Apothekers moeten bij herhaalrecepten kunnen afwijken van de regels

Wat is het idee?

Recent een herhaal recept fexofenadine 180 mg bij e apotheek opgehaald. Nb. een geneesmiddel tegen hooikoorts dat ik sinds 1973 gebruik. Ik haal dit al bijna 40 jaar bij dezelfde apotheek. Tot mijn stomme verbazing krijg ik ipv. de gebruikelijke 90 tabletten, 30 tabletten. Tevens wil de baliemedewerker mij een A4-tje meegeven over het gebruik etc. (Nb. ik ben zelf gepensioneerd arts en ook dat is bij de apotheek bekend.) Op mijn vraag waarom dit alles???? krijg ik als antwoord dat de laatste verstrekking meer als een jaar geleden is geweest (ik gebruik alleen tijdens de pollen periode als ik echt klachten heb) . Uitkomst betreffende de kosten voor geneesmiddelen: een maal uitleg a € 7,50 en opnieuw de kosten (en de werkzaamheden voor de huisarts) voor een neiuw overbodig recept.

Mag ik U in overweging geven na te denken over:

regels versus nadenken / kostenbesparing / verlaging van de werkdruk (zowel voor de huisarts , als de apotheek zelf)

mvg

Jos Brouwers

Zilveren Kruis heeft gereageerd op jouw idee

Hoi Jpb,

Ik heb uw idee besproken met mijn collega’s. U wil dat apothekers bij herhaalrecepten kunnen afwijken van de regels. Er hoeft dan geen nieuw recept te worden uitgeschreven en het scheelt begeleidingskosten.

Afwijken van regels door een apotheek is moeilijk.
Apothekers zijn gebonden aan de regels van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Het is voor een apotheek niet mogelijk om een uitzondering op deze regels te maken.

Een apotheek bepaalt wel zelf of een begeleidingsgesprek nodig is.
Ze kijken dan bijvoorbeeld naar uw medicijngebruik in het verleden. Ook kan een apotheker beslissen of er begeleidingskosten betaald moeten worden. In uw geval besloot de apotheek dat een begeleidingsgesprek nodig was.

We onderzoeken of apothekers taken van een huisarts kunnen overnemen.
We bespreken dit onder andere in het Integraal Zorgakkoord (IZA). Zo proberen wij de huisarts te ontlasten.

Hartelijke groet,
Halco