Apothekers moeten bij herhaalrecepten kunnen afwijken van de regels

Wat is het idee?

Recent een herhaal recept fexofenadine 180 mg bij e apotheek opgehaald. Nb. een geneesmiddel tegen hooikoorts dat ik sinds 1973 gebruik. Ik haal dit al bijna 40 jaar bij dezelfde apotheek. Tot mijn stomme verbazing krijg ik ipv. de gebruikelijke 90 tabletten, 30 tabletten. Tevens wil de baliemedewerker mij een A4-tje meegeven over het gebruik etc. (Nb. ik ben zelf gepensioneerd arts en ook dat is bij de apotheek bekend.) Op mijn vraag waarom dit alles???? krijg ik als antwoord dat de laatste verstrekking meer als een jaar geleden is geweest (ik gebruik alleen tijdens de pollen periode als ik echt klachten heb) . Uitkomst betreffende de kosten voor geneesmiddelen: een maal uitleg a € 7,50 en opnieuw de kosten (en de werkzaamheden voor de huisarts) voor een neiuw overbodig recept.

Mag ik U in overweging geven na te denken over:

regels versus nadenken / kostenbesparing / verlaging van de werkdruk (zowel voor de huisarts , als de apotheek zelf)

mvg

Jos Brouwers

Zilveren Kruis heeft gereageerd op jouw idee

Hoi Jpb,

Ik heb uw idee besproken met mijn collega’s. U wil dat apothekers bij herhaalrecepten kunnen afwijken van de regels. Er hoeft dan geen nieuw recept te worden uitgeschreven en het scheelt begeleidingskosten.

Afwijken van regels door een apotheek is moeilijk.
Apothekers zijn gebonden aan de regels van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Het is voor een apotheek niet mogelijk om een uitzondering op deze regels te maken.

Een apotheek bepaalt wel zelf of een begeleidingsgesprek nodig is.
Ze kijken dan bijvoorbeeld naar uw medicijngebruik in het verleden. Ook kan een apotheker beslissen of er begeleidingskosten betaald moeten worden. In uw geval besloot de apotheek dat een begeleidingsgesprek nodig was.

We onderzoeken of apothekers taken van een huisarts kunnen overnemen.
We bespreken dit onder andere in het Integraal Zorgakkoord (IZA). Zo proberen wij de huisarts te ontlasten.

Hartelijke groet,
Halco

Zo bespreken we ideeën

Elk idee doorloopt dezelfde stappen. 

Meer uitleg

 • Hoi Jos,

  Welkom op Samen en dank voor je bericht. Zo te lezen ben je verbaasd over wat er gebeurde bij de apotheek met een medicijn dat je al jarenlang gebruikt.

  Het is inderdaad zo dat een apotheek wettelijk verplicht is om een begeleidingsgesprek bij een nieuw medicijn te voeren. Dit speelt ook wanneer je medicijnen een jaar geleden voor het laatst kreeg. Of wanneer de dosering of sterkte wijzigt. Je kunt de uitleg hier nalezen.  

  Je noemt ook de werkzaamheden van de huisarts. Dit kan ik niet helemaal plaatsen. Kun je dat nog toelichten?   

 • Offline

  Dank voor uw reactie. Ongeveer dezelfde reactie kreeg ik van de apotheek. Mij vraag is echter niet of hier een regel is. Na 42 jaar zelf als arts werkzaam te zijn ken ik deze regels. Mij vraag is of het toepassen van regels als die apert hun (door mij met klem gesteunde doel, ik ergerde mij ook aan de verspilling van medicatie) doel voorbijschieten, niet moeten worden vervangen / overruled door gezond nadenken. Het herhaalrecept kan ik digitaal aan

 • Offline

  het herhaalrecept kan ik digitaal aanvragen. Voor een apart recept, met toevoeging om deze regel te overrulen moet ik de huisarts lastigvallen. Als gepensioneerde arts val ik nog in op de HAP en sta dus met beide benen midden in de werkdruk die door met name de jonge artsen wordt ervaren. 

 • Dank voor uw toelichting. U kreeg minder medicijnen dan gewoonlijk mee en daarom had u een nieuw recept nodig.

  Daarom zou u willen dat apothekers bepaalde regels door gezond nadenken moeten kunnen laten varen. Zo hoeft de huisarts geen extra recept uit te schrijven en scheelt het tijd en kosten.  

  Heb ik uw idee zo goed samengevat?  

 • Offline als antwoord op Halco - Zilveren Kruis

  precies, en graag niet alleen over deze regel nadenken en met de bedoeling van de regel in het achterhoofd waar passend afwijken. Ik kan mij niet indenken dat U als verzekeraar, als om bovengenoemde redenen wordt afgeweken, zodat U de kosten voor uitleg etc niet hoeft te betalen en er maar een recept hoeft te worden geschreven er bezwaar tegen heeft als er van de voorgeschreven regels wordt afgeweken.