Hero Image

Ongebruikte spullen uit het kraampakket: weggooien of doorgeven?
Hebben jij en je partner onlangs een kindje gekregen? Dan wensen wij jou en je prille gezin (nogmaals) alle geluk en gezondheid van de wereld toe!

De gezondheid van jullie kleine had natuurlijk al alle aandacht tijdens de zwangerschap. Zo heb je misschien ook een kraampakket besteld bij Zilveren Kruis. Hierin zitten medische artikelen die van pas kunnen komen rond de bevalling. Zoals verband, zeep en een matrasbeschermer.

De kans is groot dat je niet alles uit het kraampakket nodig had. Bijvoorbeeld omdat je bent bevallen in het ziekenhuis en daar al kreeg wat je nodig had.

Wat doe je dan met die overgebleven spullen? Met een ongeopend pakje medische handschoenen of ongebruikte wondkompressen, om maar wat te noemen.

Laten liggen in de kast? Een enkele reis vuilnisbak? Of gaf je het aan iemand die het wél kon gebruiken?

Zilveren Kruis wil meebouwen aan een duurzame toekomst voor onze kinderen. We zijn daarom benieuwd: hoe kunnen wij gezinnen helpen om ongebruikte spullen uit het kraampakket een tweede bestemming te geven?

Log in en reageer

  • Het zou handig zijn als je die zonder naar de balie te hoeven kan inleveren bij de apotheek of zo, gewoon in een grote bak doneren. Net als ongebruikte medicijnen die over zijn. Snel en handig en dan zou ik het ook zeker doen. Nu ligt wat ik over heb op zolder, voor wie weet ooit (maar waarschijnlijk nooit). 

  • Ik heb het aan de verloskundige mee kunnen geven, maar wellicht goed om te vermelden welke partijen wellicht belangstelling hebben.

    Wellicht goed om eens te onderzoeken of er een verschil kan of moet zijn als je een ziekenhuisbevalling hebt of thuis of een vinkjes lijst...Ik heb naast kraamverband en 1 onderlegger niets gebruikt. Ik wist van tevoren dat het een keizersnede zou worden met twee dagen opname. Dus meeste in ziekenhuis gebruikt. De kraamhulp de handschoenen, alcohol en handgel. En natuurlijk het nagelsetje. Dus wij hebben heel veel weggegeven; al het verband, gaas, onderleggers, navelklem...

  • Voormalig community-lid
    Voormalig community-lid

    Mijn kraamzorg heeft bij beide kleintjes de overgebleven spulletjes meegenomen en hij een inzamelpunt gebracht. Anders was het waarschijnlijk in de prullenbak beland. Misschien goed om zelf inzamelpunt te zijn voor zulke spullen en bij de doos ook een doosje te doen met antwoordnummer, zodat dit gratis verstuurd kan worden. 

  • Ik ben 2 x thuisbevalling. Ik had niet veel materiaal over. Wat ik over had heb ik bewaard

  • Vier jaar geleden heb ik de restanten meegeven naar Roemenië waar iemand hulp bied aan mensen die het goed kunnen gebruiken. Een paar maanden geleden heb voor mijn gevoel veel moeite moeten doen om de restanten op een plek te krijgen waar ze nog goed gebruikt zouden worden. Uiteindelijk zijn de spullen  via de verloskundige op de juiste plek gekomen, maar dit was eigenlijk niet de weg. Misschien kun je van te voren aangeven dat als je in het ziekenhuis moet bevallen, dat je dan een aangepast pakket krijgt. Of een duidelijk lijst met punten waar je het kunt inleveren.

  • Offline

    Ik had nog aardig wat over van mijn kraampakket doordat ik achteraf in het ziekenhuis ben bevallen. Heb alles was weg kon aan de verloskundige gegeven.

    De verloskundige gaf aan dat ze dat dan weer kon geven aan de mama's die geen kraampakket krijgen en het financieel niet breed hebben.

  • De kraamzorg wilde graag een aantal dingen meenemen die ik niet meer nodig had zoals celstofmatjes. Maar verder zou het handig zijn als je dit soort dingen in zou kunnen leveren bij bijvoorbeeld een supermarkt en dat ze vanaf daar naar een centraal punt gaan. Of dat het gewoon terug kan worden gestuurd, ook makkelijk.

  • De artikelen die ik zelf niet kon gebruiken heb ik gedoneerd. Dat kon bij ons in het ziekenhuis. Daar moest ik toevallig toch nog een keer zijn. Via het consultatiebureau zou laagdrempeliger zijn omdat iedereen daar in de eerste weken regelmatig komt. 

  • Wij hebben de overgebleven spullen gedoneerd, dit kon bij ons in het ziekenhuis. Vanwege de situatie in Oekraïne waren zij in dit geval de doelgroep, maar anders zorgt het ziekenhuis er altijd een goede plek voor. Overigens heb ik een aantal van de onderleggers nog goed kunnen gebruiken tijdens de zindelijkheidstraining van mijn oudere kind.

  • Ik heb alles wat ik niet gebruikt heb gedoneerd aan vluchtelingen uit Oekraïne maar zou het fijn vinden als er ook vanuit jullie een lijst met adressen is waar we kunnen doneren. Als jonge moeder heb je het vaak te druk om dit te gaan uitzoeken, dus dat maakt het makkelijker.