Ander merk medicijnen, is een bedrijfskundige benadering of het belang van de patiënt maatgevend?

Voormalig community-lid

Wat is het idee?

Vanaf 2015 kreeg ik de diagnose van een chronisch progressieve aandoening die niet te genezen is, maar wel beheersbaar is met een dagelijkse apotheek aan medicatie. Het inregelen duurde ongeveer een half jaar en kent een delicate balans. Ogenschijnlijk kleine verstoringen zoals een ander merk medicijn kunnen forse gevolgen hebben voor mijn welzijn.

Om de zoveel tijd word ik geconfronteerd met een ander merk of type medicijn. Navraag bij de apotheek levert twee standaard antwoorden op, "de medicijnen zijn hetzelfde als je voorgaande merk en de ziektekosten verzekering bepaald dat de goedkoopste medicijnen verstrekt worden".

Om met de eerste te beginnen, dat medicijnen van verschillende fabrikanten exact hetzelfde zijn, wel dat zijn ze niet. Ze hebben dezelfde beoogde werking, dat is heel iets anders en het venijn zit in de bijwerkingen.

De ziektekosten verzekering bepaalt dat de goedkoopste merken geleverd worden. Een bedrijfskundige benadering gericht op winstmaximalisatie en resultaat, targets, belangen enz. Op zich is daar niets mis mee, een bedrijf moet winst maken om te kunnen blijven bestaan en de continuïteit te waarborgen. Wees daar als organisatie eerlijk over.

Maar toch doen we samen een dansje, ook nu met ‘Samen, de online community van Zilveren Kruis!’, ik doe alsof ik een tevreden klant ben en u speelt de betrokken, zorgzame organisatie die het klantbelang voorop heeft staan. "Ook in 2021 staat Zilveren Kruis voor u klaar" luidt de recente tekst op uw website. Als u dit credo volgt zou u uitermate terughoudend zijn om bij chronische aandoeningen iedere drie maanden medicijnen van een ander fabricaat toe te kennen.

Er is weliswaar een optie om het zelfde merk medicijnen behouden, dan betaal je deze 100% zelf of je moet iedere keer achteraf een medische noodzaakbrief regelen via je specialist, dat is in de praktijk geen reële oplossing.

Mijn vraag/voorstel is dan ook om de keuzevrijheid van medicijnen toe te voegen gekoppeld aan de hoogte van de premie die je betaalt. Net als met de naturapolis waarbij niet bij alle zorgverleners volledige worden vergoed en bij een restitutiepolis wel. Een alternatief zou nog kunnen zijn om het verschil in medicijnenprijs zelf bij te betalen. Ik zou het er graag voor over hebben, ogenschijnlijk kleine verstoringen in medicatie kunnen gevolgen voor mijn welzijn hebben. Als je dat zelf nooit ervaren hebt, dan heb je er geen benul van.

Zilveren Kruis heeft gereageerd op jouw idee

In maart hebben we de klantwensen besproken die gaan over afspraken met zorgverleners en ons beleid op dat gebied. Ook jouw idee hebben we besproken. Je deelde een idee om zelf keuze te hebben in jouw medicijnen. Je stelde voor om bijvoorbeeld een hogere premie te betalen of een extra pakket in te richten waarin je deze keuzevrijheid hebt. We nemen je graag mee in de afweging die we bij jouw idee maken.

De registratie-autoriteiten bepalen per medicijn of dat gelijkwaardig is aan geneesmiddelen met dezelfde stof, sterkte en toedieningsvorm

Voor de meeste medicijnen die als gelijkwaardig zijn geregistreerd, geldt dat wisselen tussen verschillende merken veilig kan. De werkzame stof is dan altijd hetzelfde. De hulpstoffen kunnen wel verschillen.

Als een medicijn vanwege de hulpstoffen voor jou niet geschikt is, dan kun je een ander medicijn krijgen

Ben je bijvoorbeeld allergisch of intolerant voor een hulpstof? Dan geeft je arts dit aan bij het recept. Dan levert de apotheek een medicijn dat niet de hulpstof bevat waarvoor je allergisch bent.

Wisselen tussen medicijnen met dezelfde werkzame stof gebeurt alleen als apothekers dat veilig vinden

Apothekers hebben een lijst gemaakt met medicijnen die niet altijd gewisseld kunnen worden. Deze middelen zijn vaak niet opgenomen in ons preferentiebeleid. Een apotheker wisselt zo’n medicijn vaak ook niet, behalve als hij de afweging heeft gemaakt dat dit veilig kan.

Medicijnen worden goedkoper doordat voor zoveel mogelijk patiënten hetzelfde merk wordt gekocht

Als patiënten zelf een merk kunnen kiezen, dan wordt er voor een kleinere groep ingekocht. Daardoor kan minder scherp worden onderhandeld over de prijs. Dit maakt niet alleen jouw medicijn duurder. Ook voor mensen die wel wisselen, wordt hun medicijn dan duurder.  

Met jouw idee wordt de premie hoger én de zorg volgens apothekers niet beter

Daarom houden we de voorwaarden zoals ze zijn. Ik realiseer me dat jouw ervaring anders is dan het oordeel van de apothekers over uitwisselbare medicijnen. Ik vrees dat we daarin niet dichter bij elkaar komen.

meer dan 2 jaar geleden