Stroomkosten vergoeding voor CPAP apparaat

Wat is het idee?

Ik heb sinds een jaar een CPAP apparaat voor OSAS. Nu heb ik vernomen dat hiervoor geen stroomkosten vooor worden vergoed. Wel voor bijvoorbeeld zuurstofapparaten. Ik vind dit tegenstrijdig, want ik heb het apparaat wel de hele nacht aanstaan, ongeveer 8 uur per nacht. Nou heb ik vernomen dat dit mede bepaald wordt door NZA, Zou het Zilveren Kruis dit op tafel willen leggen dat hier ook stroomkosten voor worden vergroed..

Ik vind dit toch een vorm van zuurstofapparaat.

Ik vind het tegenstrijdig dat je geen stroomkosten vergoeding krijgt voor een CPAP apparaat, wel voor andere electrische apparaten.

Met  vriendelijke groet,

Annet Kooij

Zilveren Kruis heeft gereageerd op jouw idee

Hoi Annet,

Ik heb je idee besproken met mijn collega’s. Je wil graag dat stroomkosten voor een CPAP vergoed worden.

Stroomkosten voor een CPAP mogen wij niet vergoeden uit de basisverzekering.

De overheid bepaalt voor welke hulpmiddelen stroomkosten vergoed worden. Voor de meeste hulpmiddelen die op stroom werken, worden geen stroomkosten vergoed.

De overheid kijkt naar het stroomverbruik, niet naar de functie van het hulpmiddel

Ik snap dat je de vergelijking maakt met zuurstofapparatuur. Het gaat allebei om een hulpmiddel dat met ademhaling te maken heeft. Het zijn wel heel verschillende apparaten. En daarom kan het stroomverbruik ook helemaal anders zijn. Als voorbeeld: zuurstofapparatuur verbruikt gemiddeld bijna zoveel als een gezin in een half jaar in totaal aan stroom gebruikt.

Ik snap dat je hoopte op een vergoeding. Het spijt me dat ik geen ander nieuws voor je heb.

Heb je nog vragen? Dan hoor ik het graag.

Hartelijke groet,

Sophie