Apothekers pas betalen na verstrekking medicatie

Wat is het idee?

Apothekers pas betalen nadat de medicatie daadwerkelijk is afgehaald door de patiënt. 

De apotheker declareert nu de medicatie die hij klaarzet al voordat de patiënt bericht krijgt dat er medicatie klaarligt. Wanneer de patiënt vervolgens de medicatie niet afhaalt of weigert, dan heeft de verzekeraar de betaling al in het systeem zitten. Wanneer het eigen risico nog niet volledig is gebruikt, dan ontvangt de patiënt een factuur van de verzekeraar, terwijl de medicatie niet eens in het bezit van de patiënt is.

Dit is een verbetering van de positie van de patiënt. Bijvoorbeeld in de situatie dat de patiënt niet de medicatie geleverd krijgt waar om is gevraagd, of wanneer een apotheker medicatie via een herhaalservice levert, terwijl daar niet om is verzocht.

De apotheker is een ondernemer, maar door te declareren alvorens uitgifte plaats te laten vinden, is ieder ondernemersrisico uitgesloten en is een apotheker een te duur betaald doorgifte luik. De patiënt moet grip hebben op het declaratiegedrag van de apotheker en dat is nu niet het geval.

Dit idee is gesloten

Wil je opnieuw in gesprek? Open dan een nieuw idee.

  • Goedemiddag Bas,

    Welkom op Samen. Goed dat je meteen jouw verbazing en idee hier met ons deelt. 

    Je wilt dat Zilveren Kruis de apotheek pas betaalt wanneer je het medicijn hebt opgehaald. Nu merk je dat dit andersom gaat en er kosten in rekening worden gebracht voor een medicijn dat je niet hebt opgehaald.

    Je hebt de ervaring dat dit ook bij herhaalrecepten gebeurt. Kan je hier wat meer over vertellen? Is er dan helemaal geen contact geweest met de huisarts of apotheek en wordt het middel dan toch gedeclareerd?

    Groet,
    Jasper