• Reacties 17 reacties
  • Abonnees 22 abonnees
  • Weergaven 59410 weergaven
  • Gebruikers 0 leden zijn hier

Op welke manier wil jij digitaal contact hebben met je zorgverlener?

Digitaal contact met je zorgverlener kan op verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld aan (beeld)bellen, mailen, online afspraken maken, appen en er komen steeds nieuwe manieren bij. 

Met mijn collega’s kijk ik hoe we onze verzekerden de keuze kunnen geven om ook digitaal contact te hebben. En dan is het natuurlijk belangrijk dat de mogelijkheden aansluiten bij wat jij belangrijk vindt. Daarom zijn we benieuwd: hoe kijk jij naar de verschillende manieren van contact? En wat zie jij als voor- en nadelen?  

  • Offline als antwoord op Jasper - Zilveren Kruis

    Als ik contact heb met een zorg verlener moet hij/zij at doen en wens ik niet afgescheept te worden door een digitaal systeem. Ik vindt de automatische telefoon menu's al irritant. Daar komt nl ook nooit een zinnig antwoord uit.

  • als antwoord op Mw. R.K.

    Digitale ervaring met onze Zorgverlener(s)

    Twee maal rechtstreeks iets ingevuld, hetgeen niet bleek te werken. Later het bericht gelezen met de tip een bericht eerst te typen in een document. Nu dus alzo.

    Mijn echtgenoot lukt het niet om digitaal te werken. Waarschijnlijk zijn er meer ouderen die digitaal werken moeilijk vinden. Hij, en sommige ouderen, gaan zo-wie-zo niet zo makkelijk naar een hulpverlener. We komen uit de tijd van “ Niet zeuren, doorgaan”.

    Zelf leer ik ‘het digitaal bezig zijn’ mijzelf aan.

    Onze huisarts kunnen we, sinds kort, met korte berichtjes bereiken via “Mijngezondheidsnet.nl” .(*)

    Dan ontvangt de assistente, denk ik, het bericht en geeft het bericht door aan de arts. Via

    “Mijngezondheidsnet” ontvang ik berichten van de apotheek wanneer ik medicijnen kan ophalen. Nadat een vervangende arts [onze huisarts bleek afwezig] mij een berichtje terug had geschreven via “Mijngezondheidsnet.nl” ontving ik géén bericht in mijn mail. Gevolg, ik las het bericht erg laat. De volgende dag direct de assistente gebeld, gevraagd om een telefonisch contact met de huisarts. Dat zou besproken worden met de huisarts, “welke het heel druk heeft en er weer een week niet zou zijn”, vertelde de assistente.

    Ondertussen ben ik zelf via internet antwoorden gaan zoeken voor mijn vragen. Deze gevonden. Onze huisarts belde gelukkig wel terug.

    Dat terugbellen, zonder te weten wanneer, (dat blijkt niet anders te kunnen) jezelf dus bezig of elders kunt zijn, is een lastig dingetje. Gelukkig belde de huisarts.

    Oortjes zouden mee kunnen luisteren daar waar je net bent, hetgeen niet altijd gewenst is.

    Via “media contact” is oké wanneer het om niet persoonlijke of medische zaken gaat waarbij echt gekeken moet worden.

    Een familielid had hulp nodig bij een enkel. De arts verwees naar de fysio, de fysio, bleek. via beeldbellen, verkeerd advies gegeven te hebben waardoor ons familielid heel lang met pijn bleef lopen. Uiteindelijk toen de “lockdown” wat lichter werd is het wel opgelost maar de gevolgen….

    Het is dus soms moeilijk te weten wat te doen wanneer echt contact “niet nodig geacht lijkt” terwijl dat in wezen wel nodig geweest was.

    De gevolgen: mensen nemen minder snel contact op (met pijnlijke zaken) die wel over gaan maar met gevolgen.

    Wat ook speelde bij sommige specialisten: de opmerking” Mevrouw u bent boven de 70 dus helpen we u niet meer”. Toen was ik 72. Wat deze arts probeerde te zeggen, misschien, is: “U bent. Ouder en dus duurt genezing langer” Nu ben ik een actief iemand, liet deze uitspraak niet op me zitten. Heb het besproken met betreffende arts. Ben niet terug gegaan naar hem.

