Afschaffen preferentiebeleid.

Wat is het idee?

In bijna alle situaties zou dat een verbetering zijn. De receptuur is meestal anders en dat leidt vaak tot problemen voor de patiënt. Het is zelfs strafbaar om onjuiste geneesmiddelen receptuur te verstrekken. Zo richting de 80 %, in ieder geval een zeer aanzienlijk percentage van de verstrekte geneesmiddelen, wordt geproduceerd in China en india, waarna vaak een onvoldoende kwaliteitscontrole plaatsvindt, aldaar en in Nederland. 

Dit idee is gesloten
  • Hoi FeRomy,

    Leuk dat je je op Samen geregistreerd hebt.

    Ik lees dat je het preferentiebeleid afgeschaft wil hebben. Dit omdat je je zorgen maakt over problemen voor de patiënt.  

    Op deze pagina leggen we ons geneesmiddelenbeleid uit. En bespreken we ook de veiligheid van medicijnen.

    Stelt deze uitleg je wat gerust?  

  • Offline

    Uw uitleg is onvolledig. De receptuur is in vele gevallen anders en dient beoordeelt te worden rekening houdend met de receptuur wijziging(en). Regelmatig blijken patiënten niet adequaat te reageren op de voorgeschreven medicatie en dan blijkt het regelmatig om preferente geneesmiddelen te gaan. Patiënten hebben recht op de best beschikbare farmaceutische specialités. Als dan ook nog blijkt dat een aanzienlijk deel van de geneesmiddelen in China en India geproduceerd worden, dan kun je daarbij vele vraagtekens plaatsen v.w.b. de continuïteit als ook kwaliteit van de geneesmiddelen. Eerder zijn al eens onderzoeken gedaan naar vrij verkrijgbare medicijnen uit China en/of India, waarbij de vereiste dosering niet bleek te kloppen. U spreekt van een besparing van zo'n 600 miljoen door de verstrekking van preferente geneesmiddelen, daarvan kunt u dan in mindering brengen dat deel dat onnodig/onjuist is voorgeschreven. Een bijkomend voordeel is dan ook dat nieuwe geneesmiddelen niet of minder onthouden zullen worden aan de Nederlandse patiënt vanwege een te ontmoedigend financieel beleid.

  • Offline als antwoord op FeRomy

    Nogmaals mijn excuses voor het sluiten van uw idee.  

    U maakt zich zorgen over de veiligheid van de preferente geneesmiddelen. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) of het Europees Medicijn Agentschap (EMA) controleert de kwaliteit, werkzaamheid en veiligheid van medicijnen. Zij testen de preferente medicijnen uitvoerig. Daarom wordt het preferentiebeleid ook gedragen en ondersteund door apothekers.

    Om de zorg in Nederland zoveel mogelijk betaalbaar te houden hanteren we het preferentiebeleid. We gaan dit beleid daarom ook niet veranderen of afschaffen. U kunt hierover een verdere toelichting lezen op een soortgelijk idee dat we eerder kregen.

  • Offline als antwoord op Halco - Zilveren Kruis

    Beste Halco, De door u aangeboden excuses waardeer ik ten zeerste. Dank daarvoor. Uw uitleg over de veiligheid van preferente geneesmiddelen kan ik nog wel begrijpen, maar een goede werking van preferente geneesmiddelen in het algemeen deel ik zeker niet. Dat de hoeveelheid werkzame stof in bijvoorbeeld een tablet overeenkomt met de hoeveelheid in het originele product is één. Maar dat zegt niets, of in ieder geval onvoldoende, over het therapeutische effect van het preferente geneesmiddel, simpel omdat de receptuur en de bereiding enorm kan verschillen. Door het verstrekken van preferente geneesmiddelen bestaat trouwens ook een reële kans op het niet op de markt brengen in Nederland van nieuwe essentiële farmaceutische innovaties, juist dus vanwege het met name in Nederland gevoerde preferentiebeleid.

  • Offline als antwoord op FeRomy

    Beste Fer,

    U geeft aan dat u anders denkt over de werking van preferente geneesmiddelen.

    Zoals ik al aangaf, controleren het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) of het Europees Medicijn Agentschap (EMA) de kwaliteit, werkzaamheid en veiligheid van medicijnen. En uw apotheker beoordeelt of een preferent medicijn geschikt is in uw situatie. Wij gaan het preferentiebeleid daarom niet veranderen.

    Ik merk dat we verschillend kijken naar de werkzaamheid van preferente medicijnen. En vrees dat we elkaar daar niet in gaan vinden.