Hero Image

Waaraan merk jij dat je huisarts het druk heeft?

We gaan met z’n allen steeds vaker (terug) naar de huisarts. Dat komt onder meer doordat we langer leven en meer zorg nodig hebben. En doordat de huisarts patiënten opvangt die moeten wachten op een behandeling in het ziekenhuis of bij de psycholoog.

Daardoor piept en kraakt het bij veel praktijken. Het is druk op het spreekuur.

Zilveren Kruis wil helpen om de toegang tot de huisartsenzorg goed te houden de komende jaren. Wij praten hier natuurlijk over met huisartsen. Maar we willen ook horen wat jij meemaakt.

Denk eens terug aan de laatste keer dat je de huisarts bezocht (of nodig had). Merkte je dat de huisartsenpraktijk het druk had? Zo ja, waaraan merkte je dat? Wat gebeurde er?

Log in en reageer

  • Offline

    Ik kwam voor het verwijderen van een on rustige moedervlek. Terwijl hij overal materiaal vandaan aan het halen was, werd ie gebeld ivm een ongeduldige patiënt. Ondertussen moest ie allerlei printjes maken voor mijn behandeling. Voor mij nam hij wel tijd al vergat hij wat toe te voegen aan het weefsel wat opgestuurd zou worden. Dat kwam hij nog rennend achter mij aan brengen.

  • Offline

    Doordat de huisarts ‘meer tijd voor de patiënt’ mag nemen en daarmee de meeste consulten nu 15 minuten lang zijn ( of meer) is de wachttijd voor een afspraak flink toegenomen. Het is niet fijn dat je daarom soms 5 dagen moet wachten voordat je een afspraak hebt. Een ander gevolg van deze langere wachttijd is dat mensen nu sneller naar de huisartsenpost gaan, omdat ze menen dan sneller door de arts gezien kunnen worden. Lastig voor de triagisten en de ook daar toenemende druk op huisartsenzorg

  • Offline

    Ik merk dat de wachttijd aan de telefoon langer is dan dat ik gewend ben. Ik vind dit geen probleem want uiteindelijk word ik altijd geholpen. Als ik meerdere dingen te bespreken heb  en ik wil dat echt met mijn vaste huisarts doen dan vraag ik om een langere afspraak bij hem. Meestal duurt dat wel een week of 2 voordat er plek is maar dat vind ik geen probleem. Heb ik namelijk een klacht waar minder tijd voor nodig is en waar ik niet mee kan wachten dan zijn er meerdere huisartsen in de praktijk aanwezig waar ik binnen 1 tot 3 dagen terecht kan. Ik houd altijd voor ogen dat het gelukkig in Nederland mogelijk is om op betrekkelijk korte termijn een huisarts te bezoeken. 

  • Offline

    Mijn huisarts werkt een dag minder omdat Zk bezuinigd op de vergoedingen voor samenwerking in het centrum . De huisarts en fysio dun nu weer werk in de raad van bestuur in het centrum. Hij hoort aan het bureau met de patiënt met mij dus. Gevolgen van uw eigen beleid.

  • Offline

    Ik maak graag gebruik van de online consulten waar ik mijn vraag aan de huisarts schrijf en ik schriftelijk een reactie krijg. Dit werkt uiteraard alleen, voor vragen waarbij geen lichamelijk onderzoek nodig is. 

    Wat ik vooral merk bij de huisarts is dat er te weinig tijd is ivm dossieropbouw. Waar de huisarts vroeger een paar aantekeningen maakte op de patientenkaart, en een receptje schreef of een verwijzing met een paar steekwoorden, moeten er nu diverse online formulieren worden ingevuld voor een recept, verwijzing naar een specialist oid.
    Uiteraard is dit voor de uitwisseling van gegevens wel weer heel handig en inzichtelijk voor de andere artsen in de praktijk en verzekering etc.

    Ik ga een paar keer per jaar naar de huisarts, maar ik merk dat het aantal bezoeken toeneemt.

    Ik loop om de huisarts te ontlasten langer door met klachten die toch niet overgaan of toch bv geen blaasontsteking blijkt te zijn, die ik al 3x zelf 'verholpen heb' met supplementen en ben ik nu verder van huis. Krijg ik nog meer medicijnen en moet ik helaas 6 weken wachten totdat ik bij een specialist terecht kan. 

  • Offline

    Ik kom vrijwel nooit bij de huisarts en als ik hem nodig heb dan weet hij dat er echt iets mis is en heb ik snel een afspraak. 

  • Offline

    Ja ook wij merken het zorg thuis nu voor mijn zusje en moeder en aantal weken geleden heb je een huisarts nodig want moeder krijgt een toeval flauwvallen ik weet het nog niet wat er gebeurd is. Want wij zijn ook huisarts loos en ditmaal ervaarde ik toch veel stress en angst . Ook mijn zus heeft zorg nodig maar, hier kijkt ook niemand meer naar om. Zij ligt al 15 jaar op bed en Wlz zorg kom je niet in aanmerking want ze doet niet meer actief mee of probeert dat niet volgends wlz indicatie.

  • Offline

    Sinds bijna twee jaar merken wij dat het chaotische is bij de Huisarts praktijk . Dit wacht op slachtoffers. 
    We hadden al bijna 34 jaar een fantastische Huisarts praktijk. Maar helaas werd het deze HA teveel , met alle gevolgen . In andere praktijk onder gebracht , die overgenomen werd door Quin Dokters . In de Supermarkt werd je nog beter geholpen . Nu weer door een andere arts overgenomen. Het gaat ietsje beter op het moment . Maar de druk blijft en zelf héél goed op blijven letten is noodzakelijk 

  • Offline

    ik merk aan de huisarts dat ze het heel zwaar heeft met een solopraktijk. Soms lijkt het wel het ene oor in en andere oor uit te gaan. Dit is de laatste 2 jaren het geval. Assertiviteit is er nauwelijks nog. Ik maak mij zorgen

  • het lijkt erop dat jouw huisarts de zaakjes -- ondanks de drukte -- goed en slim georganiseerd heeft. Fijn om jouw ervaring hiermee te lezen.