verpakkingen medicijnen

Wat is het idee?

Als gebruiker van een 4 tal medicijnen per dag vindt ik de verpakkingen onnodig  groot. Eens per 3 maanden krijg ik mijn herhaal recept. Om ruimte te besparen met de verpakkingen van deze medicijnen maak ik van 2 doosjes een. Dat gaat makkelijk en zo verminder ik de verpakkingen met 50%. Een besparing van 4 doosjes. Een verbetering en kostenbesparing voor de zorgverlener.

* besparing materiaal - kostenbesparing

* minder inpakken + minder afval _ minder etiketten

Groet Nico Anten

Zilveren Kruis heeft gereageerd op jouw idee

Hoi anten-1,

Je wil minder verpakkingsmaterialen en bijsluiters voor medicijnen. Bijvoorbeeld door doosjes efficiënter te vullen. Ik heb je idee besproken met mijn collega’s.

Voor verpakking van medicijnen gelden wettelijke regels.
Alexandra gaf dit ook al aan in het gesprek over dit idee. Daarom kan dit ook niet snel en makkelijk veranderd worden.

We horen vaker van verzekerden dat ze vinden dat medicijnen niet efficiënt worden verpakt.
Onze collega’s die klantvragen beantwoorden, horen dit regelmatig. Het gaat dan om allerlei vormen van verpakkingen. Van te grote doosjes en potten tot te veel papieren bijsluiters.

We kunnen dit niet zelf veranderen, maar wel bespreken met andere organisaties.
We benoemen het verduurzamen van verpakkingen en het voorkomen van verspilling (ook van de geneesmiddelen zelf) in gesprekken met apothekers en fabrikanten van geneesmiddelen. Bijvoorbeeld als we met hen in gesprek zijn in het kader van de Green Deal Duurzame Zorg.

Heb je nog vragen? Dan hoor ik het graag.

Hartelijke groet,

Sophie

  • Hallo Nico,

    Goed om je weer terug te zien op Samen.

    Je vindt dat je onnodig veel verpakkingen meekrijgt. Dat kan wat jou betreft een stuk minder. Goed dat je dit met ons deelt! Ik kan mij voorstellen dat dit inderdaad een besparing kan opleveren. En minder afval vinden we ook erg belangrijk!

    Ik heb nog een aantal vragen om jouw idee nog duidelijker te krijgen.
    Je hebt het erover dat je van 2 doosjes 1 doosje maakt. Doe je dan verschillende medicijnen in hetzelfde doosje? En hoe weet je dan dat je het juiste medicijn inneemt?

    Lost en grotere hoeveelheid medicatie meekrijgen van de apotheek het probleem op? Zo ja, wat als je tussentijd moet overstappen of stoppen? Hoe voorkom je dan verspilling van medicatie?

    Welke andere oplossing zie jij om verpakkingen te verminderen? Bijvoorbeeld zonder doosjes of plastic?

  • Ik gebruik ook meerdere medicijnen per dag. Ik krijg bv voor bepaalde medicijnen per doosje 4 weekstripjes, 7 tabletjes mee, of ook 1 doosje met stripjes van 10 en dan knipt de apotheek 1 stripje dóór. terwijl ik die medicijnen 365 dagen per jaar gebruik. Per doosje krijg ik ook zo'n lap papier als bijsluiter mee. Dus per medicijn meer dan10 doosjes met meer dan 10 bijsluiters. Zeg keer 4 medicijnen. Mijn vader kreeg vroeger potten met daarin losse pillen mee. Dat schijnt niet hygienisch te zijn, vindt de "farmaceuten" en we mogen niet teveel medicijnen meer in 1X krijgen, vandaar aaaaal die papieren doosjes met plastic stripjes gesealed met van dat zilverfolie en dus een enorm vel papier soms in kleuren afgedrukt. De meeste doosjes zijn groot geneg om 12 stripjes te bergen, omdat die bijsliters vaak meer ruimte in beslag nemen dan die stripjes. Ik neem aan, dat niemand verschillende medicijnen in 1 doosje bewaard, maar bv wél 1 mapje met allemaal verschillende stripjes bijéén en oudere mensen met een agendapillendoos, met vakjes per week, per dag, per ontbijt/lunch/diner en dan zit doorgaans de verpleging, of thuishulp met een berg lege doosjes, bijsluiters en stripjes. Oplossing? Bijsluiter digitaal toegestuurd door de apotheek en op aanvraag op papier. Doosjes vervangen door elastiekjes. De stripjes vervangen door rollen zacht plastic, bestaande uit vakjes waar per vakje een pilletje inzit. Farmaceuten dwingen de pillen in potten aan te leveren en de apothekers de agendapillendoos laten vullen is een leuk  idee voor instellingen en verzorgingshuizen. Vind ik. 

  • Ik heb de zelfde ervaring als Anten. Vaak is een doosje half leeg. Er zit bijvoorbeeld maar één pillenstrip plus de bijsluiter in een doosje. Als je dan  voor een maand bestelt, krijg je minstens 3 doosjes. Je kunt dan gemakkelijk van 3 doosjes één maken. De leverancier beseft kennelijk niet dat het heel onhandig is om thuis zoveel doosjes te moeten opbergen. Dus wat mij betreft is het geen tip uit besparingsplan oogpunt, maar het is bedoeld om het de patiënt thuis gemakkelijker te maken. 
    Ook al het andere papier van de apotheek vind ik heel onhandig: de extra bijsluiter en het papieren zakje om de medicijnen heen. Ik heb liever geen zakje. 

  • Offline als antwoord op Jasper - Zilveren Kruis

    Hallo Jasper, Nee er komen geen doosjes met medicijnen door elkaar. Aleen dezelfde medicijnen met dezelfde doosjes worden herpakt.

  • Offline als antwoord op anten-1

    Medicijnen gebruik ik al jaren en deze veranderen niet meer.