    Een operatie heb ik elders (intussen door ‘n ander ernstig iets), niet door laten gaan. Wie weet na de Coronatijd.

    (*) Er was een tijd dat een ziekenhuis in de buurt, uitslagen en brieven ook aan patiënten stuurde. Heel plezierig was dat. Dan kon ik gericht vragen formuleren aan de arts of de POH. Helaas is dat systeem er niet meer. Daarna werd er met nummers gewerkt, heel onpersoonlijk. ‘k Had mij een nummer kunnen voelen. Inmiddels wordt er onderaan ook vermeld welk onderzoek aangevraagd wordt.

    Een heel verhaal maar zo is mijn ervaring en die van mensen om mij heen.

    In het kort: digitaal is oké maar dan ook uitgebreid met gegevens, uitslagen die er toe doen.

    Samenspraak , videobellen en persoonlijk face to face contact is en blijft belangrijk.

    Persoonlijk contact moet blijven en niet afgedaan omdat dat duurder is of meer vraagt.

    Kosten van digitaal contact kunnen omlaag. Bedankt voor dit contact moment.

  • hoi Cathelijne,

    bovenstaande was dus helaas de theorie, de praktijk bleek toch iets lastiger te zijn.
    14 september heb ik de huisartsenpraktijk gemaild voor een ZD code om begin oktober bloed te laten prikken in het ziekenhuis voor mijn periodieke diabetescontrole en nog enkele bloedwaardes.
    Eerste reactie was dat mijn verzoek bij de betreffende praktijk ondersteunster was neer gelegd en dat er in de week van 28 september een ZD code aangemaakt zou worden.
    dit was voor mij te laat, aangezien ik op 2 oktober gepland had om te gaan bloedprikken en dat er dan geen afspraak meer te maken zou zijn in de ochtend ivm nuchter bloedprikken.
    dus maar weer gemaild en uiteindelijk 2 dagen later mijn ZD code gekregen.
    Met deze ZD code kon ik eindelijk de afspraak zelf inplannen in het ziekenhuis en ook inzien welke onderzoeken er aangevraagd werden (diegene die ik had gevraagd)
    en dan bloedprikken, alle coronavragen goed doorstaan bij binnenkomst en dan op naar het lab om te laten prikken.
    identificeren met alleen het ziekenhuispasje en kort plaats nemen in de wachtkamer voordat ik aan de beurt was.
    bij de medewerker gekomen die bloed af ging nemen viel het mij op dat er maar 2 stickers/buisjes nodig waren en niet de 5 die het volgens de aanvraag hadden moeten zijn.
    toch maar eens vragen welke waardes er werden onderzocht en toen bleek dat het alleen de diabeteswaardes waren en niet de aanvullende onderzoeken.
    zijn collega vroeg het nog eens na, maar volgens de balie klopte alles.
    ik dus niet tevreden en zei dat er meer was, maar dat moest ik toen maar oplossen bij de balie.
    de baliemedewerker controleerde nogmaals en volgens haar was het goed, maar uiteindelijk bleek dat ze niet op de ZD code gewerkt hadden waarop het onderzoek was aangevraagd, maar op een recentere code die ik niet kende(ze hadden in eerste instantie ook niet gevraagd wat ik kwam onderzoeken of wat de ZD code was, ze namen gewoon de meest recente).
    bleek ok nog dat er in het systeem nog 6 andere ZD codes stonden op mijn naam waar ik nooit geweest was terwijl die alleen overeen kwamen met eerdere bloedprikdatums(iets met nieuwe systemen en die willen nog wel eens fouten bevatten in het lokale ziekenhuis)
    dus uiteindelijk toch weer een 2e keer bloed laten prikken en daarna maar weer eens mailen mat de huisartsenpraktijk.
    krijg je daar een antwoord van een assistente die blijkbaar niet inzie t wat er allemaal fout is gegaan en dat de oorzaak gedeeltelijk bij hun ligt (slechte of onvoldoende interne communicatie).
    ook naar ziekenhuis gemaild en daar krijg je dan ook weer een weinig klantvriendelijk antwoord dat zij niet echt een fout hadden gemaakt en dat ik maar duidelijke had moeten zeggen wat ik geprikt had willen hebben (alsof iedere patiënt exact weet wat er moet worden geprikt)
    daarna dus nog maar eens geantwoord dat ze eens iets meer vanuit het klantperspectief zouden moeten kijken naar hun procedures en dat zouden ze uiteindelijk wel meenemen om de werkprocessen eventueel te verbeteren.

