apotheek en verspilling in de zorg

Wat is het idee?

Helaas ben ik medicijngebruiker. Dat gezegd hebbende, alle medicatie kent zijn plussen en minnen en op een gegeven moment kom je bij een selectie medicijnen die de minste bijwerkingen veroorzaakt. Allemaal prima. Tot je bij een apotheek komt met een zogeten idea contract met de zorgverzeker. Dat houdt in dat de apotheek bepaalt wat voor medicijn je krijgt ongeacht of je er bijwerkingen van hebt, want de werkzame stof 1 in merk 1 is exact hetzelfde als de werkzame stof in merk 2 dus geen verschil. En waarschijnlijk goedkoper voor de apotheek.

Na gisteren zeer prettig telefonisch contact te hebben gehad met zilveren kruis is het me duidelijk geworden. De apotheek bepaalt. Dus ik krijg een medicijn mee waar ik bijwerkingen van krijg. Helaas op de dag van mijn vakantie waardoor ik genoodzaakt was deze te gebruiken. Ik negeer daarbij nu even dat ze melden dat ik het medicijn nooit van ze gehad had (ik had de doosjes nog dus die vlieger gaat niet op), ik negeer nog het feit dat ze een ander medicijn in rekening brengen / registeren richting de zorgverzekeraar (dat heb ik gisteren telefonisch al gemeld). Dit is me eerder gebeurd en toen heb ik het geaccepteerd.

En dan komt de clou van het verhaal. De voorgaande keer dat dit mij gebeurde, dat was toen met cholesterol pillen, heb ik enorm veel bijwerkingen gekregen. Die slopen er langzaam in, een effect is nooit direct. Je gaat er van uit dat een apotheek kennis heeft, het beste voor de patient doet, maar dat is niet het geval. En dan komt de kostenverspilling in de zorg aan bod. Tel even mee:

3 x bezoek huisarts

2 onderzoeken cardioloog

1 fietstest

Meerdere ECG;s en andere tests

6 x afspraak met internist

4 x bloedprikken (dus ook lab kosten)

6 verschillende medicijnen (met allemaal eigen bijwerkingen, geen allen opgebruikt waardoor er een enorme verspilling is)

.... om terug te komen eindelijk bij het medicijn wat ik ooit had en wat de apotheek opeens niet meer wilde geven omdat zij bepalen.

Met andere woorden. 

Doordat de apotheek een ander medicijn meegeeft, word ik opgezadeld met bijwerkingen die mijn leven ondraaglijk maken, maar worden er enorm veel onnodige zorgkosten gemaakt. Ik durf niet eens te schatten wat al die onderzoeken gekost hebben, maar het zal fors zijn. En omdat je als patient ervan uitgaat dat een apotheek kennis van zaken heeft en weet wat ze doen ga je ook nog eens aan jezelf twijfelen. En door alle bijwerkingen kon ik niet meer sporten en dan bevind je je op een glijdende schaal naar beneden met alleen maar meer zorgkosten tot gevolg.

Ik weet beter inmiddels. NU het me weer gebeurde en zelfs de huisarts de apotheek niet kan overtuigen dat ik dat medicijn wel moet hebben, stap ik over van apotheek en de eerste controle die ik gedaan heb, is of die apotheek een idea contract heeft of niet. Ik dacht altijd dat de zorgverzekeraar dit voorschreef, maar dankzij het contact met zilveren kruis begrijp ik nu hoe dit proces werkt. 

En dus nu bij een andere apotheek en zonder problemen krijg ik het medicijn waar ik geen bijwerkingen van heb. 

Beste zorgverzekeraar, realiseren jullie je dat door de idea contracten met apotheken er enorm veel onnodige zorgkosten gecreeerd worden? DAt dit veel efficienter kan? We hebben het, dat weet ik door mijn online zoektocht, over een pil die 11 euro per maand kost. Ik mis het keten-denken (besparing op 1 door bv idea contracten met apotheken zorgen dus voor zo'n lijst met onderzoeken die ik heb gehad, alleen al die onderzoeken waren allemaal overbodig geweest als ik gewoon die 11 euro pil had gehouden. Dat weet ik nu. 

Ik vind dit zo ontzettende zonde van het geld en zo'n verspilling ook van tijd. Artsen hadden, achteraf gezien, hun tijd helemaal niet aan mijn casus hoeven te besteden etc etc etc.

Ik hoop zo dat hier wat mee gedaan wordt, want door mijn problemen weet ik dat dit een veelvoorkomend probleem is en dat de zorg hier ook nog eens onnodig door belast wordt.

