Vergoeden afbouwmedicatie via taperingstrips

Wat is het idee?

Zilveren Kruis zou afbouwen van anti-depressiva en andere middelen met behulp van inmiddels bestaande taperingsstrips moeten vergoeden.

Onderzoek heeft uitgewezen dat afbouwen met een simpele, door de huisarts verzonnen, maandschema en met het gebruik van bestaande doseringen vaak niet goed werkt voor patienten die lang deze anti-depressiva gebruiken. Het is belangrijk om dit op een langzamere manier en met niet gebruikelijke doseringen af te kunnen bouwen, zodat de neven effecten beperkt blijven en de patient niet een terugval heeft.

Dit is niet alleen goed voor de client, maar ook voor de zorgverzekeraar: uiteindelijk betekent volledige afbouw van dit soort medicatie minder kosten. En als een terugval wordt vermeden, dan zal dat de kosten nog verder drukken!

Ook geef je dan de regie terug aan artsen, waar het ook hoort.

MVG

Regina

Dit idee is gesloten
Bovenliggend
  • Ik kan me helemaal vinden in het verzoek om taperingstrips te vergoeden. Ik ben zelf iemand die heel erg heftig reageert om elke vorm van verandering in medicatie, ik kan niet altijd met de juiste dosering verhogen of afbouwen wat tot gevolg heeft dat ik er erg ziek van wordt. Met name de zogeheten psychofarmaca hebben al in de kleinste verandering een heftige invloed om mij. Zo heftig dat ik er tijdens het stoppen met medicatie door in het ziekenhuis ben beland. Het zou toch mogelijk moeten zijn om op een verantwoorde en enigszins haalbare manier dit soort medicatie te kunnen afbouwen zonder een lange periode ziek en ontregeld te zijn. Uiteindelijk kost dit op de langere termijn nl. meer geld.

  • Zo, dat klinkt inderdaad behoorlijk heftig! Ik kan mij voorstellen dat dit allemaal onder begeleiding van een arts is gebeurd, toch? Heeft de arts ook aangegeven hoe zij dit anders hadden kunnen aanpakken?

    ik hoor graag of ik jouw idee goed heb begrepen. Dat kan ik jouw idee meenemen in het gesprek met mijn collega’s. 

  • Hallo Jasper,

    Bij mij gaat alles altijd onder begeleiding van een specialist. Ik ben iemand die klaarblijkelijk veel heftiger dan gemiddeld op wijzigingen reageert. Inmiddels wordt dat ingecalculeerd. Zo'n periode kost enorm veel energie en levert ook spanning op. Bij het afbouwen heb ik er de afgelopen jaren maar voor gekozen om het ziek worden in te calculeren en er doorheen te bijten, maar het vraagt wel forse planning. Op zulke momenten is het niet mogelijk om op andere fronten actief te zijn, er moet voldoende begeleiding aanwezig zijn en een back-up plan. Het is heel naar en kostbaar.

    Helaas voor mij heb ik al geen werk meer maar ik kan me heel goed voorstellen dat wanneer je een gezin en een baan hebt dat je dit alles niet wilt verstoren om je medicijnen af te bouwen op een wijze waarvan je weet dat je heftige onttrekkingsverschijnselen zult gaan krijgen. Het kan (en dat weet ik uit ervaring) heel lang duren (tot wel een jaar) voordat je weer stabiliseert van wijzigen (of dat nu stoppen is of opbouwen, veranderen van dosering). 
    Daarom mijn pleidooi om in gevallen waarin dit noodzakelijk is om taperingsstrips te vergoeden mits onder begeleiding van een specialist/ huisarts. 

  • Hoi Han, bedankt dat je je ervaring zo openbaar deelt. Het afbouwen heeft op jou een grote impact. Als dit idee wordt besproken, zal ik ook jouw ervaring met mijn collega’s delen.

Opmerking Onderliggend
Geen gegevens