Als zorgverzekeraar bent u verantwoordelijk voor het organiseren van goede en voldoende zorg. Tijdens deze Coronapandemie komen we ic bedden en handen aan het bed tekort. Personeel is overbelast.

Zorgverzekeraar en haar verantwoordelijkheid.

Tijdens deze Corona pandemie zijn er te weinig ic bedden en is het zorgpersoneel extreem belast.

Wat gaat u doen om het aantal ic bedden uit te breiden en het personeel te ontlasten?

want als ik nu zorg nodig heb dan kunt u mij niet garanderen dat ik de volledige zorg ontvang, en dat is wel wat u zegt te doen voor mijn premie.

 • Hoi ,

  Zoals ik het lees, leg je de verantwoordelijkheid voor de zorg geheel bij de verzekeraars naar. Maar is er ook niet een stuk verantwoordelijkheid bij de verzekerden/bevolking van NL? Als wij ons meer en beter aan de regels zouden houden, is de kans om in het ziekenhuis terecht te komen veel kleiner en wordt de zorg ook niet overbelast.

  De capaciteit van de IC bedden ophogen is niet moeilijk, alleen de mensen die de zorg moeten verlenen zijn er helaas niet, of moeten van de reguliere afdelingen afkomen, waardoor daar de zorg weer komt stil te liggen.

  Moeilijk oplosbaar door alleen de verzekeraars dus helaas, ook een stukje eigen verantwoordelijkheid.

  Groet Mike

 • Dat hebben dan verkeerd gelezen. Ik vraag wat het zilveren Kruis gaat doen? Ik stel niet dat de zorgverzekeraars de enige zijn met verantwoordelijkheid.

 • Offline als antwoord op paul88:

  dus wat gaat Zilveren Kruis doen?

 • Offline

  Beste Paul88, Mike de Wit,

  Ik denk dat als u het nieuws volledig zou volgen dat u zou begrijpen dat alle professionele partijen volop aan het werk zijn om te proberen deze problemen aan te pakken. Het is echter niet zo eenvoudig. Mensen vinden die in de zorg dit werk kunnen en willen doen en vervolgens opleiden kost tijd. Een verpleegkundige opleiden tot IC verpleegkundige kost al 1,5 jaar. Iemand van nul opleiden bijna 5 jaar. De IC bedden zijn er, het geld is daarin geïnvesteerd. We willen allemaal zorg ontvangen en het liefst zonder er extra geld aan uit te geven. Je kunt niet verwachten dat de zorgverzekeraars dit probleem oplossen zonder dat de premie omhoog gaat. Dus u moet  u zelf ook deels afvragen wat u zou willen. Los van het feit of er personeel gevonden kan worden om het personeelstekort op te lossen.

  Daarnaast er zijn nog zoveel mensen nog NIET gevaccineerd waardoor er door de huidige golf toch opnieuw veel mensen in het ziekenhuis terecht komen waardoor personeel dat nog niet is uitgevallen, alsnog op afbreken staat en nieuw opgeleid personeel staat nog niet klaar. Wij met zijn er met zijn allen verantwoordelijk voor dat er weer zoveel zieken in het ziekenhuis terecht komen. Misschien niet direct maar we dragen er wel aan bij, we willen allemaal ons dingen kunnen doen, zonder enige beperking. Zodra de regeles werden versoepeld stonden mensen weer volop overal feest te vieren.

  Waarin we allemaal kunnen bijdragen is zorgverleners de ruimte geven om hun werk te doen waar ze voor zijn, de handen aan het bed, zoals ze dat noemen, de waardering geven die ze nodig hebben. Dat is belangrijk voor iedereen die werkt.  Vriendelijkheid als we op bezoek komen, als we op de polikliniek worden geholpen of in het ziekenhuis liggen, geen agressiviteit, ze doen ook gewoon hun werk. Verminder administratieve druk, meer praktische zorg, hulp bij kinderopvang en andere secundaire arbeidsvoorwaarden. Bekijk het manifest dat de IC verpleegkundige zelf hebben opgesteld om hun werk beter te kunnen doen. Al dat soort dingen daar kunnen we allemaal aan bijdragen zowel wij als de zorgverzekeraars.

  Hanneke

 • Offline als antwoord op paul88:

  Beste Mike, moet blijkbaar doortypen enter niet gebruiken. Ik volg het nieuws volledig, en ben op de hoogte van de situatie van de zorgmedewerkers als ook dat iedereen zijn of haar steentjes bij moet dragen. Het aantal ic bedden en handen aan het bed zijn een deel van het beheersbaar houden van de invloed van het Corona virus. Anderhalf jaar geleden werd al gesteld dat het zal blijven, dit virus gaat nooit weg (net zoals een hoop andere virussen). In die anderhalf jaar is geen plan opgesteld, zijn er geen extra mensen opgeleid, is het loon niet substantieel verhoogd. Diegene direct verantwoordelijk, beleidsmakers en zorginstellingen en zorgverzekeraars hebben geen actie ondernomen. Dat het opleiden van mensen tijd kost me dunkt, niets doen kost meer tijd. Ik denk dat een deel van de werkzaamheden vande ic medewerkers ook door mensen in opleiding gedaan kan worden, bijvoorbeeld het regelmatig omdraaien van patiënten. Dit is fysiek zwaar en kost tijd. Tijd die dan volledig gediplomeerden ergens anders in kunnen steken. Het is een crisis en dat vergt creativiteit en flexibiliteit. Iets wat ik veel zie bij de medewerkers maar beleidsmakers, instellingen en verzekeraars naar mijn idee ontbeert. We zijn kostbare tijd verloren en ja ik weet dat de zorgpremie omhoog moet. Maar al het geld dat nu aan noodmaatregelen wordt vrijgemaakt …. Kortom in kringetjes draaien en de verantwoordelijkheid om actie en visie te ontwikkelen bij anderen leggen daar moet nu maar een einde aan komen. Wie neemt het voortouw?

 • Hoi ,

  Je kunt onderaan het vinkje weghalen bij "antwoorden met enter" Smirk ging bij mij in het begin ook regelmatig fout.

  Grote delen van jou betoog kan ik goed volgen, los daarvan horen wij in de verzekerden Raad ik met regelmaat wat het zilveren kruis op de achtergrond wel mogelijk maakt ivm alles rond corona. Helaas komt dat vaak niet in de publiciteit.

  En ja, er valt echt nog wel dingen te verbeteren, maar helemaal niets doen is niet het geval. Het opleiden van voldoende personeel is een grote uitdaging, met name het werven van nieuw personeel is erg moeilijk ( net als bij mijn eigen werkgever, die heeft ook meer dan 300 vacatures open staan die niet in te vullen zijn bij gebrek aan mensen die willen of kunnen)

  En personeel van andere afdelingen ronselen kan wel, maar dat gaat dan weer ten koste van de bemensing aldaar.

  Zoals een kennis die ook in het ziekenhuis werkt al vertelde, normaal heeft ze 4 patiënten gelijktijdig onder haar hoede, maar bij ziekte komt het er dan op neer dat er geen vervanging mogelijk is, en er dus bij 2 collega's 6 patiënten onder de hoede zijn, een verhoging van de werkdruk van 50%, het is te doen, maar niet eindeloos

  groet mike

 • Dag Paul88, 

  Ik begrijp dat je vindt dat wij moeten zorgen dat de zorgverleners hun werk kunnen doen. Hier kun je lezen wat wij al doen:

  https://www.zilverenkruis.nl/overons/pers/maatregelen-om-zorgverleners-te-ondersteunen-bij-aanpak-coronavirus

  Groet, Birgit