Wat is het idee?
Het zijn mooie teksten, hoor, op de pagina Over Ons van Zilveren Kruis. Directievoorzitter Georgette Fijneman zegt graag samen te werken met (o.a.) klanten om een verschil te maken en mensen langer gezond te laten blijven. Directeur Commercie Jan-Willem Evers wil graag samen werken aan een omgeving waar klanten zelf regie kunnen nemen. En ook de term 'maatwerk' vind je op meerdere pagina's terug op de website.
De praktijk is weerbarstiger. Een medicijn dat ik gebruikte (en werd vergoed door ZK) werkte op zich waarvoor het bedoeld was, maar leverde na enige tijd flinke bijwerkingen op waarvoor andere medicatie (in dit geval antibiotica) nodig was. In zowel financieel als gezondheidsoogpunt een onwenselijke situatie.
Ik ging - in goed overleg met mijn huisarts - op zoek naar een oplossing. Die heb ik gevonden: ik gebruik nu hetzelfde medicijn, maar in een halve dosering. (Helaas was dit niet haalbaar door de eerstgenoemde tabletten te breken omdat het om verlengde afgifte gaat.)
Deze tabletten met halve dosering doen wat ze moeten doen, maar helemaal zonder bijwerkingen, dus antibiotica hoeft niet meer. Het product is goedgekeurd door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, wordt volgens de producent verkocht in heel Europa, maar niet in Nederland. Mijn apotheek bestelde het in België, op mijn kosten, in eerste instantie om te proberen of het beviel. Dat doet het. Maar na indienen van de declaratie, mét medische motivatie van mijn huisarts, bleek dat deze lichtere dosering niet wordt vergoed door ZV, met alleen bureaucratische argumenten.
Waarom dit niet met maatwerk valt op te lossen is mij nog steeds niet duidelijk. Ik krijg alleen verwijzingen naar wettelijke (regels), die volstrekt voorbij gaan aan de logica: waarom wel een 50 mg dosis met bekende bijwerkingen vergoeden, maar geen 25 mg dosis (kosten: 130 euro per 3 maanden in België).
Dit verschil tussen theorie en praktijk waar het gaat om beleid van Zilveren Kruis is onbegrijpelijk en heel frustrerend!