Hero Image

Ongebruikte spullen uit het kraampakket: weggooien of doorgeven?
Hebben jij en je partner onlangs een kindje gekregen? Dan wensen wij jou en je prille gezin (nogmaals) alle geluk en gezondheid van de wereld toe!

De gezondheid van jullie kleine had natuurlijk al alle aandacht tijdens de zwangerschap. Zo heb je misschien ook een kraampakket besteld bij Zilveren Kruis. Hierin zitten medische artikelen die van pas kunnen komen rond de bevalling. Zoals verband, zeep en een matrasbeschermer.

De kans is groot dat je niet alles uit het kraampakket nodig had. Bijvoorbeeld omdat je bent bevallen in het ziekenhuis en daar al kreeg wat je nodig had.

Wat doe je dan met die overgebleven spullen? Met een ongeopend pakje medische handschoenen of ongebruikte wondkompressen, om maar wat te noemen.

Laten liggen in de kast? Een enkele reis vuilnisbak? Of gaf je het aan iemand die het wél kon gebruiken?

Zilveren Kruis wil meebouwen aan een duurzame toekomst voor onze kinderen. We zijn daarom benieuwd: hoe kunnen wij gezinnen helpen om ongebruikte spullen uit het kraampakket een tweede bestemming te geven?

Log in en reageer

  • Offline

    Ik geef de ongebruikte spullen door aan een vriendin die in verwachting is.

  • Een aantal artikelen zelf gehouden die ook na de bevalling thuis nog nut hadden (zeep, steriele gaasjes).

  • Veel gebruikt ivm thuisbevalling, nog een aantal dingen over. Kraamzorg en verloskundige gaven trouwens aan dat er altijd te weinig onderleggers in het pakket zitten. Voor wat er over was zou het handig zijn als er een retourlabel met de doos wordt meegeleverd zodat je de zaken die over zijn in de zelfde doos kan terugsturen aan ZK of doorsturen naar een andere organisatie die er iets nuttigs mee doet.

  • Offline als antwoord op Superblondiejj

    Ja eens, de Avent set was top! En onderscheidend t.o.v. de pakketten van andere verzekeraars. De navelklemmen heb ik ook zelf vervangen voor cordrings, vond ik, maar ook verloskundige en de ziekenhuisverloskundigen een veel beter alternatief. Minder plastic ook, dus wellicht zelfs een duurzamer alternatief.  Knuffeldoekje had van mij ook niet gehoeven, althans niet als reclame doekje met logo van een verzekeraar. Klemmen en doekjes dus ook allemaal doorgegeven. 

  • Offline

    Als vader krijg je geen kraampakket dus kan geen mening geven 

  • Ik ben bevallen in het ziekenhuis en had dus heel veel spullen niet eens nodig. Kraampakket is naar mijn mening erg gericht op een thuisbevalling. Sommige verbandmiddelen heb ik bewaard maar uiteindelijk weggegooid. Zal makkelijk zijn als je het terug kan sturen en of een lijstje erbij zit waar je het kan afgeven.   

  • Offline

    Ik heb de overgebleven inhoud van twee pakketten gedoneerd aan een instantie die het naar ziekenhuizen in Oekraïne bracht. Het zou voor de toekomst mooi zijn als je een pakket bijvoorbeeld via de post of via je verkoskundige weer kunt meegeven aan een instantie die zoiets inzamelt (bijv  het Rode Kruis), voor locaties waar ook ter wereld waar er op dat moment behoefte aan is.
    Bij PostNL doen ze iets soortgelijks om cadeaus uit de decembermaand die je niet wilt in te zamelen en mee te geven aan de postbode om er mensen die het minder breed hebben een verjaardagscadeau mee te kunnen geven. 

  • Ik heb ze doorgegeven aan de volgende zwangere. Ik was heel blij met het Avent verzorgingssetje! 4 navelklemmen vond ik daarentegen wel wat overdreven, zeker omdat je die in het ziekenhuis ook krijgt en zo'n rubberen ringetje tegenwoordig de voorkeur geniet t.o.v. een plastic klem. Misschien van beide 1 leveren?

  • Mijn laatste zwangerschap heb ik geen pakket gekocht, iets met voedselbank. Ik heb de overgebleven spullen van mijn vorige zwangerschappen gebruikt en de verloskundige had nog wat bij elkaar gesprokkeld. Zo zie je maar, weggooien is niet nodig, er zijn genoeg mensen die er hartstikke blij mee zijn.  Een duurzaam pakket is mooi maar het moet geen elite ding worden. 

  • In een van de laatste consulten van de zwangerschap bij de verloskundige werd ik er al op geattendeerd dat we overgebleven spullen uit het kraampakket konden doneren.  Nu had ik geen thuisbevalling en dus veel spullen niet gebruikt, de kraamzorg vroeg of zij de handschoenen mocht hebben.   
    De rest (behalve wat onderleggers, kraamverband,  gaasjes en alcohol). Hebben we gedoneerd aan de verloskundige praktijk  welke deze inzamelde voor een stichting  baby hope. 
    Misschien kunnen jullie een returnable kraamzorg doos maken en alles wat je niet gebruikt hiernaar toe terug sturen.  Zodat dit kan worden hergebruikt of gedoneerd kan worden aan mensen die het nodig hebben maar zelf niet kunnen financieren of geen goede verzekering hebben.