Alternatieve zorg vergoeding tov reguliere zorg

Wat is het idee?

Beste Zilveren Kruis,

Al een tijdje verbaas ik me over het verschil van de vergoedingen tussen “normale” en zogenaamde “alternatieve” zorg.

Vanmorgen werd ik gebeld door mijn therapeute dat jullie per 1-1-2021 geen massagetherapie meer vergoeden.

Wat is dat toch? EMDR, chiropractie, massagetherapie.. waarom wordt dat niet 100% vergoed?
Ik heb veel meer baat bij alternatieve zorg dan reguliere zorg, maar word daar financieel voor gestraft. En dat terwijl ik veel sneller weer op de been ben dan met reguliere zorg.

Er zullen meer mensen met ditzelfde euvel. En wellicht zijn er mensen die niet eens een keuze kunnen maken voor alternatieve zorg omdat het domweg onbetaalbaar is.

Vind het erg jammer dat er niet wordt gekeken naar de beste en snelste oplossing voor de mens die zorg nodig heeft.
Dure zorg kan op langere termijn goedkoper zijn omdat het een stuk efficiënter en effectiever is....

Zilveren Kruis, bij deze de vraag hier eens over na te gaan denken.

Groeten,

Monique

 • Offline

  Goedemiddag Monique,

  Allereerst van harte welkom op Samen! Goed dat je een account hebt aangemaakt om dit idee met ons te delen.

  Ik ga graag met jou in gesprek over dit idee. Hierbij probeer ik vooral te achterhalen wat de achterliggende behoefte is in jouw idee. Hoe duidelijker ik dit in beeld heb, hoe groter de kans dat we met jouw idee aan de slag kunnen. Soms is het niet direct duidelijk wat het idee is, of kan er informatie worden gegeven over het onderwerp. Ik ga graag eerst in op jouw vraag over het verkiezen van alternatieve geneeswijzen boven reguliere zorg.

  Jaarlijks wordt door de overheid vastgesteld welke vergoedingen er in de basisverzekering thuishoren. Een zorgverzekeraar kan ervoor kiezen om vergoedingen die niet in de basisverzekering zitten, op te nemen in een aanvullende verzekering. Hierdoor zie je dat sommige verzekeraars meer vergoeden dan anderen maar ook dat er grote verschillen zitten in een premie die je betaalt voor de aanvullende verzekering.

  Alternatieve zorg is een vergoeding die niet is opgenomen in de basisverzekering. Het Zorginstituut Nederland heeft bepaald dat zorg in de basisverzekering moet voldoen aan de ‘stand van wetenschap en praktijk’. De reden dat de stand van wetenschap en praktijk wordt gehanteerd is omdat de werkzaamheid van de behandelingen waar het om gaat daarmee herhaaldelijk kan worden aangetoond. Voor alternatieve zorg kan dit niet worden aangetoond. Zilveren Kruis kiest ervoor om alternatieve zorg onder bepaalde voorwaarden te vergoeden uit de aanvullende verzekering omdat veel verzekerden hier graag een vergoeding van zien.

  Ik hoop dat bovenstaande informatie wat duidelijkheid geeft. Je geeft in jouw bericht aan dat je het graag anders zou zien. Hoe zie jij alternatieve geneeswijzen in de aanvullende verzekering voor je?

  Ik ben benieuwd naar je reactie, Monique.

  Groet,
  Jasper

 • Offline

  Je ziet het momenteel bij alle verzekeraars dat er gekort wordt op de alternatieve geneeswijze. Er zijn wel andere verzekeraars die een betere vergoeding bieden. Je hebt nog tot vanavond 00:00 om je huidige verzekering op te zeggen. Je hebt vervolgens tot 31 januari 2021 de tijd om een beterere dekking te vinden.