Vergoeding therapie zwemmen bij reumatische klachten.

Wat is het idee?

Therapie zwemmen kost in mijn woonplaats Berkel en Rodenrijs, 102,50 voor een twaalf badenkaart. Voor veel mensen niet op te brengen. De therapie, gegeven door gespecialiseerde zwemdocent, in extra warm water, is heel heilzaam voor mensen met reumatische klachten. Door de hoge kosten, haken veel mensen af. Gevolg: verergeren van klachten, meer bezoek aan artsen, meer medicijnen en beperkingen in dagelijks leven. Uiteindelijk meer kosten gezondheidszorg. Voorbeeld: in Finland kan iedereen boven 65 jaar 5 dagen per week gratis in sauna en zwemmen. Wordt veel gebruik van gemaakt. Daar staat preventie hoog in het vaandel. Waarom wordt er in ons land geen vergoeding gegeven voor o.a. therapie zwemmen en wel voor alternatieve behandelingen? 

Zilveren Kruis heeft gereageerd op jouw idee

Hoi Ariaantje,   

Je wil een ruimere vergoeding voor therapeutisch zwemmen bij reumatische klachten. Ik heb je idee besproken met mijn collega’s.   

Wij vergoeden therapeutisch zwemmen als de zwemdocent is aangesloten bij een reumapatiëntenvereniging.  
We vergoeden oefentherapie in extra verwarmd water in groepsverband uit de aanvullende verzekering met 3 of 4 sterren. De therapie moet plaatsvinden onder de verantwoordelijkheid van een fysiotherapeut, oefentherapeut Cesar/Mensendieck. Daarnaast kun je terecht bij een reumapatiëntenvereniging.   

We vinden het belangrijk dat behandelingen en therapieën van goede kwaliteit zijn. 
De kwaliteitseisen verschillen per vergoeding en per zorgverlener of beroepsvereniging.  

Op onze website vind je alle informatie over de vergoeding voor zwemmen in extra verwarmd water bij reuma en over de reumapatiëntenvereniging in jouw regio  

Als je nog vragen hebt stel deze dan gerust.  


Hartelijke groet, 

Carola 

  

Zo bespreken we ideeën

Elk idee doorloopt dezelfde stappen. 

Meer uitleg

Bovenliggend
 • Hoi Ariaantje, 

  Wat leuk dat je je hebt aangemeld op Samen en je idee met ons deelt. 

  Je wil een vergoeding voor therapie zwemmen bij reumatische klachten. Dit helpt om klachten te verminderen maar is best kostbaar waardoor mensen afhaken omdat de kosten te hoog zijn. 

  Zilveren Kruis kent een vergoeding vanuit de aanvullende verzekering met 3 of 4 sterren voor Bewegen in extra verwarmd water bij reuma, dit is mogelijk onder begeleiding van een fysio,- of oefentherapeut. 

  Is dit wat je bedoelt? Of zou je ook nog een andere vorm of uitbreiding van de vergoeding willen?  

 • Offline als antwoord op Carola - Zilveren Kruis

  Ik heb een aanvullende verzekering van 3 sterren, toch wordt er niets vergoed omdat de zweminstructeur die wel gespecialiseerd is in therapie zwemmen, geen fysio of oefentherapeut is. Ik pleit ervoor dat alle therapie zwemmen gedeeltelijk vergoed wordt vanuit de aanvullende verzekering, niet alleen voor mijzelf. Er zijn mensen met ernstige klachten die al jaren baat hebben bij deze therapie, het is slecht voor hun conditie wanneer ze vanwege de hoge kosten moeten stoppen! 

 • Bedankt voor je snelle reactie. Dan is jouw idee duidelijk. Je wil een ruimere vergoeding voor therapeutisch zwemmen bij reumatische klachten. 

  Ik pas de status aan naar ‘Helder’. Ik bespreek jouw idee met mijn collega’s. Nadat ik je idee heb besproken, plaats ik hier op een later moment de reactie. 

Opmerking Onderliggend
Geen gegevens