Aanvullende verzekering voor mensen in schuldhulptraject

Wat is het idee?

  • Wat is het idee?
    Voor diegene die in een lopend traject voor schuldbemiddeling zitten ondanks betaalachterstand/openstaande schuld bij Zilveren Kruis (zorgverzekeraars) zich toch weer aanvullend kunnen verzekeren. DIT IS HOOGNODIG!!
  • Waarom is dit idee nodig?
    Dit is nodig omdat diegene die voorheen wel aanvullend verzekerd waren maar nu alleen basisverzekerd zijn bij Zilveren Kruis, zolang je te maken hebben met een betaalachterstand/openstaande schulden het niet mogelijk is om je per ingang van het nieuwe jaar weer aanvullend te verzekeren. Je aanvullende verzekering word namelijk teruggebracht naar een basisverzekering als je je premie langere tijd niet betaald. Dit begrijp ik ook wel... Maar op het moment dat iemand er voor kiest om hulp te vragen bij een instantie om zijn/haar schulden aan te pakken en hier dus een regeling of iets dergelijks voor word afgesloten is het hoognodig om dan ook vanaf dat moment weer aanvullend te verzekeren.
  • In welke situatie en voor wie is dit een verbetering?
    Voor wie niet kunt u zich beter afvragen?
    Ik meen dan ook dat dit voor iedereen een win-win situatie is. Schuldenaren kunnen makkelijker een keuze maken voor het wel of niet aanmelden voor schuldhulpverlening, want basis of aanvullend verzekerd, iedereen heeft zorg nodig. Tandartsafspraken blijven doorgaan, gebit veranderd met de dag. Lichamelijke klachten en psychische klachten nemen vaak nog toe bij geldzorgen, schulden etc. Schuldhulpverlenende instanties zullen hierbij helpen de schulden op te lossen met Zilveren Kruis (Zorgverzekeraars) en tevens ook zorgen voor het voorkomen van nieuwe of oplopende schulden daar het omhoog gooien van de basis naar aanvullend waarvan de kosten per maand hoger worden maar wel haalbaarder zijn vergeleken bij de hoge kosten die de mensen zelf moeten betalen door alleen basis verzekerd te zijn. Daarnaast zal men sneller de stap zetten om er weer voor te kiezen voor zorg te vragen en weer iets aan hun gezondheid willen doen daar dit mogelijk gemaakt word.

    Maar de meeste (incl. ik) durven niet iets te ondernemen door de daaropvolgende torenhoge kosten. Soms moet het..
    Bijvoorbeeld: Vorig jaar december 2020 moest ik naar de kaakchirurg om mijn verstandskies te laten verwijderen. Ik ben alleen basisverzekerd, ik zit in de bijstand, heb een laag inkomen en is Zilveren Kruis 1 van de 12 schuldeisers die ik heb. Ik maakte me zorgen om de rekening die ik ging krijgen, maar wist ook dat dit moest gebeuren want ik trok de pijn niet meer. En nu begint mijn andere kies.. dus je kan wel raden wat wat is?

    In mijn geval ben ik sinds februari 2020 aangemeld bij de Kredietbank Rotterdam voor een traject van 3 jaar, heb ik er al bijna 2 jaar opzitten waarvan elke maand netjes mijn premie word betaald door mijn budgetbeheerder en word er afgelost aan mijn schuld. Maar kan ik theoretisch gezien de einddatum van dit traject (februari 2023) mij dus vanaf 1 januari 2024 weer aanvullend verzekeren. Ik weet sinds gisteren van mijn huisarts dat nadat ik afgelopen maandag foto's ben gaan maken van mijn schouder in het ziekenhuis, dat mijn kapsel beschadigd is daar mijn arm regelmatig uit de kom slaat. Nu moet ik een afspraak maken bij de Orthopeed en moet ik naar een gespecialiseerde schouder fysiotherapeut om te kijken of ik het red met fysio of geopereerd moet worden (waarna meer fysio behandelingen zullen volgen). Zoals ik hierboven ook al beschreef, zit mijn andere verstandskies ook in de weg en te drukken. Hiervoor zal ik ook weer naar de kaakchirurg moeten.. maar tot waar ik het aankan met pijn blijf lopen.. omdat het gaat om 275 euro.. en fysio 36 euro per zitting. Ik ga vaak niet naar de huisarts... Ook al is het echt nodig. Omdat ik de meeste medicijnen zelf moet betalen, of eventuele behandelingen die mijn huisarts adviseert ik niet tot stand breng vanwege dat ik bijv. fysio zittingen niet kan betalen. Ik heb dus ook hogere kosten gemaakt, veel hoger dan dat ik had gehad als ik aanvullend verzekerd was. Daarnaast door het lage inkomen, vaste lasten etc. is er ook geen reserveringsgeld voor deze kosten wat dus zorgt voor een hogere schuld of nieuwe betalingsregeling wat de kredietbank Rotterdam eigenlijk niet wilt zodra je daar bent aangemeld.

