Hoe kies jij je vrijwillig eigen risico?

Ons communitylid Xregelthetwel heeft een idee met ons gedeeld. Zij vindt dat we onze klanten meer kunnen helpen als ze kiezen voor wel of geen vrijwillig eigen risico.

We willen natuurlijk onze klanten zo goed mogelijk helpen. En daarbij hebben we jouw hulp nodig. Welke informatie vind jij het duidelijkst?

Klik op de afbeeldingen om ze groter te maken. Log in en stem.

A
Stroomdiagram met de titel 'Verhoogd eigen risico in 2022?' dat helpt bepalen of een verhoogd eigen risico zinvol is, met stappen en beslissingen gebaseerd op zorgkosten en betaalbaarheid.

B
Website met drie verzekeringsopties: Basis Budget, Basis Zeker, en Basis Exclusief. Elke optie bevat details over dekking en prijzen. Er is een pop-up venster met de vraag 'Betaal je wel eens eigen risico?' en drie antwoordknoppen: Ja, Nee, Geen idee.

  


 Update 9 november 2021:

Dank voor jullie reacties en stemmen. Dat helpt ons een stap verder om de informatie voor onze klanten samen met jullie beter te maken.

We zien dat ruim 80% van jullie optie B duidelijker vindt. Vooral omdat je dan alleen de vragen ziet, die voor jou belangrijk zijn.

We werken nu een concept uit met klikbare vragen. Dat gaan we verder testen. Daarna beslissen we voor het eind van het jaar of we dat ook voor onze klanten bouwen. Uiteraard houden we jullie hier op hoogte.

Alvast een klein kijkje in de keuken: onze designer maakt een eerste concept om verder te testen en aan te passen:

/cfs-file/__key/widgetcontainerfiles/3fc3f82483d14ec485ef92e206116d49-g-8zylD1pYv0qx29HCDaQnAA-page-1home-_5F00_8H7Wo6loUGIaTaiornRnQ-html/Voorbeeld-keuzehulp-VER.mp4

  • Hoi Iris,

    Mooie aanvulling om alle antwoorden te blijven zien.

    We zijn hier verder gegaan met de behoefte: geïnformeerd kiezen van wel of geen vrijwillig eigen risico. De oplossing waar Xregelthetwel eerst aan dacht, namelijk allerlei tarieven inzien, is niet mogelijk. Dat leggen we ook uit in onze reactie op dat idee.

  • Offline als antwoord op Jan rouw

    Hoi Jan,

    Het klopt inderdaad wat je zegt. Zorgkosten zijn moeilijk in te schatten. En elke situatie is ook weer anders. Bedankt voor het meedenken.

  • Hoihoi,

    Misschien wat laat, maar toch: dit stroomschema, in welke vorm ook, lost mijn originele dilemma eigenlijk helemaal niet op. Dit stroomschema zegt alleen maar: als u in aanraking komt met een ziekenhuis, voor wat dan ook, dan mag u er vanuit gaan dat u uw eigen risico kwijt bent. Ik geloof niet dat dat jullie boodschap is.

    Mijn probleem met dit schema is nog altijd dat ik als niet-zorgpersoon geen enkel benul heb wanneer ik risico loop om 885 euro te spenderen en wanneer ik daar onder blijf. Als ik een keer voor een CT ga, omdat ik voor de zekerheid wordt doorverwezen voor check door een specialist en daar 15 minuten zit voor een vervolg gesprekje: kost dat dan gelijk 300 euro eigen risico of valt dat wel mee? Of hangt dat van het type specialist af?

    Het kiezen van je eigen risico gaat juist om dit soort zaken die ik totaal niet kan inschatten. Natuulijk snap ik wel dat een overnachting of grote operatie in het ziekenhuis duur is, maar een kleine ingreep van 15 minuten van een arts (bijvoorbeeld verdacht plekje op de huid verwijderen), is dat ook duur? Wat nou als ik wel verwacht af en toe iets kleins te hebben wat een onderzoekje vereist maar geen opnamen?

    Dus: ik zou graag een consument vriendelijk document willen hebben waarin staat wat je mag verwachten aan zorgkosten (lees: eigen bijdrage) voor de meest uitgevoerde handelingen. Of anders gewoon een advies: als je zus en zo behandeling/gesprek/consult/onderzoek verwacht: neem dan vooral GEEN eigen risico want dat is heel duur. Daar maken jullie dan een tabel van, ik blader daar doorheen, en dan heb ik een gevoel voor wat duur en niet duur is en maak ik mijn risico inschatting. Dat hoeven geen precieze tarieven te zijn, maar wel indicaties als: >100 euro of >200 euro enz.

    Is dit als probleemstelling en vraag duidelijker?

    Groetjes, Xregelthet.

  • Offline als antwoord op Sophie - Zilveren Kruis

    Het is mij te makkelijk om te zeggen dat dat niet kan. Want ik vind toch dat zorgverzekeringsaanbieders wel degelijk de plicht hebben om tarieven enigszins inzichtelijk te maken. Waarom biedt je anders mensen wel een product aan waarin mensen precies dat moeten doen: de kosten van hun behandelingen inschatten in termen van eigen bijdrage. Dat is absoluut ondoenlijk momenteel.

    Jullie hoeven geen tarievenlijst neer te leggen, maar jullie kunnen wel een indicatie geven: veel voorkomende handeling x kost meer of minder dan 200 euro bijvoorbeeld. De lijst hoeft niet uitputttend te zijn, deze hoeft slechts een beeld te geven van wat handelingen in een ziekenhuis kosten. Nu heb ik werkelijk geen idee. Met zo'n lijst heb ik op zijn minst een indruk van kosten.

  • Offline als antwoord op Xregelthet

    Hoi Xregelt het wel,

    Dank voor je reactie.

    Je wil graag bij de keuze van je vrijwillig eigen risico ook rekening kunnen houden met kosten van verschillende behandelingen. Een makkelijk te begrijpen overzicht met veelvoorkomende behandelingen.

    Je schrijft dat de vraag ‘verwacht je zorgkosten bijvoorbeeld omdat je al weet dat je naar het ziekenhuis moet’ te algemeen is. Toch denk ik dat deze vraag al veel helpt. Ziekenhuisbehandelingen zijn duur. Niet altijd boven de € 885,- maar het loopt echt snel op. Zeker als er een onderzoekje gedaan wordt (hoe klein ook). Als voorbeeld kun je kijken naar de lijst met ziekenhuistarieven van behandelingen onder de €885,-.

    Een consument vriendelijk document met veelvoorkomende zorgkosten snap ik als wens. Het is alleen niet zo makkelijk te maken als jij wil. Er zijn zoveel verschillende behandelingen en prijzen. Je krijgt óf een overzicht met te grote prijsverschillen. Denk in de richting van “1 gesprek bij de specialist in het ziekenhuis zonder onderzoek 100-1000 euro”. Óf een overzicht van heel veel behandelingen. Hoe dan ook zoveel informatie dat het niet meer een consument vriendelijk document is.

    Jouw wens is helder en ik snap dat je het zou willen. Ik krijg wel het gevoel dat we een beetje in een welles-nietes komen over de haalbaarheid ervan. Maar ik blijf mijn best doen om zo goed mogelijk uitleg daarover te geven.