Hero Image

Duurzaamheid in de zorg
Te veel medicatie meekrijgen of een enorme berg aan verpakkingsmateriaal om een medicijn. Meedenkers Chantal2703 en anten-1 liepen er eerder tegenaan. Het beperken van afval is een belangrijk thema in de zorg. Daarom zijn wij benieuwd:

In welke situatie zag jij dat er in de zorg (te) veel geneesmiddelen, plastic of papier werd gebruikt? En welke oplossing zie jij voor dit probleem?

Log in en reageer

  • Offline als antwoord op tt

    Hoi , een doordrukstrip klinkt in jouw geval inderdaad heel vervelend. Goed dat je het ook met je apotheek besproken hebt en er uiteindelijk wel een oplossing voor kwam.  

  • Het meest irritante is dat elk pilletje in zo'n stomme doordrukstrip zit!! Vanwege mijn nekhernia heb ik weinig gevoel in de meeste vingers van mijn rechterhand, uitdrukken is een drama. Mijn herhaaldelijke verzoek om de pillen gewoon in een potje te leveren leverde niks op....... sterker nog: noodgedwongen krijg ik nu mijn medicijnen in een baxterrol.............Want dát kan wel. Hoe dan!?!?! Die pillen moeten toch ook eerst uit een strip gedrukt worden, want, zo werd me verzekerd, er komt niets in potjes of potten geleverd Open mouth

    Kortom: er zijn miljoenen te besparen door (vooral chronische) medicijnen in potjes te leveren zonder al die opsmuk, bijsluiters en stickers op en in een doosje

  • Offline als antwoord op bastet59

    Gaat het dan om hetzelfde medicijn dat je meekrijgt ? Want dan snap ik dat je liever 1 groter doosje meekrijgt. 

  • Offline als antwoord op bastet59

    Apothekers geven zelf ook losse bijsluiters uit als dat nodig is. Het zou handig zijn als bij chronische medicatie de bijsluiter niet meer verplicht in het doosje hoeft te zitten. Dat gaat over een kleine groep medicijnen waar expliciet een uitzondering voor kan worden gemaakt, De verpakking is toch al landspecifiek (taal!) dus dat Nederland een uitzondering zou zijn is geen argument Bij andere medicatie,voor eenmalige verstrekkingen kan het gewoon blijven zoals het is.

  • Ik gebruik dagelijks drie heel gewone medicijnen, vanwege de dosering in de ormvan vier pilletjes. De herhaalmedicatie wordt telkens voor drie maanden verstrekt. In ieder doosje zitten dan drie doordrukstrips plus 1 bijsluiter, dat past precies in een doosje. Het eerste wat ik thuis doe is alle bijsluiters weggooien, en vier ofvijfstrips in een doosje doen, en vier lege doosjes weggooien. Doosjes waar de apotheker een etiket voorheeft geprint.

  • Offline als antwoord op Renske54

    Dank voor het delen van je verhaal , ik hoop dat het inmiddels beter met je gaat! Zo te lezen zou je het prettiger hebben gevonden wanneer van tevoren de medicatie met je was besproken? 

  • Ik kreeg kanker en na de chemo kreeg ik (wat ik noemde een adventskalender} veel medicatie mee. Zonder dat men mij hierover had geïnformeerd had waarom ik dit nodig. Ik was te moe en kon na de chemo niet lopen dus mijn man haalde braaf de medicijnen op . Achter elk deurtje zat wat. Nadat ik de bijsluiter had gelezen besloot ik niets hiervan te nemen, geen pijnstillers, geen middel tegen misselijkheid etc. Na de tweede chemo was ik alerter en weigerde het pretpakket, dat werd mij niet in dank afgenomen. Het koste mij zelfs erg veel moeite want werd er gezegd we hebben dit speciaal voor jou klaargemaakt. Waarom niet eerst een gesprek? Met een goede uitleg? Ik was al vergiftigd genoeg. Het heeft mijn verzekering honderden euro's gescheeld omdat ik niet die medicijnen die ook nog eens in een hele grote verpakking zaten wilde afnemen.