Geen brievenpost met persoonsgegevens

Wat is het idee?

Op dit moment doorloop ik het proces om toestemming te vragen voor behandeling door mijn familielid. Ik ben erop gewezen dat alles via de post moet worden opgestuurd. Uiteraard moet de brief van de arts mijn patientengegevens omvatten, waaronder mijn adres en bsn-nummer. 

in mijn eigen bijgevoegde brief noem ik ook nog eens mijn relatienummer. 

het voelt heel tegenstrijdig dat dit soort informatie allemaal via de post moet. Indien deze brief in verkeerde handen komt kan hier serieuze fraude mee worden gepleegd. Dit is totaal niet van deze tijd. 

hierdoor heb ik gekozen de brief nu met een track en trace te verzenden, met de hoop dat ik dan kan zien dat deze wordt bezorgt. Echter is dit niet waterdicht, gezien ik niet aangetekend kan versturen naar een postbus. Op dit moment heb ik de brief nog niet verzonden, omdat ik twijfel over het versturen van al deze gegevens. Wellicht wordt dit snel gelezen en wordt er een andere oplossing geboden, anders moet ik het maar erop wagen. Ik wil immers de zorg vergoed krijgen die ik zo hard nodig heb. 

voor de toekomst lijkt het mij zeker een goed idee dit proces te veranderen en een digitale aanlevering mogelijk te maken. 

Zilveren Kruis heeft gereageerd op jouw idee

Hoi Marcelina,  

Je wil toestemming vragen voor een behandeling door een familielid. Dit kan alleen schriftelijk. Je wil dat dit ook digitaal kan. Dat vind je veiliger en meer van deze tijd. Ik snap dat je dit vindt. Daarom heb ik jouw idee besproken met mijn collega’s.  

Je kan bij ons heel veel digitaal regelen.  
Gaat het om jouw verzekering en persoonlijke gegevens? Dan doe je dat vaak via onze app of Mijn Zilveren Kruis. Je logt dan in met Digid. Wel zo veilig.   

Stuur je iets per post? Dan is dat ook veilig. 
We kennen in Nederland namelijk briefgeheim. Je mag niet zonder toestemming post openmaken die niet aan jou geadresseerd is.   

Voor situaties die heel weinig voorkomen, maken we geen digitale optie.  
Zoals in jouw voorbeeld van het aanvragen van een behandeling door een familielid. Dit kan alleen als de zorg die je nodig hebt, niet door een andere zorgverlener gegeven kan worden. Dit komt heel weinig voor.   

Ik hoop dat je jouw aanvraag inmiddels hebt kunnen doen. En wens je veel sterkte met de behandeling.   

Heb je nog vragen? Dan hoor ik het graag.  

Hartelijke groet, 

Carola

Zo bespreken we ideeën

Elk idee doorloopt dezelfde stappen. 

Meer uitleg