    Ik wil alleen EXPLICIET aangeven dat het dus de bedoeling is dat alleen SCHULDHULPVERLENENDE INSTANTIES in contact met ZILVEREN KRUIS (ZORGVERZEKERAARS) dit aan kunnen vragen voor de verzekeringnemer.
Zilveren Kruis heeft gereageerd op jouw idee

Hoi Evelien,

Je wil dat verzekerden in de schuldhulpverlening een aanvullende verzekering af te kunnen sluiten. Ik vertel je graag wat we met jouw wens gaan doen.

We herkennen de situatie die je in jouw wens beschrijft

Soms hebben verzekerden geen aanvullende verzekering meer door schulden. En hebben ze die eigenlijk wel nodig voor bepaalde zorg. Het afsluiten is niet mogelijk. Dit kan voor extra problemen zorgen zoals bijvoorbeeld niet naar de fysiotherapeut gaan.

We bekijken hoe we deze situaties meer individueel kunnen beoordelen

De basis blijft: je kunt een aanvullende verzekering opnieuw afsluiten als je schulden zijn betaald. Maar in sommige schrijnende situaties helpt een aanvullende verzekering juist om je situatie op orde te krijgen. Dan beoordelen we jouw situatie. We kijken dan bijvoorbeeld of je nu actief je schulden aanpakt. En hoe noodzakelijk de zorg in de aanvullende verzekering voor jou is. Zo helpen we onze verzekerden, samen met de schuldhulpverlener, hun leven op de rit te krijgen.

Bovenliggend
  • Hoi Evdh7694,

     

    Allereerst bedankt voor je uitgebreide verhaal en je idee. Ik kijk graag samen met jou of ik goed begrijp wat je idee is.

     

    Vervelend om te lezen dat je soms geen gebruik maakt van zorg omdat je bang bent voor de hoge kosten die je daardoor maakt.  Fijn dat je mee wilt denken aan een oplossing. Misschien goed om eerst even te checken: weet je altijd of je de zorg die je nodig hebt wel of niet vergoed krijgt uit de basisverzekering die je wel hebt? Of zit daar ook nog een stukje onzekerheid?

     

    En om dan terug te komen op de oplossing die je hebt bedacht: begrijp ik je goed dat je wilt dat mensen die schuldhulpverlening krijgen toch de mogelijkheid hebben om een aanvullende verzekering aan te vragen? En dat deze aanvraag alleen door de schuldhulpverlenende instantie kan worden gedaan?

