Sustanon vergoeden zonder (extra) eigen bijdrage

Wat is het idee?

Ik gebruik inmiddels al ruim 10 jaar testosteron suppletie als gevolg van het syndroom van Klinefelter. Nu bijna 2 jaar geleden ben ik over gegaan van tostran gel, wat trandermaal opgenomen word door de huid heen naar sustanon, wat ik intramusculair injecteer. Middels mijn aanvullende verzekering word via de werkgever welliswaar de eigen bijdrage op de ampullen vergoed, maar eerlijk gezegd snap ik nog steeds niet waarom het middel sustanon, wat uiteindelijk goedkoper is in zij totaliteit, niet volledig vergoed word.

Het verschil op jaarbasis:

In geval van Tostran gel gebruikte ik dagelijks 80 mg, wat gelijk stond aan 4 ml gel. Er zit 60 ml in een flacon en 1 flacon kost € 37,47. Er zijn 24,33 flacons per jaar nodig, in kosten: € 911,65

In geval van sustanon, reken ik het uit inclusief de spuitjes, naalden etc.

Per 18 dagen (1 dosering) kost dit € 11,74. Per jaar heb je dan 20,28 doseringen. Als ik dit uitreken, dan kost dit € 238,06 per jaar. Een voordeel van zo'n € 700,-. Toch zit er op elke ampul sustanon van € 3,41, dus per jaar € 69,12 per jaar. Echter is sustanon veel voordeliger dus in kosten, helemaal wanneer je dit zelf kan injecteren ten aanzien van de transdermale methodiek.

De vraag is dan ook; waarom kan een middel die uiteindelijk voordeliger is, toch "duurder" voor de patiënt door de eigen bijdrage op het geneesmiddel? Waarom word hier dan niet standaard de uitzondering op gemaakt?

Zilveren Kruis heeft gereageerd op jouw idee

Hoi Romano,

Ik heb je wens besproken met mijn collega’s. Je wilt graag dat er geen eigen bijdrage geldt voor Sustanon, omdat dit volgens jouw berekening goedkoper is dan de Tostran die je eerder gebruikte.

Het Zorginstituut Nederland bepaalt of er voor een medicijn een eigen bijdrage geldt

Wij kunnen niet zelf de eigen bijdrage bepalen of veranderen.

Het Zorginstituut stelt een eigen bijdrage vast als er goedkopere alternatieven zijn

Dat is ook precies zoals jij het verwachtte. Er worden clusters gemaakt van medicijnen die (ongeveer) dezelfde werking hebben. Vraagt een fabrikant meer voor een geneesmiddel dan de gemiddelde prijs uit het cluster? Dan betaal je het bedrag bij dat hij meer vraagt. De praktijk blijkt ingewikkelder. Doordat de clusterindeling lang geleden is gemaakt, worden de vergoedingsprijzen soms bepaald door middelen die al lang uit de handel zijn.  

VWS berekent voor volgend jaar alle eigen bijdragen opnieuw

Het is jaren geleden dat dit is gebeurd. We weten niet of de eigen bijdrage voor Sustanon hierdoor ook gaat veranderen of misschien verdwijnen. Op de website van het zorginstituut lees je meer over de eigen bijdrage voor medicijnen.

Heb je nog vragen? Dan hoor ik graag van je.

Hartelijke groet,

Sophie

meer dan 1 jaar geleden