Naar de dokter, hoe bereid jij je voor?

Als je naar de dokter gaat is het soms fijn om van tevoren al wat informatie op te zoeken. Bijvoorbeeld over een behandeling bij een bepaalde klacht. Of om je vragen alvast even op een rijtje te hebben, zodat je tijdens het gesprek niets vergeet.

Man met tablet op de bank

In de Meedenkers-nieuwsbrief van april stelden we jullie de vraag: naar de dokter, hoe bereid jij je voor. 480 Meedenkers stemden op 1 van de 3 antwoordopties:

- Ik laat het op mij afkomen: 27%
- Ik zoek vooraf vooral naar informatie: 69%
- Ik vraag familie of bekenden om hulp: 4%

Vooraf informatie opzoeken
De meeste Meedenkers bereiden zich voor op een doktersbezoek door vooraf alvast informatie op te zoeken. Zo geeft Renske54 bijvoorbeeld aan: “Ik zoek op betrouwbare sites naar informatie. Daar maak ik een notitie van met bijbehorende vragen. Mijn huisarts geeft advies, ik gebruik mijn aantekeningen om verdiepende vragen te stellen en ik noteer de antwoorden.” Andere Meedenkers geven aan eerst zelf informatie op te zoeken over wat het probleem zou kunnen zijn. Wanneer ze dit niet kunnen vinden, gaan ze naar de dokter. Zoals Pammetje55: “Uiteraard probeer ik eerst zelf uit te zoeken wat het probleem zou kunnen zijn. Wanneer ik het ernstig genoeg vind dan pas maak ik een afspraak met mijn huisarts.”

Lijstje met vragen
Een aantal Meedenkers vinden het fijn om een lijstje met vragen mee te nemen naar een doktersafspraak. Meemar geeft aan van tevoren een vragenlijstje te maken. “Als het consult ten einde loopt pak ik mijn lijstje en kijk of alles aan de orde is geweest. Belangrijke zaken schrijf ik meteen op.”

Wat gaan we hiermee doen?
Door jullie reacties krijgen we een goed beeld van hoe jullie je voorbereiden voor een afspraak bij een arts. We gaan hiermee verder.

Lees het hele gesprek op Naar de dokter, hoe bereid jij je voor?

  • Met mijn Twentse, nuchtere "boerenverstand" laat ik alles rustig op mij afkomen. Heb meestal zelf wel ideeën die ik opper. Als ik het met zijn/haar bevindingen niet eens ben zeg ik het of dien later een klacht in als hij/zij het ondanks mijn op-/aan- of tegenwerpingen mis blijkt te hebben. Was al eens nodig bij een weekend arts, om hem een "leermoment te geven".. Door zijn lakse beslissing was mijn echtgenote bijna haar onderbeen kwijt na een door dokters beslissing langdurige obstructie in het been.