Zorgkosten omlaag zonder verlies van zorg

Wat is het idee?

Idee: de thuiszorgorganisatie mag de huur van een infuuspomp declareren.

Waarom is dit idee nodig?

Zorgkosten kunnen omlaag wanneer je, zoals ik, 1-2 x per jaar een kort infuus nodig hebt dat (op verzoek van het ziekenhuis) thuis wordt verzorgd.

Als Zilveren Kruis de thuiszorgorganisatie toestaat de huur van de infuuspomp te declareren van € 10,82 dan schilt dat 4000 euro aan kosten!

Wanneer en voor wie is dit een verbetering?

 • voor ons allemaal omdat dit zorgkosten omlaag brengt zonder dat de dienstverlening wijzigt.
 • omdat de leverancier van de infuuspomp onze gegevens krijgt en gebruikt om 4000 euro te declareren (wens overigens van Zilveren Kruis)
 • omdat dit idee het Zilveren Kruis mogelijk helpt om met gezond verstand te reageren op dit soort situaties en aanpassingen te maken ! Ik heb gemeld dat er voor minder dan een uur infuus er elke kalenderdag € 10,82 wordt betaald aan de leverancier van de pomp, dit is een bedrag van € 3.960,12 per jaar!  Volgens Zilveren Kruis wordt er een gemiddelde per patient betaald aan de leverancier maar waarom zou je een gemiddelde betalen in een situatie waarin een pomp 1-2 x per jaar wordt gebruikt ? Geeft de thuiszorg ruimte om dit te declareren! 
 • een besparing van € 3.938,48 voor elke patient die 2 x per jaar thuis een infuus krijgt!
Dit idee is gesloten

Zo bespreken we ideeën

Elk idee doorloopt dezelfde stappen. 

Meer uitleg

 • Hoi Natascha,

  Welkom op Samen. Bedankt voor het delen van jouw idee en verbazing.

  Het is mij nog niet direct duidelijk wat precies de situatie is. Daarom heb ik een aantal vragen om het wat duidelijker te krijgen.

  Je geeft aan dat je 1 a 2 keer per jaar gebruik maakt van de infuuspomp. Wordt de pomp op dat moment geleverd door de leverancier en daarna direct weer opgehaald? Of staat de pomp wel bij jou thuis?
  Je wil dat de thuiszorgorganisatie de kosten mag declareren. Ik begrijp de rol van de thuiszorgorganisatie niet helemaal. Wil je dat toelichten?

  En voor ons ook altijd handig om te weten: heb je hier al eerder contact met Zilveren Kruis over gehad? Bijvoorbeeld door middel van een gesprek met de klantenservice?

 • Op verzoek van het ziekenhuis heb ik een infuus thuis door een thuiszorgorganisatie gekregen (kosten infuusmedicatie en verpleegkundige zijn gedeclareerd). De thuiszorg huurt een infuuspomp, gebruikt deze bij mij en neemt de pomp weer mee terug. Bij toeval ontdekte ik dat de leverancier van de pomp het hele jaar door voor mij mag declareren en wel € 10,82 per kalenderdag. Ik heb van jullie, op mijn verzoek schriftelijk, dat dit de normale gang van zaken is. Ik vind het allesbehalve normaal en heb dat ook duidelijk gemaakt aan uw collega. Ik hoop dat door dit als idee in te dienen het Zilveren Kruis wel in staat is om hoge en onnodige kosten te voorkomen.