Medicijnen via eigen apotheek in plaats van ziekenhuisapotheek

Wat is het idee?

Bepaalde medicijnen mogen op dit moment niet door de eigen apotheek worden verstrekt. Hierdoor worden mensen "gedwongen" die medicijnen te halen in de betreffende ziekenhuisapotheek. Als je bijvoorbeeld per halfjaar of eens per jaar bij de specialist moet komen, krijg je van de ziekenhuisapotheek de medicijnen maar voor maximaal (ik dacht) drie maanden mee. Dit betekent voor veel mensen die niet in de buurt van het ziekenhuis wonen extra reistijd, reiskosten, parkeerkosten en wachttijd in de ziekenhuisapotheek als je een herhaalrecept moet halen. Als vervoer naar de ziekenhuisapotheek per OV moet is het qua tijdsbeslag helemaal triest. In mijn geval zei de sectretaresse van de specialist nadat ik hierover een opmerking maakte. "Dan maakt u er toch een dagje uit van!" De eigen apotheek ligt vaak op loop- of fietsafstand en vaak heeft die ook een uitgifteautomaat zodat je niet een nummertje moet trekken en op je beurt moet wachten zoals in de ziekenhuisapotheken. De eigen apotheek is gecertificeerd en houdt geen grote voorraad van specifieke medicijnen aan, maar bestelt deze en de volgende dag kun je ze ophalen. Volgens mij zou uitgifte door eigen apotheek een verbetering zijn voor de patienten. Zoals het nu gaat lijkt het op "gedwongen winkelnering" van de ziekenhuisapotheek. Mogelijk is het voor de secretaresse van de specialist iets meer administratief werk, maar dit weegt niet op tegen het gemak voor de patient volgens mij.

Zilveren Kruis heeft gereageerd op jouw idee

Hoi Mario,

Ik heb je idee besproken met mijn collega’s. Je wil in plaats van de ziekenhuisapotheek je medicijnen via je eigen apotheek krijgen. Dat levert je veel gemak op.

Sommige medicijnen mogen niet door je eigen apotheek geleverd worden.
De overheid heeft bepaald dat bepaalde medicijnen alleen via een ziekenhuisapotheek afgegeven mogen worden. Dit geldt onder andere voor het medicijn Hydrea.

Het afhalen van medicijnen wordt meestal gecombineerd met een afspraak.
Tijdens de afspraak kijkt de specialist of het medicijn of dosering aangepast moet worden. Om verspilling te voorkomen geven ziekenhuizen voor maximaal 3 maanden aan medicijnen mee. Dit kan betekenen dat je niet voldoende medicijnen meekrijgt tot aan de vervolgafspraak.

Soms kunnen medicijnen thuisbezorgd worden.
We hebben afspraken met ziekenhuizen over het thuisbezorgen van medicijnen. Dit is helaas alleen in bepaalde situaties mogelijk.

Hartelijke groet,

Halco

Zo bespreken we ideeën

Elk idee doorloopt dezelfde stappen. 

Meer uitleg