Mantelzorg vervanging in de verzekering van degene die mantelzorg verleend

Wat is het idee?

Hoe kun je mantelzorgers ondersteunen

Mantelzorgvervanging voor mensen die mantelzorger zijn en niet alleen voor degene die de mantelzorg ontvangt.

Waarom dit idee?

Wanneer je mantelzorg ontvangt als verzekerde heb je de mogelijkheid om een X aantal keren per jaar een vervanger te krijgen voor de mantelzorgers die je verzorgen. Ik snap dit en vind dit een mooi gebaar maar...........

het is de mantelzorger die overbelast raakt en die kan geen gebruik maken van een vervanger. Is het geen idee om deze mogelijkheid te bieden?

Hoezo deze wens?

Mijn man en ik zijn mantelzorger voor mijn 88 jarige zwaar dementerende moeder. Er is 24/7 verzorging en verpleging nodig. Er zijn geen andere familieleden dus zorg overdragen is niet mogelijk. Op zich is dit ook geen probleem, het is onze vrijwillige keuze om haar bij ons in huis te houden. Maar we kunnen nooit meer eens even weg. Laatst trouwde een neef, wij konden er niet naar toe. Hoe fijn is het niet als er dan een vervanging klaar staat. 

Het hoeft niet voor vakanties, want we laten moeder toch niet te lang bij anderen. Daar zou zij alleen maar meer van in de war raken. Maar gewoon een keer een avondje theater, naar een bruiloftsfeest kunnen enz.

Als mantelzorger heb je echt het geld niet om op eigen kosten verantwoorde vervangende mantelzorg in te kopen. Maar.......wanneer wij ziek worden door overbelasting wordt het wel een kostenpost voor de ziektekostenmaatschappij. Daarom het idee om ook een X aantal keren per jaar de optie voor de verzekerde mantelzorger vervanging aan te bieden en niet alleen op basis van de verzekering van de ontvanger van mantelzorg.

Hoe denken anderen hier over?

Zilveren Kruis gaat niet verder met dit idee

Michelle gaf de volgende reactie:

Zoals beloofd heb ik met iemand gesproken die de producten van Zilveren Kruis vormgeeft (dus o.a. de vergoedingen) Zij heeft mij heel veel kunnen vertellen over de mantelzorgvergoeding. Hoe deze vergoeding is opgebouwd, waarom etc.

Allereerst klopt het wat Erik zegt: de vergoeding zag er voorheen anders uit. Even heel klein stukje geschiedenis: per 2018 is de vergoeding aangepast  om beter te kunnen inspelen op de behoefte van de mantelzorgers zodat zij hun taak zo goed mogelijk kunnen uitvoeren en om overbelasting te voorkomen. Zodoende is de vergoeding een budget geworden dat na overleg met de zorgcoach wordt toegekend. De Zorgcoach onderzoekt samen met de klant wat er nodig is om (verdere) overbelasting te voorkomen. Door bijvoorbeeld contact op te nemen met de gemeente of zorgkantoor om te bepalen wat zij voor u kunnen doen.

In 2019 is deze vergoeding  aangevuld  met maximum bedragen voor verschillende vormen van ondersteuning. De insteek van de vergoeding is namelijk om een mantelzorger die overbelast dreigt te raken of al overbelast is, tijdelijk te ontlasten. Zodat de mantelzorger of mantelzorgvrager de gelegenheid heeft om bijvoorbeeld bij de gemeente of zorgkantoor permanente ondersteuning te regelen.

Wat mij pas goed helder werd in het gesprek met mijn collega is dat de vergoeding als volgt is opgebouwd: Je krijgt een totaal bedrag tot je beschikking (afhankelijk van de aanvullende verzekering die je hebt) om vervanging van mantelzorg te regelen. Laten we even de 3* verzekering als voorbeeld nemen. Hierin krijg je € 1.000,-. Wanneer je als mantelzorger alleen behoefte hebt aan vervanging kun je, in overleg met de zorgcoach, dit volledige bedrag aan mantelzorg vervanging uitgeven. Je hoeft dus absoluut geen geld uit te geven aan dingen die je niet nodig hebt en dit heeft geen invloed op je totaal uit te geven bedrag. Wanneer je echter wel behoefte hebt aan een mantelzorgmakelaar, kun je deze inzetten tot een maximaal bedrag. Stel dat je hier € 100,- aan uitgeeft, dan betekent dit ook dat je nog maar € 900,- vergoeding overhoudt.  

Wat ik heb begrepen is dat veel mantelzorgers deze manier van vergoeden erg prettig vinden. Ik moet dus eerlijk zijn en aangeven dat het veranderen van deze vergoeding op dit moment nog niet op de planning staat. Ik heb jullie signalen wel meegegeven aan de afdeling Product Management zodat zij deze wel hebben wanneer er wordt gekeken naar het aanpassen van de vergoeding.

meer dan 1 jaar geleden
 • Offline

  Goedemorgen, wat ontzettend mooi om je uitgebreide ervaring en voorstel te lezen. Ik kan mij voorstellen dat de intensieve zorg voor je moeder veel van jullie vraagt. En dat ontspanning in verschillende vormen erg belangrijk is om dit vol te houden. 

