informatie delen over oversterfte sinds covid 19

Wat is het idee?

Sinds Covid-19 is er in Nederland een significante oversterfte. Zorgverzekeraars zouden hier, door het vrijgeven van algemene (anonieme) statistische data informatie over kunnen verstrekken. Als de informatie die de zorgverzekeraars hebben zou worden geanalyseerd zoals ze de bezoeken van hun websites analyseren hadden we wellicht een beeld over de mogelijke oorzaken. Niets doen is in mijn ogen onvergeeflijk.

Zilveren Kruis heeft gereageerd op jouw idee

Hoi Wiedie,

Je maakt je zorgen over oversterfte na Covid-19. En wil graag dat wij data hierover verstrekken. Ik heb jouw idee besproken met mijn collega’s.

Onderzoek met declaratiegegevens verloopt via Vektis.
Vektis beschikt over gegevens van alle gedeclareerde zorg in Nederland, vanuit de Zorgverzekeringswet en de Wet langdurige zorg. Op basis van deze gegevens leveren zij zorginzichten aan partijen in de zorg. Dit geeft een beter beeld dan data van iedere zorgverzekeraar apart.

Declaratiegegevens kunnen niet gekoppeld worden aan vaccinatiegegevens.
Je gaf aan dat je dit naast elkaar wil leggen. Als zorgverzekeraar weten wij niet wie Covid-19 gehad heeft. En ook niet wie wel en niet gevaccineerd is. Ook Vektis kan dit niet aan declaratiegegevens koppelen.

Het CBS en het RIVM hebben onderzoek gedaan naar sterfte en oversterfte in 2020 en 2021.
Zij deden dit onderzoek op verzoek van het ministerie van VWS. Informatie hierover vind je op de website van het CBS.

Heb je nog vragen? Dan hoor ik het graag.

Hartelijke groet,

Sophie

  • Hoi Wiedie,

    Dank voor het delen van jouw idee.

    Je geeft aan dat je wil dat wij data verstrekken rondom oversterfte sinds Covid-19. Je verwacht dat daarmee mogelijk een beeld ontstaat over oorzaken. Ik ben benieuwd wat je precies verwacht. Wat voor soort data zouden volgens jou daarbij kunnen helpen? En aan wie zouden die volgens jou verstrekt moeten/mogen worden?

  • Offline als antwoord op Sophie - Zilveren Kruis

    Zilveren Kruis zou zelf een analyse kunnen doen over het verloop in zorgaanvragen. Daarbij zou aandacht kunnen zijn voor aandoeningen die sinds 2020 significant vaker voorkomen. Deze data zou naast de data gelegd kunnen worden over mensen die covid19 hadden en vaccinatiedata. Het wel of niet openbaar maken van data veroorzaakt in alle gevallen onrust maar het achterhouden van conclusieve data is verwijtbaar.

  • Offline als antwoord op Wiedie

    Hoi Wiedie,

    Dan is je idee duidelijk. Je wil dat wij de gegevens die we hebben over oversterfte na covid beschikbaar stellen.

    De volgende keer als ik ideeën van klanten bespreek met mijn collega’s, dan neem ik ook jouw idee mee. Daarna ontvang je hier een reactie op jouw idee.

  • als antwoord op Wiedie

    Informatie over oversterfte  ( alleen aantallen) wordt geregistreerd door het CBS, het centraal bureau voor de statistiek. Tijdens de pandemie bleek dat NL te weinig sterfgevallen tgv Covid registreerde. Het buitenland had veel meer sterfgevallen. Aanvankelijk dacht men dat de NL gezondheidszorg zo goed was, dat hier minder mensen dood gingen. Echter het CBS ontdekte aan de hand van de oversterfte dat er in NL ten onrechte te weinig sterfgevallen werden geregistreerd.

  • Offline als antwoord op feina

    Hoi feina, er gaan as we speak (veel) meer mensen dood dan we op basis van de statistieken zouden mogen verwachten. Wellicht een idee om daar eens iets aan te gaan doen (sorry voor het cynisme). Het Zilveren Kruis heeft imo hiervoor data die onderzocht moet worden om de juiste acties te ondernemen. Ook dat is gezondheidszorg (wederom cynisme). Laat een flauwekulantwoord maar zitten.