  • Offline als antwoord op Michelle - Zilveren Kruis

    Beste Michelle,

    Als eerst wil ik je antwoord geven op : "Misschien goed om eerst even te checken: weet je altijd of je de zorg die je nodig hebt wel of niet vergoed krijgt uit de basisverzekering die je wel hebt? Of zit daar ook nog een stukje onzekerheid?"
    Ik kijk altijd van te voren of het vergoed word vanuit mijn basis verzekering. Maar helaas dacht ik dat ik vorig jaar voor de kaakchirurg het goed had gecheckt voor mezelf, en kreeg toen toch een forse rekening hiervan. Ik heb ook astma en allergieën, hiervan werd bij de apotheek gezegd dat dit vergoed werd en dat dit naar de zorgverzekeraar ging, waarvan ik uiteindelijk ook een rekening kreeg (voor vrijwel alle medicijnen die ik via de huisarts voorgeschreven krijg). Hierdoor bestel ik deze medicijnen niet meer omdat ik dit niet kan bekostigen maar eigenlijk wel heel hard nodig heb. En zoals ik hierboven ook al beschreef heb ik sinds 3 jaar nu een aantal keren mijn arm uit de kom gehad.  Nu heb ik een recidiverende schouder (sub)luxatie met Hill Sachs lesie en ben ik door de huisarts doorverwezen naar de orthopeed en fysio. fysio word vanuit mijn basis niet vergoed, maar ik moet hier wel naar toe want ik heb nu een beperking aan mijn schouder/arm. Als dit met fysio niet te verhelpen is, zal ik geopereerd moeten worden en uiteraard na de operatie alsnog fysio moeten starten. De behandelingen kan ik niet betalen. En als je dan denkt alles gehad te hebben, gaat ook de andere verstandskies vervelend zitten doen. Waarvan ik weet hoe hoog die rekening is maak ik me best wel zorgen. 

    En om dan terug te komen op de oplossing die je hebt bedacht: begrijp ik je goed dat je wilt dat mensen die schuldhulpverlening krijgen toch de mogelijkheid hebben om een aanvullende verzekering aan te vragen? En dat deze aanvraag alleen door de schuldhulpverlenende instantie kan worden gedaan?
    Inderdaad. Als ik dan kijk vanuit mijn eigen traject, maak ik geen nieuwe achterstanden/schulden, word mijn maandelijkse premie sinds 23-02-2020 netjes betaald en is er een regeling getroffen om mijn schulden af te betalen. Het is een traject van 3 jaar (nu nog 1 jaar en 2 maanden) en nu kamp ik met teveel tegelijk waarvoor ik dus dingen uitstel, of niet aanpak vanwege geldgebrek daar de kosten die ik zal moeten maken zodanig hoog zijn dat ik dit zelf niet kan betalen. Ik zal dus persoonlijk enorm veel baat hebben bij die paar euro meer per maand te moeten betalen voor een aanvullende verzekering, dan de hoge kosten die ik moet maken vanuit mijn basisverzekering. En ik denk dat ik niet de enige ben die in een schuldhulpverlening traject zit en zich afvraagt waarom je als je een regeling heb getroffen en de achterstand word opgelost en maandelijks de premie netjes word betaald het niet mogelijk is om je weer aanvullend te kunnen verzekeren middels je budgetbeheerder / schuldbemiddelaar die dit met positief advies voor je kunnen regelen. Dus een stukje garantie ook voor de zorgverzekeraar als dus de hulpverlenende instantie dit kan overleggen.

Opmerking
  • Offline als antwoord op Michelle - Zilveren Kruis

    Beste Michelle,

    Als eerst wil ik je antwoord geven op : "Misschien goed om eerst even te checken: weet je altijd of je de zorg die je nodig hebt wel of niet vergoed krijgt uit de basisverzekering die je wel hebt? Of zit daar ook nog een stukje onzekerheid?"
    Ik kijk altijd van te voren of het vergoed word vanuit mijn basis verzekering. Maar helaas dacht ik dat ik vorig jaar voor de kaakchirurg het goed had gecheckt voor mezelf, en kreeg toen toch een forse rekening hiervan. Ik heb ook astma en allergieën, hiervan werd bij de apotheek gezegd dat dit vergoed werd en dat dit naar de zorgverzekeraar ging, waarvan ik uiteindelijk ook een rekening kreeg (voor vrijwel alle medicijnen die ik via de huisarts voorgeschreven krijg). Hierdoor bestel ik deze medicijnen niet meer omdat ik dit niet kan bekostigen maar eigenlijk wel heel hard nodig heb. En zoals ik hierboven ook al beschreef heb ik sinds 3 jaar nu een aantal keren mijn arm uit de kom gehad.  Nu heb ik een recidiverende schouder (sub)luxatie met Hill Sachs lesie en ben ik door de huisarts doorverwezen naar de orthopeed en fysio. fysio word vanuit mijn basis niet vergoed, maar ik moet hier wel naar toe want ik heb nu een beperking aan mijn schouder/arm. Als dit met fysio niet te verhelpen is, zal ik geopereerd moeten worden en uiteraard na de operatie alsnog fysio moeten starten. De behandelingen kan ik niet betalen. En als je dan denkt alles gehad te hebben, gaat ook de andere verstandskies vervelend zitten doen. Waarvan ik weet hoe hoog die rekening is maak ik me best wel zorgen. 