    uiteindelijk dan toch met alle uitslagen bij de praktijk ondersteunster langs geweest en die was best tevreden met de cijfers(gerelateerd aan de referentiewaardes), maar toen ik de cijfers daarna relateerde met de cijfers uit eerdere onderzoeken van dit jaar, moest ze toch wel haar mening iets bijstellen en riepen mijn vragen uiteindelijk toch meer vraagtekens op dan dat zij kon beantwoorden.
    dus die moest ze uiteindelijk weer voorleggen bij de huisarts en die kwam later via de mail met weer een onbevredigend antwoord, ik denk dat het nog wel vervolgd gaat worden.
    (ben ik nu te kritisch en neem geen genoegen met de antwoorden omdat ik te veel nadenk over deze zaken of zou het echt zo makkelijk op te lossen zijn als zij denken??)

    groet mike

    PS. het blijft frustrerend dat het forum je steeds weer uitlogd als je te lange teksten maakt ;-)

  • Ik vindt het gewoon prettiger en persoonlijker om een arts zo te spreken dan via skype ofzo

  • zie mijn verhaal boven, onder mijn eerdere verhaal. Dank u

  • Offline als antwoord op Mw. R.K.

    Beste mevrouw R.K.

    Dank voor dit uitgebreide en heldere verhaal. Het maakt duidelijk dat er nog veel  moet verbeteren qua zorgvuldig gebruik van digitaal contact en delen van gegevens. Des te sterker dat u er voor open staat en deze ervaringen en tips deelt. Ook bij digitale gegevens- en contactuitwisseling moet men zorgvuldigheid in acht nemen, net zoals bij telefonische en fysieke consulten. Voor alle duidelijkheid: dat persoonlijk contact moet inderdaad blijven, naast de mogelijkheid om online contact te hebben als de patient en zorgverlener daar open voor staan

  • Beste Mike,

    Wat fijn dat je ook deze negatieve ervaring deelt. Dat is belangrijk, want dan horen wij ook wat er nog verbeterd moet worden.

    Wel super frustrerend dat je zelf zo veel moeite moest doen. Daarbij kan ik mij voorstellen dat het je ook een verantwoordelijk gevoel geeft; als jij er niet zo actief achteraan was gegaan dan was het bloedprikken van alle aangevraagde waardes in elk geval op die dag niet goed gekomen. Dat je die coördinerende rol als patiënt moet aannemen kan helemaal niet de bedoeling zijn. Goed dat je zowel bij de huisartspraktijk als in het ziekenhuis via de mail hebt laten weten wat er mis is gegaan. Wel erg jammer dat de antwoorden hierop voor jou onbevredigend waren.

    Het is naar mijn persoonlijke mening juist goed dat je veel vragen stelt aan je behandelaren. Alleen als je zelf goed snapt wat er aan de hand is kan je de regie hierop houden en meebeslissen in bijvoorbeeld de behandeling. Blijf dat dus vooral doen. Jammer dat de huisarts uiteindelijk ook via de mail een onbevredigend antwoord had. In dergelijke situaties kan een telefoontje of beeldbelconsult, waarin je een gesprek kunt voeren, juist weer uitkomst bieden.

    Je opmerking over ons systeem is ook volledig terecht. Het is inderdaad frustrerend na enkele minuten uit ons systeem te worden gegooid. Dat mag al helemaal niet gebeuren bij een gesprek over digitale zorg! Verbeterpunt voor ons dat we serieus op zullen pakken. Dank ook voor het melden hiervan.