Zorg in de toekomst betaalbaar houden

Wat is het idee?

Er is veel “gemor” dat de zorgpremie zo hoog is en dat sommige mensen een zorg mijdend gedrag vertonen (denk aan tandarts).  Maar erg simplistisch gesteld is de premie niet anders dan zorgkosten gedeeld door het aantal mensen.

Zou het misschien een idee zijn om iets minder te concentreren op kostenreductie maar juist mensen te informeren hoe ze de vraag naar zorg kunnen “verminderen”,  met het idee dat als de vraag verminderd de kosten zullen dalen en uiteindelijk ook de premie.

Het hoeft niet belerend maar is meer bewustwording.

Ik kreeg een “waarschuwing” dat mijn suiker te hoog was en heb toen aangegeven wacht even met medicatie en geef mij een half jaar. Ik ben gestopt met suikers, neem nu enkel als toetje yoghurt zonder suiker; geen frisdranken; niets meer bij de koffie enzovoort en een bijkomend voordeel ik ben al 5 kilo kwijt zonder de sportschool van binnen te hebben gezien en hou ook nog geld in de zak.

Bij de laatste controle was ik nog een twijfelgeval en heb gevraagd voor nog een half jaar.

De besparing op medicatie is niets, maar stel wij doen het met zijn allen dan zou dat toch merkbaar moeten zijn in de zorgkosten en uiteindelijk in de premie. Uiteraard lukt het niet met enkel "mijn" actie maar als we met zijn allen zorgvuldiger omgaan met het lichaam waarin wij leven zou het toch wel moeten kunnen.

Dus de focus meer leggen in preventie dan achteraf onderhandelingen te voeren over de prijzen van de betreffende medicatie. 

Zilveren Kruis heeft gereageerd op jouw idee

Hoi Reesink,

Je ziet dat het een uitdaging is om zorg in de toekomst betaalbaar te houden. Je wil dat zorgverzekeraar en verzekerden samen optrekken voor goede zorg in de toekomst. Bijvoorbeeld door gedragsverandering. Zo probeer je zelf door gezond eten te voorkomen dat je diabetes-medicijnen nodig hebt. Een mooi streven! Ik heb je idee besproken met mijn collega’s.

Ook wij vinden preventie belangrijk.
Dat kunnen we natuurlijk niet alleen. We werken hiervoor samen met onze verzekerden, maar ook met bijvoorbeeld zorgaanbieders, gemeentes en maatschappelijke organisaties. Zo hebben we bijvoorbeeld recent het Zonvenant getekend.

We helpen onze verzekerden met gezonder leven en werken samen met werkgevers aan preventie.
In het gesprek hadden we het al over Actify. En ook met werkgevers kijken we hoe we hun werknemers kunnen helpen gezonder te blijven. Denk bijvoorbeeld aan oplossingen voor goed slapen voor werknemers die nachtdiensten draaien.

Jouw punt over preventie past helemaal bij onze toekomstvisie.
We zien 5 belangrijke punten om de zorg solidair en toegankelijk te houden. En behulpzaam kunnen zijn bij de vorming van een nieuw regeerakkoord en het zorgbeleid van een nieuw kabinet. Onze eerste punt: ga door met stimuleren van preventie en het verbeteren van gezondheid. Op onze website lees je er meer over.

Kortom, we herkennen je punt. Wel goed om te benoemen dat gedragsverandering uiteindelijk een keuze van de verzekerde zelf is. En niet voor iedereen even makkelijk. Maar wij inspireren natuurlijk graag om daarbij te helpen!

Heb je nog vragen? Dan hoor ik het graag.


Hartelijke groet,

Sophie

Bovenliggend
  • Offline

    Beste Sophie,

    Dank voor de reactie en uiteraard is gedragsverandering de keuze (eerder plicht) van de verzekerde zelf.

    Echter daar gaat het in mijn ogen fout, wij zijn in dit land (terecht of onterecht) dood gepamperd waardoor het bij velen niet in het hoofd opkomt dat er zo iets bestaat als eigen verantwoordelijkheid.

    Om een voorbeeld te noemen ik ken een persoon die last heeft van obesitas en door de zorgverzekeraar / sportschool wordt geholpen om af te vallen. Mooi streven en misschien hebben sommige zo een steuntje in de rug nodig echter hij drinkt bijvoorbeeld Cola want light producten vindt hij niet lekker om maar wat te noemen.

    Hij vindt dat hij recht heeft om geholpen te worden want daar betaald hij voor.

    Eigen verantwoordelijkheid is niet enkel een “speeltje” bij de zorg maar ook bij studie of wat dan ook. Ik hoorde een opmerking bij een bekende die niet van plan was om zijn vrije tijd op te offeren voor een studie (de werkgever moest hem maar faciliteren). Werd nijdig dat bij een reorganisatie hij zijn baan verloor omdat hij de vereiste diploma’s niet had.

    De eigen verantwoordelijkheid moet weer in ere worden gesteld en pas dan heeft preventie of wat dan ook zin. Nu hebben we denk ik nog mogelijkheden om via de geleidelijke weg dingen te veranderen.

    En ja naar mijn mening zitten wij nu in een situatie dat als wij nu niets doen de zorg onbetaalbaar zal worden. 

  • Offline als antwoord op reesink

    Hoi Reesink,

    Dank voor je reactie. Je wil graag dat mensen meer eigen verantwoordelijkheid nemen. Dat zou je bij verschillende situaties in onze maatschappij graag meer willen zien.

    Zoals je in de terugkoppeling hebt gelezen, zien wij ook het belang van preventie en leefstijl. Daar informeren we over en we inspireren graag om ermee aan de slag te gaan. Zo zien wij ook onze rol. In het Nederlandse zorgstelsel sluiten we geen verzekerden uit op basis van bijvoorbeeld leefstijl.

Opmerking
  • Offline als antwoord op reesink

    Hoi Reesink,

    Dank voor je reactie. Je wil graag dat mensen meer eigen verantwoordelijkheid nemen. Dat zou je bij verschillende situaties in onze maatschappij graag meer willen zien.

    Zoals je in de terugkoppeling hebt gelezen, zien wij ook het belang van preventie en leefstijl. Daar informeren we over en we inspireren graag om ermee aan de slag te gaan. Zo zien wij ook onze rol. In het Nederlandse zorgstelsel sluiten we geen verzekerden uit op basis van bijvoorbeeld leefstijl.

Onderliggend
  • Offline als antwoord op Sophie - Zilveren Kruis

    Hoi Sophie,

    Dank voor je reactie.

    Op dit moment sluit het zorgstelsel geen verzekerden uit op basis van bijvoorbeeld lijfstijl. Een begrijpelijk streven maar op hetzelfde moment ondermijnt het ook ons zorgstelsel.

    Hoe willen wij een systeem in de lucht houden gebaseerd op solidariteit als de mensen enkel het ‘ik’ in hun agenda hebben staan.

    Mijn vrees is dat als onder ander eigen verantwoordelijkheid niet in ere wordt hersteld, uitsluitingen zullen gaan plaatsvinden niet omdat wij het willen maar omdat het zorgsysteem anders onbetaalbaar wordt.

    Informeren en inspireren is een stap in de goede richting maar of dat genoeg is, is de vraag.

     Maar de tijd zal het leren.