Tussentijds opzeggen aanvullende zorgverzekering ivm WLZ

Wat is het idee?

Waarom is het niet mogelijk een aanvullende zorgverzekering op te zeggen als er nog geen declaraties zijn gedaan en men wordt opgenomen in een verpleeghuis met CIZ indicatie.

Mijn moeder heeft een indicatie gekregen per 5 januari en alles wordt nu door de WLZ betaald. na bellen met zilverenkuis krijg ik als antwoord dat de aanvullende verzekering niet kan worden opgezegd omdat zij nog een bril kan declareren (dit heeft zij al jaren niet gedaan). Dus om eventueel 300 euro vergoed te krijgen betaald mijn moeder nu ruim 60 euro p/m.  Een beetje een kromme redenering. 

Zilveren Kruis heeft gereageerd op jouw idee

Hoi Ray1970,

We hebben jouw idee met collega’s besproken. Je wil dat mensen na opname in een Wlz-instelling hun aanvullende verzekering tussentijds kunnen opzeggen. Het uitzoeken van dit idee kostte helaas veel tijd. Onze excuses hiervoor.

Goed nieuws! Je kunt de aanvullende verzekering na opname in een Wlz-instelling opzeggen.
Wanneer je in een Wlz-instelling verblijft en door dezelfde Wlz-instelling behandeld wordt, heb je recht op zorg waar de Wlz-instelling voor moet zorgen. Een aanvullende verzekering heeft daardoor misschien minder nut. Daarom is het tussentijds opzeggen van de aanvullende verzekering vanaf 1 januari 2024 mogelijk.

Niet alle zorg wordt vergoed vanuit de Wlz.
Bijvoorbeeld brillen en alternatieve geneeswijzen worden niet vergoed vanuit de Wlz. Maar vaak wel vanuit de aanvullende verzekering. Let op: Niet altijd valt fysiotherapie onder de zorg die door de Wlz-instelling wordt gegeven. Maar valt mogelijk wel onder jouw aanvullende verzekering.

Bespreek met de Wlz-instelling de opzegging.
Je Wlz-instelling kan je vertellen welke zorg ze leveren. En met je bespreken of de aanvullende verzekering nuttig is of niet. Zo kan je een goede beslissing over de opzegging maken.

Neem om de aanvullende verzekering op te zeggen contact met ons op.
Onze klantenservice helpt je graag verder. Ook kan je hier terecht met je vragen over de vergoedingen.

Heb je nog vragen?
Dan hoor ik het graag.

Hartelijke groet,

Halco

Zo bespreken we ideeën

Elk idee doorloopt dezelfde stappen. 

Meer uitleg

 • Hoi Ray1970,

  Welkom op Samen en dank voor het bericht dat je hebt geplaatst.

  Je geeft aan dat je moeder de zorg vergoed krijgt vanuit de WLZ. Daarom wil je de aanvullende verzekering opzeggen. Wij hebben aangegeven dat dit niet kon.

  Je noemde het voorbeeld van de vergoeding voor een bril. In een aanvullende verzekering zitten nog meer vergoedingen die niet vanuit de WLZ vergoed worden. Zou het wegvallen van deze vergoedingen geen probleem voor je moeder zijn?

  Nog voor de zekerheid. Op Samen bespreken we wensen en verbeteringen voor in de toekomst. Ik kan je helaas niet helpen met het opzeggen van de aanvullende verzekering van je moeder. Wel kunnen we hier in gesprek over veranderingen in de toekomst. 

 • Offline als antwoord op Halco - Zilveren Kruis

  Helaas (of juist goed) wordt alles vergoed vanuit de WLZ, denk aan fysio, psycholoog, medicijnen, pedicure, tandzorg. en persoonlijke hulpmiddelen. Alleen een bril niet maar die heeft mijn moeder al jaren niet vervangen. Het probleem is dat bij de CAK bijdrage er geen rekening mee wordt gehouden dat mensen de aanvullende zorgverzekering niet kunnen opzeggen. Alleen de premie van de basisverzekering wordt meegenomen in de berekening. En als je dan ook nog een koophuis hebt (die gaat worden verkocht) heb je dus dubbele lasten en dan kun je het geld beter gebruiken dan aan een onnodige aanvullende verzekering.

 • Offline als antwoord op Ray1970

  Jouw idee is dan helder. Je wil dat mensen na opname in een Wlz-instelling een aanvullende verzekering tussentijds kunnen opzeggen. Er zijn dan dat jaar nog geen kosten vanuit de aanvullende verzekering vergoed.

  Ik pas de status aan naar ‘Helder’. Nadat ik je idee met mijn collega’s heb besproken, plaats ik hier later de reactie.

 • Offline als antwoord op Ray1970

  Hoi Ray1970,

  Even een korte tussentijdse update. We zijn nog druk bezig met het uitzoeken van de mogelijkheden, dit duurt helaas langer dan verwacht. Zodra we meer weten zullen we je hier uiteraard over informeren.     

 • als antwoord op Ray1970

  Als jouw moeder zelf geen verzekeringnemer is, kan deze de verzekering beëindigen. 

  en het is ook wel krom: want je schijnt zelfs geen recht meer te hebben op zorg vanuit de aanvullende verzekering. Dan zou die inderdaad ook automatisch beëindigd moeten worden. Als je echte4 nog wel recht hebt ( op tandarts, fysio etc.), dan zou ik de AV willen behouden.