Bewustwording van zorgkosten

Wat is het idee?

Het gaat om bewustwording vergroten dat "wij" ook mede bepalen dat zorgverzekering betaalbaar kan blijven..

Ik ben bijvoorbeeld brildragend en het was 3 jaar geleden dat ik een bril had aangeschaft en ik werd de afgelopen weken "bestookt" met reclame dat de 3 jaar voorbij waren en dat ik echt langs moest komen (zowel op papier als e-mail).

Ik ben er geweest en een andere bril gekocht (er was een kleine correctie nodig) maar ik kreeg er een andere bril er gratis bij ??  (tevens een korting bon als ik binnen een bepaalde tijd een 3de ?? bril zou kopen).

Conclusie ik betaal veel te veel voor de 1 bril die ik op mijn neus heb (dus ook de zorgverzekering). Naar mijn mening ben ik (en de maatschappij) goedkoper uit als ik enkel de controle en 1 bril moet betalen.

Waarom accepteren wij dat? Het lijkt erop dat er een idee is van 'wij betalen premie en dan moet wij er ook maximaal gebruik van worden gemaakt, zonder naar de kosten te kijken'.

Het is mijn overtuiging dat als wij bewuster omgaan met de zorgkosten de zorgpremie kan dalen (of minder stijgen).

Ik mis acties / meldpunt om (mogelijke) verspilling tegen te gaan of positiever gesteld, wat kunnen "wij" doen om verspilling tegen te gaan.

Zilveren Kruis heeft gereageerd op jouw idee

Goedemiddag Reesink, 

Zoals je ziet heb ik de status van dit idee aangepast. In dit idee hebben we het gehad over bewustwording van zorgkosten. Een onderdeel daarvan is de informatie over zorgkosten verbeteren. En dat is wat we nu gaan doen. In het idee van leo_s lees je terug wat we precies gaan doen en wat we tot nu toe al gedaan hebben. 

Als je vragen hebt, stel ze gerust! 

Vriendelijke groet,

Michelle

  • Offline als antwoord op Michelle - Zilveren Kruis

    Michelle, Dank voor de reactie en dat je de status hebt aangepast. Leuk als je mij / ons op de hoogte houdt. Ben aan de vroege kant maar fijne feestdagen en een gezond  en gelukkig 2021. 

  • Voormalig community-lid
    Voormalig community-lid

    Dat kun je heel simpel oplossen door altijd een eigen bijdrage te vragen. Dan denken mensen beter na ipv dat ze onbeperkt onnodige zorg consumeren.

  • Offline als antwoord op Voormalig community-lid

    Beste NNN,

    Klopt dit is zonder meer een oplossing als iedereen zou meewerken en iedereen voldoende financiële armslag zou hebben.

    Maar ik ben bang dat het een gedrocht wordt. Iemand komt aan de balie bij de apotheek om bijvoorbeeld harttabletten te halen. Oh u heeft geen geld bij u jammer joh kom maar terug als je wel geld hebt. Of hier heb je en ik zet het wel op rekening (dan heb je dus ook rappel / incasso traject nodig (soms voor een paar euro)).

    Tevens de kans dat mensen om de eigen bijdrage zorg gaan mijden en daardoor te lang doorlopen met bepaalde kwalen en de kosten daarna alleen een veelvoud worden.

    Gezien het politieke pallet waar wij in Nederland mee zijn gezegend zullen allerlei uitzonderingen worden bedacht. Voordat je het weet hebben wij weer een parlementaire enquête bijvoorbeeld als iemand overlijdt omdat hij of zij de eigen bijdrage niet kon of wilde betalen.

    Dus ja het zal zonder meer helpen maar ik ben bang dat de kosten hoger zullen zijn dan de baten.

    Ik denk dat wij veel meer aan de voorkant onze energie moeten inzetten en de mensen inzicht geven. Zorgen dat mensen anders gaan leven / denken en dat wordt de “hulpvraag” minder en dan blijven de mensen over die “hulp” echt nodig hebben en die krijgen het dan ook.

    Ik denk simpel met vuurwerk als voorbeeld:

    Je kunt op iedere straathoek politie zetten / hoge boetes / vuurwerk verbieden / eigen bijdrage als je je meldt bij de SEH en en en, of aan de voorkant de mensen bewust maken van de gevaren en maatschappelijke gevolgen en dat er een mentaliteitsverandering komt waardoor het afsteken wordt verminderd.

  • Offline

    Volgens mij is het verstandiger om de eigen bijdrage te veranderen. Net de eerste afschrijving binnen van 200 euro voor één specialist. Nog even de 'gewone' medicijnen binnen en het gehele bedrag is op. En dat is bij veel mensen zo. Mij lijkt het 'n goed idee om per specialist of aandoening een bedrag van bijvoorbeeld €50,-- als eigen bijdrage te vragen. Bijvoorbeeld, in dit geval, voor de oogarts. Maak ik later een afspraak bij bijvoorbeeld de longarts, dan opnieuw die eigen bijdrage van bijv. 50 euro, dus voor álle behandelingen dit jaar voor dit medisch probleem. Zo krijg je volgens mij eerder een prikkel om de zorgkosten zelf in de gaten te houden. Ik hoor regelmatig mensen zeggen: oh, maakt mij niet uit, ik ben de EB alleen al kwijt aan de cardioloog+ medicijnen. Splits die EB op, zodat mensen eerder nadenken en een prikkel krijgen om het wel of niet te doen. Voor chronische patiënten die 'alleen' maar bij de cardioloog lopen, is het juist weer voordeliger. 

  • Offline als antwoord op Cilia

    Beste Cilia,

    Jou voorstel lijkt mij zo wie zo eerlijker (zeker voor mensen met een chronische aandoening) al vraag ik mij af of de administratielast er niet door wordt verhoogd, maar daar moet anderen maar een oordeel over vellen.

    Ik vraag mij zo wie zo af wat het effect is van de “eigen bijdrage”, ik persoonlijk heb net een scan achter de rug en moet nu een echo maken en ik heb geen seconde gedacht aan de EB. Voor mij heeft de EB geen enkele dempende werking op de zorgkosten.  Ik ben standaard kritisch op mijn zorgkosten en als een onderzoek of wat dan ook nodig heb dan is het zo (wel of geen EB).

    Ik vraag me zo wie zo af wat mensen bezielt “misbruik” te maken van ons zorgstelsel en of een EB werkelijk effect heeft op zijn of haar gedrag.

    Eigenlijk de vraag heeft EB zijn nut bewezen waarvoor het in het leven is geroepen?