Aanvullende verzekering voor het 100% vergoeden van anticonceptie en de plaatsing/verwijdering daarvan behoort de benodigde pijnstilling ook te dekken.

Wat is het idee?

Mijn idee: De aanvullende verzekering die 100% vergoeding biedt voor anticonceptie, inclusief plaatsing/verwijdering behoort de benodigde pijnstilling te vergoeden. Neem bijvoorbeeld het spiraal: het protocol schrijft voor dat patiënten vooraf en achteraf pijnstillers nemen. Het door de patient gebruiken van pijnstillers is onlosmakelijk verbonden aan de ingreep, waarvan jullie zeggen die 100% te vergoeden.

Bij veel medische ingrepen waarbij vergelijkbare pijn wordt verwacht, is pijnbestrijding standaard. Denk aan een tandartsbehandeling of een kleine chirurgische ingreep. Toch is dit bij gynaecologische procedures niet het geval, terwijl het wetenschappelijk en maatschappelijk erkend is dat het plaatsen of verwijderen van anticonceptie in de baarmoeder of onderhuids pijnlijk is. Door pijnstilling niet te vergoeden, wordt onnodig lijden en verminderde zorgkwaliteit in de hand gewerkt. Vrouwen die zich deze extra kosten niet kunnen veroorloven, hebben geen keuze en moeten de procedure zonder adequate pijnbestrijding ondergaan. Dit vergroot de ongelijkheid in de toegang tot zorg.

In jullie huidige systeem wordt het idee versterkt dat vrouwen pijn moeten ‘accepteren’ bij medische behandelingen. Door pijnstilling wél te vergoeden, erkennen jullie niet alleen de medische noodzaak, maar dragen jullie ook bij aan jullie eigen missie: ‘Iedereen in Nederland toegang tot goede zorg voor een betaalbare premie.’

Ik moedig jullie aan om een grote stap te zetten in jullie missie en de zorg voor 50% van de Nederlandse bevolking aanzienlijk draagbaarder te maken.

Zilveren Kruis heeft gereageerd op jouw idee

Hoi Lizzie,

We hebben jouw idee met onze collega’s besproken. Naast het vergoeden van anticonceptie uit de aanvullende verzekering, stel je voor dat pijnstilling wordt vergoed bij het plaatsen of verwijderen van een anticonceptie-spiraaltje.

Zwaardere pijnstilling wordt vergoed.
Het gaat dan om medicatie die je alleen op recept bij de apotheek kunt halen. En ook om pijnstilling die tijdens de ingreep door de arts wordt gegeven. De kosten worden in zo’n geval vergoed uit de basisverzekering. Je betaalt wel eigen risico over de kosten.

Lichte pijnstilling wordt nooit vergoed.
Ook niet bij het plaatsen of verwijderen van een spiraaltje. Het gaat dan om paracetamol of een lage sterkte ibuprofen. Dit zijn geneesmiddelen die vrij verkrijgbaar zijn en – zeker als je kiest voor het huismerk van de drogist of apotheek – erg betaalbaar.

Heb je nog vragen? Dan hoor ik het graag.

Hartelijke groet,
Jasper

  • Hoi Lizzie,

    Bedankt voor je idee! Je wil dat naast de anticonceptie zelf, ook pijnstilling wordt vergoed. Een heel duidelijk idee!

    Ik pas de status van jouw idee aan naar 'Helder'. Nadat ik jouw idee heb besproken met onze beleidsmaker, ontvang je hier een reactie.

  • Offline

    Dank voor je reactie op mijn ingezonden idee.

    Ik begrijp uit je uitleg dat zwaardere pijnstilling bij het plaatsen of verwijderen van een spiraal uit de basisverzekering wordt vergoed, maar dat dit wel ten koste gaat van het eigen risico. In de praktijk betekent dit dus dat veel vrouwen de kosten alsnog zelf moeten dragen. Ik vind het daarom lastig om te accepteren dat dit als "vergoeding" wordt gepresenteerd. 

    Mijn vraag is dan ook: vinden jullie het terecht dat deze medische pijnbestrijding, die onlosmakelijk onderdeel is van de behandeling, op deze manier toch voor rekening van de patiënt blijft? En hoe verhoudt zich dat tot jullie missie om zorg toegankelijk en betaalbaar te houden?

    Ik waardeer het dat jullie naar dit soort signalen luisteren, en ik hoor graag hoe jullie hierover denken.

    Met vriendelijke groet,
    Lizzie

  • Offline als antwoord op Lizzie

    Hi Lizzie,

    Bedankt voor je snelle reactie!

    Wanneer iets uit de basisverzekering wordt vergoed, geldt inderdaad het eigen risico. We spreken nog steeds van een "vergoeding" omdat, zodra je dit eigen risico hebt verbruikt, de zorgverzekering de kosten verder dekt.

    Het eigen risico is vastgesteld door de overheid. Om klanten te helpen, bieden we verschillende betaalopties voor klanten die het eigen risico niet direct of volledig kunnen betalen.

    Op deze pagina kun je meer lezen over hoe het eigen risico werkt. Ook geeft de overheid meer uitleg over het eigen risico

  • Offline als antwoord op Halco - Zilveren Kruis

    Beste Halco,

    Jij ook weer bedankt voor jou snelle reactie! 

    Zouden jullie in kunnen gaan op mijn vragen: vinden jullie het terecht dat deze medische pijnbestrijding, die onlosmakelijk onderdeel is van de behandeling, op deze manier toch voor rekening van de patiënt blijft? En hoe verhoudt zich dat tot jullie missie om zorg toegankelijk en betaalbaar te houden?

    Alvast dank!