Image

Vrijwillig eigen risico of niet? Hoe helpen we onze klanten zo goed mogelijk kiezen?

Ons communitylid Xregelthetwel heeft een idee met ons gedeeld. Zij vindt dat we onze klanten meer kunnen helpen als ze kiezen voor wel of geen vrijwillig eigen risico.

We willen natuurlijk onze klanten zo goed mogelijk helpen. En daarbij hebben we jouw hulp nodig. Welke informatie vind jij het duidelijkst?

Klik op de afbeeldingen om ze groter te maken. Log in en stem.

A

B

  


 Update 9 november 2021:

Dank voor jullie reacties en stemmen. Dat helpt ons een stap verder om de informatie voor onze klanten samen met jullie beter te maken.

We zien dat ruim 80% van jullie optie B duidelijker vindt. Vooral omdat je dan alleen de vragen ziet, die voor jou belangrijk zijn.

We werken nu een concept uit met klikbare vragen. Dat gaan we verder testen. Daarna beslissen we voor het eind van het jaar of we dat ook voor onze klanten bouwen. Uiteraard houden we jullie hier op hoogte.

Alvast een klein kijkje in de keuken: onze designer maakt een eerste concept om verder te testen en aan te passen:

 • Offline

  De pijlen hebben wel als voordeel dat je alle andere keuzemogelijkheiden en -opties ook ziet, maar de uitkomst is zeer onduidelijk. Wat hier verwarrend werkt, is dat de inhoud niet klopt. De vraag is niet "verwacht je zorgkosten?" Maar "verwacht je meer dan € 885 aan zorgkosten die uit het eigen risico komen?" Of nog beter, het verschil in premie. Als het afkopen van eigen risico € 885 of meer per jaar kost, is de enige vraag "wil je die 885 altijd betalen via de premie, ook als je helemaal geen zorgkosten maakt, of hou je die 5 885 voorlopig even in je zak en geef je ze pas uit als je zorgkosten hebt?"

 • Door de stappen heen klikken is rustiger. Je hoeft geen lijnen te volgen maar wat stap voor stap aan de hand meegenomen. Wat bij optie A ook verwarrend werkt is dat er direct over 885 wordt gesproken terwijl er (althans bij Interpolis) ook lagere bedragen voor een aanvullend eigen risico zijn.

 • Offline

  Klikken door de vragen heen elimineert m.i. veel meer de overbodige informatie. Veel mensen worden toch afgeleid door overbodige 'ruis'. Zo'n stroomdiagram is wel leuk om de alternatieven te bekijken, maar komt voor velen de duidelijkheid niet ten goede.

 • Offline

  Ik vind het stroomschema niet echt duidelijk. Dus de vragen hebben dan de voorkeur. Maar het zou nog beter worden als er rekenvoorbeelden aan worden toegevoegd zodat je een hoog eigen risico met lagere premie kunt vergelijken met een laag eigen risico en hogere premie. Stel dat bv het premieverschil tussen laag eigen risico en hoog eigen risico 60 euro per maand is, en de vergoeding voor beiden hetzelfde is, dan is een hoog eigen risico voordeliger want per saldo betaal is 720 euro minder premie maar daartegen 500 euro meer eigen risico

 • Ik opteer ook voor door de vragen heen te gaan. De 1e respondenten hebben het zo duidelijk de bezwaren tegen het diagram weergegeven, dat ik er geen extra info over zal geven waarom, want het heeft geen toegevoegde waarde. Enkele rekenvoorbeelden zijn volgens mij echt essentieel en verhelderend.