Mutsjes en sjaaltjes vergoeden bij haaruitval na chemotherapie, ipv alleen een pruik

Wat is het idee?

Ik ben gisteren voor mijn eerste chemotherapie geweest en zie veel dames met een mutsje of mutsje met sjaaltje lopen.

Voor de wat jongere dames onder ons is dit natuurlijk een fijnere oplossing dan een pruik en financieel gezien zeker een goedkopere.

De vergoeding voor een pruik ligt op € 465,00 in het basispakket ,terwijl mutsjes pas vanaf 3 sterren aanvullend vergoed worden ( tot € 100,- )

Ik heb 3 mutsjes besteld, 1 met een sjaaltje ( beetje hip ) 1 gewoon mutsje voor alledag en een nachtmutsje in totaal ben ik € 62,00 kwijt.

Helaas kom ik erachter dat er vanuit het Zilveren Kruis hiervoor geen declaratie kan worden ingediend, ik vind dit een beetje raar, een goedkopere en prettigere oplossing voor vele dames die niet vergoed wordt !

Mijn oma van 85 wil misschien wel een pruik, maar dames van mijn leeftijd toch niet ? die dingen kriebelen, zitten warm ( vooral in de zomermaanden) en zijn veel duurder.

We moeten allemaal al veel zorgpremie betalen waarom kan een goedkoper alternatief niet in de verzekering worden opgenomen ? liefst nog in het basispakket ( maar daar gaat het Zilverenkruis niet over) , maar dan in ieder geval vanaf 1 ster aanvullend ?

Het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam, vraagt dan ook aan patiënten dat zij, wanneer de mutsjes niet meer nodig zijn, zij die misschien willen doneren.

Het gaat hier meestal ook om beperkt gebruik, na twee maanden na de laatste chemo zal het haar weer deels aangegroeid zijn en is een mutsje niet meer nodig ( en een pruik dan al helemaal niet meer ) zoveel geld uitgeven voor iets wat van tijdelijke aard is, is eigenlijk gewoon geldverspilling ! (ons geld !)

Ik denk dat vele vrouwen die ook chemotherapie moeten ondergaan het eens zullen zijn met mijn idee !

Voor mannen zal dit niet van toepassing zijn, daar lopen er al veel met een kaal hoofd ook als ze geen chemotherapie nodig hebben gehad.

Zilveren Kruis heeft gereageerd op jouw idee

Hoi Frida,

Je wil graag dat de vergoeding voor hoofdbedekking wordt uitgebreid. Het liefst wil je uit de basisverzekering in plaats van een pruik ook kunnen kiezen voor mutsjes of sjaaltjes. En anders wil je een vergoeding hiervoor uit de lagere aanvullende verzekeringen. Ik heb jouw idee besproken met mijn collega’s.

De overheid heeft bepaald dat onder de vergoeding voor een pruik geen muts of sjaal valt.
Dit kunnen wij niet veranderen. We mogen ook niet een alternatief vergoeden (bijv. een mutsje) in plaats van iets wat wel in de basisverzekering zit (bijv. een pruik).

Wij breiden de vergoeding in de aanvullende verzekering niet uit. Dan zou de premie namelijk hoger worden.
Voor de aanvullende verzekering bieden we verschillende keuzes. Daarom hebben we de vergoeding voor mutsjes alleen in de uitgebreidere pakketten (vanaf 3 sterren). Zo houden we ook keuzes voor verzekerden die minder uitgebreid verzekerd willen zijn.

Ik snap dat je hoopte op een andere uitkomst. Hoewel ik geen beter nieuws heb, wens ik je wel veel sterkte met het vervolg van je behandeling.

Heb je nog vragen? Dan hoor ik het graag.

Hartelijke groet,

Sophie

Zo bespreken we ideeën

Elk idee doorloopt dezelfde stappen. 

Meer uitleg

 • Hoi Frida,

  Welkom op Samen! Wat naar dat je chemotherapie nodig hebt. Hierdoor heb je wel een idee om de vergoeding te veranderen. Dank voor het delen van jouw idee.

  Je hebt al een hoop uitgezocht over de vergoeding van pruiken en andere hoofdbedekking. Je wil graag dat de vergoeding van hoofdbedekking wordt uitgebreid. Je vindt deze hoofdbedekking een fijnere oplossing en vindt het ook zonde om veel geld uit te geven aan een pruik als er een alternatief is. Het liefst wil je dat vanuit de basisverzekering naast een pruik ook andere hoofdbedekking zoals een muts vergoed wordt. Je geeft al aan dat Zilveren Kruis niet over de samenstelling van de basisverzekering gaat en dat klopt. Daarom heb je ook al aan een alternatief gedacht. Het uitbreiden van de vergoeding voor hoofdbedekking uit de aanvullende verzekering. Je wil dan dat dit al vanaf 1 ster vergoed wordt (nu begint dat vanaf 3 sterren). 

  De volgende keer als ik ideeën van klanten met mijn collega’s bespreek, dan neem ik ook dit idee mee. Daarna krijg je hier ook een inhoudelijke reactie op jouw idee.

  Misschien wel goed om te benoemen: we gaan hier in gesprek over verbeterideeën voor de toekomst. De vergoeding op dit moment is zoals hij is. Voor jouw eigen situatie nu zal het idee niet meteen iets veranderen. Ik lees in je idee niet helemaal of dat wel jouw verwachting is, maar benoem dit wel zodat we geen verkeerde verwachting wekken.

  Ik wens je voor nu in elk geval sterkte tijdens je behandeling.

 • Offline als antwoord op Sophie - Zilveren Kruis

  Goedemiddag,  nee ik snap dat dit niet meer voor mij van toepassing zal zijn, maar ik hoop voor andere dames in de toekomst wel, misschien dat we zelfs een vuist kunnen maken voor vergoeding uit het basispakket,  zodat mensen zonder aanvullende verzekering in de toekomst hier ook gebruik van kunnen maken