Vergoeding voor HPV vaccinatie

Wat is het idee?

Een vergoeding voor de HPV-vaccinatie voor mensen die niet (meer) binnen het rijksvaccinatieprogramma vallen.

Tijdens de eerste rondes van de HPV-vaccinatie jaren geleden ging er veel mis rondom de communicatie over dit vaccin. Mijn ouders hebben daardoor toentertijd besloten deze niet voor mij te halen. Op social media kwam ik tot de conclusie dat dit voor veel mensen geldt. Het halen van dit vaccin kan echter je hele leven mits je niet besmet bent met HPV. Deze wordt alleen niet vergoed als je voor 1996 geboren bent en kun je dan alleen bij je huisarts halen. De kosten daarvan zijn €450-,. De HPV-vaccinatie kan zowel vrouwen als mannen behoeden voor besmetting met HPV en daarmee de kans op het ontwikkelen van baarmoederhalskanker sterk verminderen. 

Een vergoeding voor de HPV-vaccinatie is belangrijk voor de generatie die te maken had met desinformatie rondom het HPV-vaccin die in onze huidige tijd van inflatie de kosten voor deze vaccinatie niet kan opbrengen. Een vergoeding in het basispakket zou geweldig zijn, maar ook in het aanvullend pakket zou voor veel mensen al uitkomst kunnen bieden. Daar ook reisvaccinaties volledig vergoed worden hoop ik dat het toevoegen van het HPV-vaccin mogelijk is.

Zilveren Kruis heeft gereageerd op jouw idee

Hoi Mooono,

Je deelde met ons een idee over de vergoeding van HPV-vaccinaties voor mensen boven de 26 jaar. Dit idee heb ik besproken met mijn collega’s.

De HPV-vaccinatie wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering.
De HPV-vaccinatie wordt tot 26 jaar vanuit het Rijksvaccinatieprogramma vergoed. Hierdoor maakt het geen deel uit van de basisverzekering. En krijg je hiervoor geen vergoeding.

We gaan de HPV-vaccinatie niet vergoeden vanuit een aanvullende verzekering.
Vaccinaties die zijn opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma zijn ook uitgesloten van onze aanvullende verzekering. De Gezondheidsraad adviseert op basis van veiligheid en effectiviteit wie voor een vaccinatie in aanmerking komt. Deze leeftijd is voor de HPV-vaccinatie vastgesteld op 26 jaar.

Ik vind het jammer dat ik geen beter bericht voor je heb.

Hartelijke groet,
Halco

Zo bespreken we ideeën

Elk idee doorloopt dezelfde stappen. 

Meer uitleg

 • Hoi Mooono,

  Welkom op Samen. En dank voor het idee dat je met ons gedeeld hebt.

  Jammer om te lezen dat niet meer kon deelnemen aan rijksvaccinatieprogramma. Jouw idee hierover is daarom duidelijk: je wil een vergoeding voor HPV-vaccinaties voor personen ouder dan 26 jaar. Deze vergoeding kan uit de basisverzekering of aanvullende verzekering komen.  

  Ik pas de status aan naar ‘Helder’. Nadat ik je idee met mijn collega’s heb besproken, plaats ik hier later de reactie. Nog wel een kleine toevoeging. Op Samen bespreken we wensen en verbeteringen voor in de toekomst. Dit betekent dat we je helaas niet nu direct kunnen helpen met een vergoeding voor de HPV-vaccinatie.

 • Natuurlijk is het wenselijk om zo snel mogelijk te handelen. Maar als deze gevraagde gedeeltelijke vergoeding over een jaar zou toegekend worden, kunnen al deze vrouwen de vaccinatie alsnog nemen. ( als ze het dan wel kunnen betalen).
  Het schijnt zelfs dat reeds langdurig besmette vrouwen nog geholpen kunnen worden , doordat ze tegen andere virusstammen. 

 • This is only not reimbursed if you were born before 1996 and in that case you can only obtain it from your GP. The costs are €450. The HPV vaccination can protect both women and men from infection with HPV and thus greatly reduce the risk of developing cervical cancer.