Zilveren Kruis heeft gereageerd op jouw idee
  • Offline
    Verduidelijking: de pilkost geen 11 euro, het hele doosje voor een maand. 
  • Beste Nebreg, je moet dit niet zozeer zien als manco aan het IDEA contract , maar als probleem van Zilveren Kruis. Ik raad je aan om een andere zorgverzekering te kiezen, die coulanter is met de keuze van de medicijnen bij de apotheek. Het concept van een IDEA contract met de apotheek is fout: een apotheek moet daarbij zijn eigen inkomen inleveren om de patiënt tegemoet te komen. Dat kan medisch onverantwoord zijn, zoals jouw geval heeft bewezen. In feite is ook de apotheker aansprakelijk. Hij moet goede zorg leveren en als hij tegen alle “ medische indicaties van artsen” in, het beter denkt te weten en het gaat dan fout, dan is dit de apotheker aan te rekenen ( medisch tuchtrecht). 
  • Hoi , fijn dat je je verhaal deelt op Samen! Minder fijn wat je hebt meegemaakt. Ik kan me je verbazing voorstellen. We voeren hier vaker gesprekken over wat mensen vinden van het beleid rondom medicijnen. Om iedereen een beter beeld te geven, hebben we uitleg op de website gezet: www.zilverenkruis.nl/.../geneesmiddelenbeleid-achmea-zorg. Ik ben benieuwd, als je dit leest, wat je niet duidelijk vindt en waar je het niet mee eens bent. Dat maakt hopelijk iets scherper wat je wilt dat eraan gedaan wordt. Dank je wel alvast! Vriendelijke groet, Rogier Moderator Samen Zilveren Kruis
  • Offline
    Hallo Rogier, zo werd het mij verteld door een medewerker van zilveren kruis. Goed dat daar verduidelijking over is. Ik heb al de maximale verzekering bij zilveren kruis en het medicijn zou volgens mijn zorgverzekering gewoon gegeven moeten worden, aldus zilveren kruis. Ik stoor mij het meest aan het gelieg wat er plaatsvindt. Een apotheek die meldt dat het medicijn niet verkrijgbaar is en ik dus het medicijn met bijwerkingen moet gebruiken terwijl de andere apotheek, waar ik me nu heb ingeschreven, zonder enig probleem dit medicijn kan meegeven en kan bestellen. Ik vind dat je daarmee willens en wetens het leven van mensen overhoop haalt.  Maar het ergste nog van alles vind ik dat er geen keten-denken plaatsvindt. Noch bij de zorgverzekeraar noch bij de apotheek noch bij de huisarts noch bij de andere zorgverleners. Medicijnbeleid is 1 en het is goed dat dat er is. Begrijp mij vooral niet verkeerd. Maar door de forums buiten zorgverzekering heb je in no time een reeks aan soortgelijke ervaringen te pakken en het gaat me niet om de medicijnen maar om het effect wat daarna komt. Medicijnbeleid is een eenzijdige aanpak. Maar hoe de praktijk werkt is als volgt. Een gebruiker ontwikkelt vaak over de duur van maanden de bijwerkingen, niets is direct. Hij gaat naar de huisarts. Die ziet niets en verwijst het naar het rijk der fabelen. En nogmaals en nogmaals. Toch maar een doorverwijzing naar het ziekenhuis, de internist. Bloed prikken, waarden bepalen. Andere zaken proberen en ga maar door, het plaatje wordt wel duidelijk.  En zo creeeren we talloze onnodige bezoeken aan zorgverleners, onderzoeken etc en mensen zijn nog niet geholpen. Als iets werkt voor iemand verander het niet zomaar, of het nu de apotheek is of de zorgverlener. Dat heeft gevolgen die je maanden later pas gaat zien. En dan is er geen causaal verband meer ogenschijnlijk. Mijn optelsom met 10 mensen die soortgelijke ervaringen is dat we bijna 100 onnodige bezoeken bij specialisten samen hadden, 70% van de medicijnen die we verkeerd hadden en geprobeerd hebben hebben moeten weggooien. En dit zijn nog maar 10 mede medicijngebruikers. Het frustreert mij enorm om deze verspilling te zien, het gebrek aan keten-denken bij zorgverzekeraars en zorgverleners. We hebben het allemaal over de kosten in de zorg. Een ander setje pillen voor een maand van 2 euro goedkoper levert dus bijwerkingen op en heeft tot gevolg dat het andere potje enorm onnodig uitgenut wordt door alle onderzoeken etc. Dat is de waarheid die er zeker is. Even los van mijn ervaringen dus met de apotheek.  En dank voor jouw antwoord.  
  • Beste , bedankt voor de nadere toelichting. Duidelijk, hoe je de spanning beschrijft tussen de noodzaak van beleid (om kwaliteit en kosten op peil te houden) en de gevolgen van dat beleid voor sommige mensen in de dagelijkse praktijk (en de extra kosten die dat met zich meebrengt).

    Jouw ervaring benadrukt nog maar eens dat veel van onze klanten hiermee zitten. Kijk bijvoorbeeld naar dit gesloten topic van 2 jaar geleden, waarin uitgebreid en scherp werd gediscussieerd. Beleidsmakers bij Zilveren Kruis die gaan over geneesmiddelen en afspraken met apothekers, zijn zich bewust van wat er leeft.

    Ik voeg dit bericht toe als idee aan het onderdeel ‘Meedenken’, zodat we hem kunnen terugvinden zodra de beleidsmakers het geneesmiddelenbeleid opnieuw onder de loep nemen en nieuwe afspraken gaan maken met apothekers. Op korte termijn gaat dat echter nog niet gebeuren. Daarom archiveer ik het idee voor nu.

    Nogmaals, ontzettend bedankt voor je inbreng. Door je uit te spreken help je te onderstrepen wat de meeste aandacht verdient.