    En om dan terug te komen op de oplossing die je hebt bedacht: begrijp ik je goed dat je wilt dat mensen die schuldhulpverlening krijgen toch de mogelijkheid hebben om een aanvullende verzekering aan te vragen? En dat deze aanvraag alleen door de schuldhulpverlenende instantie kan worden gedaan?
    Inderdaad. Als ik dan kijk vanuit mijn eigen traject, maak ik geen nieuwe achterstanden/schulden, word mijn maandelijkse premie sinds 23-02-2020 netjes betaald en is er een regeling getroffen om mijn schulden af te betalen. Het is een traject van 3 jaar (nu nog 1 jaar en 2 maanden) en nu kamp ik met teveel tegelijk waarvoor ik dus dingen uitstel, of niet aanpak vanwege geldgebrek daar de kosten die ik zal moeten maken zodanig hoog zijn dat ik dit zelf niet kan betalen. Ik zal dus persoonlijk enorm veel baat hebben bij die paar euro meer per maand te moeten betalen voor een aanvullende verzekering, dan de hoge kosten die ik moet maken vanuit mijn basisverzekering. En ik denk dat ik niet de enige ben die in een schuldhulpverlening traject zit en zich afvraagt waarom je als je een regeling heb getroffen en de achterstand word opgelost en maandelijks de premie netjes word betaald het niet mogelijk is om je weer aanvullend te kunnen verzekeren middels je budgetbeheerder / schuldbemiddelaar die dit met positief advies voor je kunnen regelen. Dus een stukje garantie ook voor de zorgverzekeraar als dus de hulpverlenende instantie dit kan overleggen.

Onderliggend
  • Offline als antwoord op Evdh7694

    Bedankt voor je toelichting. Heftig om te lezen dat je zorg mijdt vanwege de kosten. Misschien vind je het fijn om jouw situatie een keer te bespreken met een van onze collega’s? Ik zie namelijk ook verwarring over kosten voor bijvoorbeeld eigen risico. Als je dat wil bespreken, stuur mij dan een privébericht met je gegevens. Door op de naam naast de foto te klikken, kom je bij mijn profiel, klik op verbinden en dan verschijnt de optie om mij een privé bericht te versturen. Ik vraag dan een collega om je te bellen.

     

    Dan terug naar je idee. Dat is mij helder. Je wilt dat mensen die schuldhulpverlening krijgen, een aanvullende verzekering kunnen aanvragen. Alleen als de schuldhulpverlenende instantie dit nodig vindt en aanvraagt.

     

    Ik zal je idee bespreken met mijn collega’s. Zodra ik meer weet zal ik dat op deze plek met je delen.

  • Offline als antwoord op Michelle - Zilveren Kruis

    "Dan terug naar je idee. Dat is mij helder. Je wilt dat mensen die schuldhulpverlening krijgen, een aanvullende verzekering kunnen aanvragen. Alleen als de schuldhulpverlenende instantie dit nodig vindt en aanvraagt."

    Precies, ik hoop op deze manier iets bij te kunnen dragen. Zeker na net een telefoongesprek te hebben gehad met mijn budgbetbeheerder betreft mijn schouder en te horen kreeg ik hier voor geen reservegeld heb om uit te geven aan fysio. Voor nu moet ik op zoek naar een oplossing om de fysio te kunnen betalen. 

    Ik ga u zeker een prive bericht sturen om in contact te komen met een collega.

    In ieder geval erg bedankt voor de snelle reacties!