Kan geen gebruik maken van zorgverzekering door COVID-19, maar alsnog doorbetalen?

Ik kan geen gebruik maken van mijn zorgverzekering door het virus. Waarom betalen we dan door? Ik heb eind deze maand een afspraak in de ziekenhuis, die hoogstwaarschijnlijk wordt afgezegd. Daarnaast kan ik niet naar de tandarts en ook niet naar de fysiotherapeut. Gaat er hieraan niets gedaan worden?

 • Offline gaf het juiste antwoord op deze vraag

  Goedemiddag Jax,

  Goede en logische vraag. Ik geef je graag wat uitleg.

  We bevinden ons in een crisis met een hoge druk op de zorg. Sommige afspraken kunnen niet worden uitgesteld en gaan wel door.  Denk aan spoedzorg in het ziekenhuis of bij de tandarts, nierdialyse of bevallingen. Maar veel zorg wordt uitgesteld. Artsen kijken wat kan wachten en wat niet. Ook is er zorg die op een andere manier wordt vormgegeven. Zo werken steeds meer huisartsen deels met online consulten en ook fysiotherapeuten mogen tijdelijk voor sommige zorg online consulten declareren in plaats van fysieke afspraken.

  De premie die we op dit moment allemaal betalen is bedoeld voor (spoed) zorg nu en zorg in de toekomst. Dus ook voor afspraken als straks de maatregelen voorbij zijn. We betalen in Nederland de premie voor elkaar. Premiebetalingen zijn ook bedoeld om de noodzakelijke zorg voor anderen te betalen die nu bijvoorbeeld in het ziekenhuis liggen of andere zorg die nu wel plaatsvindt.

  Daarnaast betalen we op dit moment met de premie ook zorgaanbieders die geen zorg verlenen. Op die manier zorgen we dat zorgaanbieders niet failliet gaan zodat er straks voldoende zorg is als de maatregelen vanwege corona stoppen.

  Ik hoop dat dit uitleg geeft over de premiebetaling en waarom deze, ook in deze tijd, onveranderd is. Vragen zijn uiteraard welkom

 • Voormalig community-lid
  Voormalig community-lid gaf het juiste antwoord op deze vraag

  Beste  begrijpelijke vraag.

  Ik kan mij uw vraag heel goed voorstellen omdat u nu geen gebruik maakt van medische steun. De zorgverzekering, het zit in het laatste deel van het woord, is een verzekering. Zo hebben we een hoop verzekerd voor het geval dat. Ik betaal ook mijn zorgverzekering zonder de steun te ontvangen welke ik eigenlijk nodig heb. Gisteren ben ik helaas met mijn vrouw op de SEH terecht gekomen. Ik heb daar gezien wat er op dit moment met ons bij elkaar gebrachte zorgverzekeringsgeld wordt gedaan. Wat een respect voor deze mensen.

  Ook mijn vrouw is gisteren echt met de grootste zorg geholpen. Mede door uw bijdrage aan de zorgverzekering.

  Uit mijn hart: Dank u wel.

 • Offline gaf het juiste antwoord op deze vraag als antwoord op Voormalig community-lid:

  Ach Voormalig community-lid, ik las je update al op Facebook. Echt rust lijken jullie niet te krijgen.. 

  Wel ontzettend fijn en mooi om te zien dat iedereen in de zorg, ook in deze tijden, met zoveel liefde en zorg hun werk doen. Ik vind dat echt geweldig om te zien. En ik sluit mij dan ook volledig aan bij jou: Dank u wel

 • Wat kunnen ze het mooi vertellen en ik ben dus duidelijk niet de enige die dit heel oneerlijk vind. Betalen voor gebakken lucht. 3 maanden kreeg ik geen behandeling of andere hulp, terwijl ik palliatief ben. De gedachte zal zijn die gaat toch de pijp uit. De zorg lijkt ziek en al een hele lange tijd! Zeker verzekeraars vinden altijd dat ze te kort komen, terwijl de enige die te kort komen, patienten blijken te zijn. En dan NU al aankondigen dat de premie omhoog gaat volgend jaar. Ik denk dat ik me nu maar ga aansluiten bij de bond tegen overheidszaken. Mij is niet geleverd waar ik voor heb betaald, dat lijkt me vrij duidelijk.
 • Offline als antwoord op bambi_kweenie:

  Vervelend dat je dit gevoel hebt, . Helemaal door de situatie waar jij je momenteel in bevindt. Zoals mijn collega Marjolijn gisteren uitlegde, zullen artsen goed beoordelen of bepaalde zorg kan doorgaan of niet. Bepaalde soorten zorg vinden namelijk nog wel doorgang. Mogelijk kan je jouw arts of artsen vragen waarom jij afgelopen tijd geen zorg kreeg. 

  Ik lees in je reactie dat je ergens hebt opgevat dat de premie volgend jaar omhoog gaat. Er is niet aangekondigd dat de premie omhoog gaat. Geen enkele verzekeraar heeft daar iets over naar buiten gebracht. 

 • Dus in jou opinie hebben artsen het nu voor het zeggen. Die weten precies wat een patient nodig heeft toch? Althans dat is wat jij mij nu probeert wijs te maken. Ik heb nogal een rugzak, zacht uitgedrukt. Mijn prognose......6 tot 8 maanden hooguit!

  Ik ging alternatief, zoals je weet vergoeden jullie daar geen stuiver van!!! En noemen die mensen kwakzalvers toch? Ik leef inmiddels 6 jaar en 3 maanden. En net zo lang betaal ik ook premie voor regulier. Ik betaal dus dubbel op. En nee ik ben ook geen toevalstreffertje, ik ken er veel meer zoals ik.

  Als jullie eerlijk waren geweest, dan hadden jullie mijn alternatieve behandelingen betaald. Jullie betalen blijkbaar alleen voor een geneeskunde die niks van me heel laat.

  Ik ken de drill, ga maar snel verwijderen, dat doen ze namelijk allemaal, de waarheid mag natuurlijk niet aan het licht komen, ook niet als er levens mee gemoeid zijn.

 • Offline gaf het juiste antwoord op deze vraag als antwoord op bambi_kweenie:

  Je geeft aan dat je bang bent dat we jouw reactie verwijderen of dat dit jouw ervaring is bij andere bedrijven. We verwijderen geen reacties omdat we ergens een verschillend beeld over hebben. We willen hier juist iedereen de ruimte geven om in gesprek te gaan en ervaringen uit te wisselen, ook al zijn deze negatief. Jij bent het ergens niet mee eens en dat mag je uiteraard gewoon uiten hier. Wij werken volgens de Zorgverzekeringswet en vergoeden wat er in de basisverzekering is opgenomen. 

  Dit topic gaat over het niet plaats kunnen vinden van zorg en de gevolgen hiervan op het betalen van de premie. Mocht je verder in gesprek willen over alternatief, dan kan je hierover een nieuw topic starten. 

  Groet,

  Jasper