Naar de dokter, hoe bereid jij je voor?
Als je naar de dokter gaat is het soms fijn om van tevoren al wat informatie op te zoeken. Bijvoorbeeld over een behandeling bij een bepaalde klacht. In het gesprek ‘Wie kiest, jij of je arts’, gaven een aantal Meedenkers aan dat ze zich vaak voorbereiden voordat ze naar een arts gaan.

Wij zijn benieuwd; Hoe zorg je ervoor dat alles besproken wordt wat voor jou belangrijk is? En hoe ga jij vervolgens het gesprek aan met de dokter? Bereid je je daar ook op voor? Doe je na het gesprek iets om te onthouden wat jullie hebben besproken? Of welke afspraken jullie gemaakt hebben?

Kortom, hoe bereid jij je voor als je naar de dokter gaat? En hoe pak je dat aan? We leren graag van jullie zodat we andere verzekerden kunnen helpen.

Log in en reageer

  • Offline als antwoord op ErwinB1970

    1 voorbeeld waarom ik soms niet luister. Ik kreeg op basis van bloeduitslag cholesterol tabletten voorgeschreven. Op mijn vraag of er ook andere manieren waren om een verbetering te bewerkstelligen kreeg ik geen bevredigend antwoord. Uiteindelijk heb ik deze pillen geweigerd, zorg voor een gezonde levensstijl en voel mij verder goed. Ik blijf wel onder controle d.w.z. ieder jaar wordt er geprikt en het blijft stabiel. Mijn arts accepteert mijn beslissing gelukkig. 

  • Alleen wanneer het echt noodzakelijk is ga ik naar mijn huisarts. Ik zoek op betrouwbare sites naar informatie. Daar maak ik een notitie van met bijbehorende vragen. Mijn huisarts geeft advies, ik gebruik mijn aantekeningen om verdiepende vragen te stellen en ik noteer de antwoorden. Ik vind het fijn om goed voorbereid naar een arts te gaan. Ik merk dat de door mij bezochte specialisten dat ook fijn vinden. Waar ze soms wel moeite mee hebben dat ik ook gebruik maak  van complementaire geneeskunde waaronder Ayurveda.

  • Niet. De dokter heeft ervoor geleerd en google niet. Onbegrijpelijk dat mensen af en toe zelfs niet naar een dokter luisteren. 

  • Ik probeer eerst zelf uit te zoeken wat het is. Als ik naar de dokter ga wil ik vooral weten wat het is en wat ik er zelf aan kan doen om het over te laten gaan. 

  • Uiteraard probeer ik eerst zelf uit te zoeken wat het probleem zou kunnen zijn. Wanneer ik het ernstig genoeg vind dan pas maak ik een afspraak met mijn huisarts. Dat duurt meestal een aantal dagen voordat die afspraak gemaakt kan worden, daar probeer ik dan aan te denken bij het maken van de afspraak: het is -volgens mij- spoed of niet,

  • Ik probeer zo goed mogelijk mijn klachten te omschrijven en zoek op internet wat het mogelijk kan zijn voor de behandeling volg ik het advies van de dokter 

  • Offline

    Ik zoek vooraf informatie via het internet en informeer bij vrienden/familie of zij ervaring hebben met een zelfde kwaal.

  • Jessica betrouwbare bronnen zijn voor mij websites van ziekenhuizen en van (verenigingen van) artsen.
    Van die laatsten wil ik eerst wat meer achtergrond. En per ziekte of klacht zoek ik naar specialisten.
    Het kan dus zijn hetzelfde ziekenhuis maar een andere afdeling

  • Met gesprekken bij de huisarts onthou ik dat meestal wel maar ik schrijf vaak thuis wel een korte samenvatting van eea als dat nodig is omdat ik met meerdere complexe en chronische aandoeningen te maken heb. Zo kan ik info later nog eens terug lezen.
    Bij één specialist (cardioloog) ging het ooit om zulke complexe gesprekken dat ik toen na toestemming de gesprekken heb opgenomen en bij andere gesprekken eea heb opgeschreven. Dat bleek een jaar later nog zeer nuttig. 
    Terugkerende bloedonderzoeken (schildklier en nierfunctie) die steeds opnieuw gedaan worden maar in verschillende ziekenhuizen, die hou ik overigens tegenwoordig ook zelf bij. Ik heb nl zelf moeten ontdekken dat ik in stadium II/III nierfalen was beland maar dat was niet opgepikt omdat allerlei verschillende specialisten in verschillende ziekenhuizen door de jaren heen maar een enkele keer hadden geprikt, die waarde was wel altijd net buiten de grenzen maar men vond het blijkbaar nooit aanleiding om in actie te komen tot ik zelf over een periode van 7-8 jaar waardes had verzameld en daarmee naar de huisarts ben gegaan. Toen bleek er wel iets aan de hand te zijn. Gelukkig alles nu onder controle voor zover dat kan. 


  • Offline

    Niemand kent mijn lichaam en geestelijke gesteldheid beter dan ikzelf. Als ik naar een arts ga heb ik informatie gezocht zodat de arts en ik niet in valkuilen stap die te voorkomen zijn.