Zorg in de toekomst betaalbaar houden

Wat is het idee?

Er is veel “gemor” dat de zorgpremie zo hoog is en dat sommige mensen een zorg mijdend gedrag vertonen (denk aan tandarts).  Maar erg simplistisch gesteld is de premie niet anders dan zorgkosten gedeeld door het aantal mensen.

Zou het misschien een idee zijn om iets minder te concentreren op kostenreductie maar juist mensen te informeren hoe ze de vraag naar zorg kunnen “verminderen”,  met het idee dat als de vraag verminderd de kosten zullen dalen en uiteindelijk ook de premie.

Het hoeft niet belerend maar is meer bewustwording.

Ik kreeg een “waarschuwing” dat mijn suiker te hoog was en heb toen aangegeven wacht even met medicatie en geef mij een half jaar. Ik ben gestopt met suikers, neem nu enkel als toetje yoghurt zonder suiker; geen frisdranken; niets meer bij de koffie enzovoort en een bijkomend voordeel ik ben al 5 kilo kwijt zonder de sportschool van binnen te hebben gezien en hou ook nog geld in de zak.

Bij de laatste controle was ik nog een twijfelgeval en heb gevraagd voor nog een half jaar.

De besparing op medicatie is niets, maar stel wij doen het met zijn allen dan zou dat toch merkbaar moeten zijn in de zorgkosten en uiteindelijk in de premie. Uiteraard lukt het niet met enkel "mijn" actie maar als we met zijn allen zorgvuldiger omgaan met het lichaam waarin wij leven zou het toch wel moeten kunnen.

Dus de focus meer leggen in preventie dan achteraf onderhandelingen te voeren over de prijzen van de betreffende medicatie. 

Zilveren Kruis heeft gereageerd op jouw idee

Hoi Reesink,

Je ziet dat het een uitdaging is om zorg in de toekomst betaalbaar te houden. Je wil dat zorgverzekeraar en verzekerden samen optrekken voor goede zorg in de toekomst. Bijvoorbeeld door gedragsverandering. Zo probeer je zelf door gezond eten te voorkomen dat je diabetes-medicijnen nodig hebt. Een mooi streven! Ik heb je idee besproken met mijn collega’s.

Ook wij vinden preventie belangrijk.
Dat kunnen we natuurlijk niet alleen. We werken hiervoor samen met onze verzekerden, maar ook met bijvoorbeeld zorgaanbieders, gemeentes en maatschappelijke organisaties. Zo hebben we bijvoorbeeld recent het Zonvenant getekend.

We helpen onze verzekerden met gezonder leven en werken samen met werkgevers aan preventie.
In het gesprek hadden we het al over Actify. En ook met werkgevers kijken we hoe we hun werknemers kunnen helpen gezonder te blijven. Denk bijvoorbeeld aan oplossingen voor goed slapen voor werknemers die nachtdiensten draaien.

Jouw punt over preventie past helemaal bij onze toekomstvisie.
We zien 5 belangrijke punten om de zorg solidair en toegankelijk te houden. En behulpzaam kunnen zijn bij de vorming van een nieuw regeerakkoord en het zorgbeleid van een nieuw kabinet. Onze eerste punt: ga door met stimuleren van preventie en het verbeteren van gezondheid. Op onze website lees je er meer over.

Kortom, we herkennen je punt. Wel goed om te benoemen dat gedragsverandering uiteindelijk een keuze van de verzekerde zelf is. En niet voor iedereen even makkelijk. Maar wij inspireren natuurlijk graag om daarbij te helpen!

Heb je nog vragen? Dan hoor ik het graag.


Hartelijke groet,

Sophie

  • Hoi reesink,

    Goed om je weer op Samen te zien en mooi dat je nadenkt over de zorg in de toekomst. En ook super dat je door je eten aan te passen, je je suiker onder controle hebt. Ik begrijp dat je daarom graag meer focus wil op preventie. Je verwacht dat daardoor zorgkosten en dus ook de premie zal dalen.

    Bij Zilveren Kruis bieden we het gratis Gezonder leven magazine waarin we tips geven voor een gezonder leven. Daarnaast hebben we Actify, een gratis app die helpt bij het creëren van goede gewoontes. En in 2024 bieden we vanuit Aanvullend 1 en hoger de Gezond en Fitbundel, met daarin vergoedingen die helpen om met de gezondheid aan de slag te gaan.

    Is dit waar je aan zat te denken? 

  • Offline als antwoord op Halco - Zilveren Kruis

    Beste Halco,

    Het kan mensen helpen al is de vraag of je de juiste doelgroep bereikt. Ik ben bijvoorbeeld best verbaasd dat ik (vaak) joggers zie die in mijn ogen geen gram teveel hebben (zeg de slanke mensen zijn over vertegenwoordigd).