  Ik hoop dat je mij nog iets meer kunt vertellen over jouw idee. Ik lees namelijk op onze website over mantelzorg vervanging en ben erg benieuwd of dit in de buurt komt van wat je bedoelt? Zo niet, hoe zou je de huidige vergoeding/regeling willen aanpassen? 

  Voormalig community-lid jij hebt erg veel ervaring als mantelzorger en ben benieuwd of jij het verhaal van herkent en wellicht jouw gedachte hierover kan delen?

 • Offline

  Hallo Michelle,

  Om te beginnen dank voor je reactie. De aangereikte ideeën worden dus echt gelezen en dat motiveert. Ook al weet ik dat niet ieder idee even goed is.

  Mijn idee komt voort uit het volgende.

  Mijn moeder, die dus de mantelzorg van ons ontvangt, heeft een X aantal keren per jaar recht op vervanging mantelzorg. Helaas is zij getroffen door de ziekte dementie en heeft zij hier geen idee meer van. Onlangs hadden wij een bruiloft en geen vervanging. Gelukkig konden wij via haar verzekering een vervangende mantelzorger regelen. Iemand waar wij het enorm mee getroffen hebben. Maar.....toen dacht ik: 'eigenlijk is het raar dat ik als mantelzorger niet zelf kan regelen en dus op mijn verzekering dat er vervanging is. Ik ben degene die (met goede redenen) wil verzaken en ik wil daarom zorgen voor vervanging. Eigenlijk is dat niet haar probleem (even scherp geplaatst om de gedachte op mail helder te krijgen)

  Het is voor mijn verzekering heel erg belangrijk dat ik niet ziek wordt door de druk van mantelzorger zijn. Wanneer ik mij een X-aantal keren per jaar kan ontspannen, omdat mijn verzekering een goede vervangingsregeling heeft, voorkom ik kosten vanuit ziekte voor de ziektekostenverzekering.

  Natuurlijk kun je stellen dat dit nu al geregeld is via de verzekering van degene die mantelzorg ontvangt, maar eigenlijk is dit een omgekeerde situatie. Ik ben degene die een dagje of avondje weg wil, dus ik graag het gevoel dat ik het voor degene die mantelzorg ontvang, goed geregeld heb. Dat is zonder zorgen weg kan gaan.Ik moet nu met het beperkte inkomen van degene die de mantelzorg ontvangt, de mantelzorgverlener een paar honderd euro betalen. Dat geld ontvangt de mantelzorgontvanger wel weer terug na een korte periode, maar ik 'zadel' haar nu met moeilijke toestanden op, terwijl dat ik degene ben die die toestanden veroorzaakt, omdat ik een dagje of avondje uit wil. Het is een gevoelskwestie, dat ben ik mij bewust, maar ik zou het graag bespreekbaar maken.

  Daarom vind ik eigenlijk dat de verzekering vanuit een andere basis mantelzorg zou moeten aanbieden.

  Ben ik nu helder?

 • Voormalig community-lid
  Voormalig community-lid

   bedankt voor de tip van dit topic.

   Ik herken uw situatie. Ik ben al 30 jaar mantelzorger voor mijn vrouw. Helaas ben ik wel zwaar overbelast geraakt en heb door situaties omtrent de gezondheid van mijn vrouw ptss.

  Zoals al aangegeven in het bericht van Michelle is het mogelijk om een klein bedrag van 250 euro aan te vragen bij de Zilveren Kruis. Dit kan zoals ik het ervaren heb ook door de mantelzorger zorger gedaan worden,dus voor u. Met dit geld zou u iemand kunnen betalen die voor dat moment even de zorg neemt van uw moeder.

  Ik ben het met u eens dat er heel veel regelingen zijn waar mantelzorgers eigenlijk niets aan hebben. Ik loop hier bijvoorbeeld tegen aan omdat het mijn thuiswonende vrouw is waar ik de manbtelzorg aan geef. Was het nu een uitwonende oom, tanten, etc. dan is er veel meer mogelijk. Ik ben pas geleden bij de klantensignaaldag geweest van Zilveren Kruis. Later heb ik nog met iemand gesproken van Zilveren Kruis over het onderwerp mantelzorg en zorgen voor de mantelzorger. Ik wordt op de hoogte gehouden over eventuele mogelijkheden welke voor 2020 komen.

  Overigens wordt er door beleidsmakers, verzekeringen en instanties nooit met maar over de mantelzorg gepraat. Dat is vreemd aangezien iedereen die iets te vertellen heeft over mantelzorg zeggen en schrijven dat het maatwerk moet zijn.

