Zorgverzekeraar help mee en werk svp anders dan een auto of brandverzekeraar

Wat is het idee?

Gisteren ben ik enorm geschrokken over wat ik hoorde van de ex arts Jim Reekers bij Humberto. De zorgverzekeraars en de zorgautoriteit houden de hoge ziektekosten zelf in stand doordat ze ziekenhuizen gaat korten op de budgetten die ze krijgen als ze de productienorm niet halen.

Het lijkt wel een bedrijf waar dit gebeurt als je je budget niet opmaakt en dan wordt gestraft, alleen worden wij nu als pat. gestraft. De ziektekosten blijven stijgen omdat ziekenhuizen productieomzet moeten behalen anders worden zij gekort het jaar daarop door de ziektekostenverzekeraar.

Die zit hier niet mee want die verhoogt gewoon de premie en bezuinigt op het basispakket. Operaties worden aan het eind van het jaar nog gedaan om productie te bereiken terwijl dit wellicht niet nodig was geweest.

Zo krijgt een pat. nooit een eerlijk advies en moet de pat. nu de dokter helemaal gaan uitvragen en kan niet meer goed vertrouwen op een arts want die heeft ook nog met andere belangen te maken.

Zo misselijk makend dit.

Dit idee is gesloten
 • Hoi zwemster,

  Allereerst excuus voor mijn late reactie. Ik heb het fragment opgezocht. En snap dat je je hierdoor afvraagt hoe dit zit en ook wel geschrokken bent.

  Laat ik beginnen om je gerust te stellen. Artsen gaan je niet opereren als ze zelf denken dat dat niet de beste oplossing is voor jou.

  Wel zijn er behandelingen waarvan artsen niet zeker weten of het de beste optie is. Dan onderzoeken ze die. En soms blijkt dan dat een andere behandeling beter is. Vroeger werden bijvoorbeeld bij veel kinderen amandelen geknipt. Nu wordt dat veel minder vaak gedaan. Nieuwe kennis over welke behandelingen werken in welke gevallen delen artsen met elkaar. Bijvoorbeeld in behandelrichtlijnen.

  Om te onderzoeken welke behandelingen het beste werken, is er het programma zorgevaluatie en gepast gebruik. Daarin werken artsen, patiënten, zorgverzekeraars, het ministerie van VWS en andere partijen samen. Meer hierover kun je lezen op hun website.

  Als zorgverzekeraar stimuleren we dat ziekenhuizen alleen nog passende zorg leveren. Daarbij gebruiken we ook uitkomsten uit het programma zorgevaluatie en gepast gebruik. Doet een ziekenhuis een behandeling niet omdat die niet echt nodig is? Dan betalen we daar niet meer voor. Want we willen de premie voor onze verzekerden niet hoeven verhogen. Stopt een ziekenhuis met een onnodige behandeling en dreigt dat financieel een probleem op te leveren? Dan gaan we natuurlijk wel met het ziekenhuis in gesprek over oplossingen. Want het is belangrijk om samen te werken om onnodige zorg te stoppen.

  Door te stoppen met onnodige zorg (en het betalen daarvan), maken we samen de zorg beter voor jou.