    Ik weet kort door de bocht maar ik persoonlijk vind dat wij een goed zorgstelsel hebben maar dat het niet toekomst vast is en het besef ontbreekt dat wij met zijn allen het kunnen bepalen.

    Gezond en Fitbundel zal zeker helpen maar hoe kun je klanten laten beseffen dat door gewoon  je eet- en leefpatroon te veranderen je misschien een gezond en fitbundel niet eens nodig hebt.

    Ik had collega’s die gingen maar de spotschool om af te vallen, echter omdat ze naar de sportschool gingen vonden ze dat ze ’s middags wel wat extra mochten eten.

    Gebak werd niet afgeslagen want dat was niet sociaal tegenover de jarige; een bittergarnituur werd besteld want dat hoort nu eenmaal bij een biertje enzovoort.

    Iedereen moet het uiteraard zelf weten maar het lijkt net (en dat is op meerdere gebieden) dat er een houding is dat de ander het voor mij moet regelen.

    Het is toch eigenlijk vreemd dat ZK met programma’s moet komen, want niet ZK is verantwoordelijk voor mijn lichaam maar dat ben ik zelf.

    Ik heb ook niet de oplossing maar stel je pakt verschillende aandoeningen en gaat na hoe een en ander in de afgelopen zeg 10 jaar zich heeft ontwikkeld en extrapoleer het naar de komende 10 jaar en toon de resultaten dan misschien kan er een kentering komen.

    Ik voorzie dat het op x-moment onbetaalbaar wordt en er een 2deling ontstaat en dan kunnen wij voor zijn door anders naar ons zorgstelsel te kijken. 

  • Offline als antwoord op reesink

    Dank nog voor je interessante aanvullingen! Op Samen bespreken we ideeën over hoe we als Zilveren Kruis bepaalde zaken zouden kunnen verbeteren. Zie jij nog een rol voor Zilveren Kruis wanneer je het hebt over de eigen verantwoording van mensen voor hun lichaam?   

  • Offline als antwoord op Halco - Zilveren Kruis

    Beste Halco,

    In mijn ogen moet zonder meer een “gedragsverandering” komen willen wij ons zorgstelsel betaalbaar houden en daar zie ik een rol voor ZK (en eigenlijk ook voor de andere zorgverzekeraars).

    Het wordt steeds meer een IK verzekering waarbij hoe een en ander betaald moet worden op de achtergrond is geraakt.

    Ik heb een bril dus ik heb recht op iedere 3 jaar een andere bril (ongeacht of mijn ogen zijn verandert of niet). Ik heb recht op zoveel behandelingen fysio per jaar en daar heb ik recht op en daar zal ik ook gebruik van maken. Geen aanvullende verzekering behalve als er voor mij iets op de planning staat dan even kijken en eventueel hoppen naar een andere verzekeraar en maximaal gebruik van maken en het jaar erop weer kijken wat handig is. Medicatie wordt opgehaald bij de apotheek maarrr niet gebruikt want in de bijsluiter staat dat er kans is op gewichtstoename of wat dan ook. Herhaalrecept wordt opgevraagd en opgehaald want ik heb er recht op.

    Let wel de voorwaarden laten het toe maar het systeem piept en kraakt en om het betaalbaar te houden worden nu aanvullende verzekeringen wat “afgeknepen” hard onderhandelt over prijzen van medicatie waarbij ik mij kan voorstellen dat een fabrikant bij een schaarste de medicatie liever aan een land verkoopt waar het meeste verdient kan worden (dus geen Nederland) en en en. De echt zieke mensen worden daar de dupe van.

    Mijn mening is dat wij het om moeten draaien door te beseffen dat eigen verantwoordelijkheid geen vies woord is en serieuzer met ons lichaam omgaan en dat het kostenverlagend kan werken en uiteindelijk lagere premie en eventueel betere aanvullende verzekeringen.

    Ik betaal geen premie alleen voor mezelf maar ook voor een ander die helaas in een lichaam zit met mankementen.

    Ik denk rol van ZK (en de andere zorgverzekeraars) de klanten laten beseffen dat zonder een gedragsverandering de zorg in de gevaren zone zal komen.

  • Offline als antwoord op reesink

    Dank weer voor de toelichting. Volgens mij is jouw idee dan dat je wil dat Zilveren Kruis meer aandacht gaat besteden aan een gedragsverandering en het nemen van de eigen verantwoordelijkheid voor de gezondheid.

    Vat ik het zo goed samen?