  Ooit komt het goed. Of wij er dan nog iets aan hebben.. Ik hoop het oprecht.

  Heel veel sterkte in uw situatie. U mag trots zijn dat u uw moeder zo goed verzorgt.

 • Offline

  Goedendag Erik-W (sorry dat ik u zo aanspreek, dat voelt een beetje onbeleefd)

  Om de een of andere reden is het mij nooit opgevallen dat ik als verlener van de mantelzorg om een vergoeding zou kunnen vragen. Ik ga mij hier toch eens in verdiepen. Neemt niet weg dat ik de gedachte van preventief werken (vergoeding aan de verlener van mantelzorg) nog steeds een aantrekkelijke andere insteek vind. Natuurlijk niet in plaats van, want dan zouden we de positie van degene die mantelzorg nodig heeft aantasten en dat is ook niet de bedoeling. Wellicht kunnen meer mensen hier eens hun mening over geven en heeft de ziektekostenmaatschappij iets aan de diverse denkrichtingen.

  Verder deel ik uw mening dat er meer gesproken zou kunnen worden met mantelzorgers. Het is natuurlijk wel zo dat iedere situatie anders is, maar er zijn ook veel overeenkomsten. volgens mij. 

  Dank u wel voor uw tip en ik wens u ook heel veel sterkte,

  Groet

 • Offline

   Voormalig community-lid 

  Het idee triggerde mij dus ik heb even gezocht op de website. Ik snap dat deze aanvullende verzekering voor mensen een optie kan zijn, maar dit is zeker geen optie als je zelf de weg weet te vinden in het land van sociale verzekeringen. Ik heb geen cursus nodig en ook geen mensen die van alles voor mij gaan regelen. 500 van de 750 euro gaat op aan deze zaken! Wij zijn echt weer hele beroepsgroepen in het leven aan het roepen die vitaliteit, balans enz. in andermans leven willen brengen. Het feit dat deze beroepsgroepen snel groeiend zijn (elke dag zie je wel weer iemand op Linkedin die dit is gaan doen als ZZP-er) zegt al genoeg, wat mij betreft.

  Menukaart mantelzorg

  Wat mij betreft zonde van het geld. Er gaat al zo veel geld naar mensen die bereid zijn om te 'praten met je'. Van de gemeente, van ouderenzorg, van stichtingen binnen de gemeente, het zorgkantoor, ciz enz. Ik ben zelf gezond, heb een goed verstand en heb deze ondersteuning niet nodig. Wij zijn echt heel moe van al die mensen die steeds maar met ons willen praten. Als mantelzorger zijn we al zo druk. Moet ik ook nog steeds tijd vrij maken voor allerlei gesprekjes waar ik echt niet op sta te wachten en waar mijn dementerende moeder heel onrustig van wordt omdat er te veel prikkels komen enz.

  Ik zoek mensen die de handen uit de mouwen willen steken op het moment dat ik heel graag even een dagje uit wil  of een avondje. 

  Mijn voorstel:

  Maak voor de mogelijkheden voor mensen die mantelzorger zijn een soort van menukaart en laat daar uit kiezen. Ik begrijp heel goed dat er ook mantelzorgers zijn die de weg zelf niet weten te vinden en erg veel baat kunnen hebben bij deze ondersteuningsvormen, maar dit helpt niet voor iedereen. We vergeten de groep die wel in staat is om zelf te zorg bij instanties aan te vragen en die mentaal geen ondersteuning nodig heeft. Deze groep mensen willen gewoon af en toe even iets kunnen doen, zoals met je partner een avondje theater, even een dagje winkelen om nieuwe kleding te kopen enz. 

  Het is nu alles of niets. Wij zijn het segment mantelzorgers die een heel praktisch stukje hulp zoeken. Wellicht is deze groep niet zo groot. Als je broers, zusters of kinderen hebt kun je hen wellicht inschakelen om even te vervangen, maar dat gaat niet wanneer je dit niet hebt en je de zorg voor een inwonende familielid hebt en geen broers, zusters of kinderen.

  Het is geenszins mijn bedoeling om te kritisch te zijn en ik wil ook zeker niet kwetsen of beledigen. Het zou wel fijn zijn als er ook een andere manier van denken over mantelzorgers komt vanuit ziektekostenmaatschappijen. Wellicht kan ik hier een bijdrage aan leveren, zonder dat ik mensen te kort doe, die wel heel blij zijn met de huidige denk- en vergoedingenwijze.

  Een idee:

  Een keuze optie om ondersteuning te krijgen in dingen geregeld krijgen bij instanties (casemanager), een menukaart om persoonlijke sociale ondersteuning te krijgen (praatgroepen, cursussen enz.) en een menukaart om even iemand in te schakelen om mantelzorg voor een hele korte periode even over te nemen.