Hero Image

Wat vind je van hulpmiddelen om thuis zelfstandiger te zijn, zodat de wijkverpleegkundige niet hoeft te komen?

Heb je weleens gehad dat een wijkverpleegkundige bij jou thuiskwam , terwijl je het ook zelf had kunnen doen met een handig hulpmiddel?

Bij Zilveren Kruis kijken we of klanten dit soort hulpmiddelen kunnen gebruiken. En of het klanten helpt om zelfstandig medische handelingen te doen. Zo hoeft een wijkverpleegkundige niet altijd langs te komen.

Eerder vroegen we welke zorg je thuis het liefst wilt krijgen, met of zonder hulp. Als vervolg hierop zijn we benieuwd: Wat vind je van hulpmiddelen om thuis zelfstandiger te zijn? Of vind je het juist wel fijn dat een wijkverpleegkundige langskomt?

Log in en reageer

  • Ik wil niet lastig zijn of heilige huisjes intrappen, maar ik ben 79 jaar en heb sinds 25 jaar apneu en gebruik hiervoor een Cpap apparaat.

    Tot de  coronacrisis zijn elk jaar de gegevens van dat apparaat uitgelezen is de werking gecontroleerd en stond er een een doos gereed met nieuwe hulpmiddelen zoals een masker een slang een waterreservoir en filters, daarnaast kon je met een longarts of een longverpleegkundige de resultaten bespreken en kon je eventueel vragen stellen of je kreeg nuttige adviezen. 

    Sinds corona heb ik nog 1 keer telefonisch met mijn longarts gesproken met de mededeling dat alle controle en behandeling is overgeheveld naar de leverancier van de apparaten. Als ik dat bedrijf bel met een vraag dan krijg ik een telefoniste aan de lijn die me geen bevredigend antwoord kan geven. Ik heb het idee dat ik de laatste tijd meer problemen heb met mijn apneu maar kan dus nergens terecht.

    Waarom zo'n dure kuur als er toch niemand zich druk over maakt, dat vind ik geld verspillen.

  • Offline

    Ik ben redacteur van www fief nl  een website voor senioren in de regio Schiedam, Vlaardingen en Maassluis, die op eigen wijze ouder willen worden. Fief is een initiatief van ROGplus. De organisatie die de uitvoering doet voor de WMO in deze gemeentes. 
    Ons doel is precies wat jullie ook voorstaan, voorlichting geven over hoe je zo lang mogelijk zelfstandig kunt blijven. Met daarnaast leuke artikelen over alles wat ouderen verder kan interesseren.

    Ik heb de link niet geplaatst, daar kreeg jullie website de vorige keer de hik van ;-)

  • Offline als antwoord op Sophie - Zilveren Kruis

    Ik denk dat dat per patiënt anders zal zijn. Ik zou bijv met aantrekhulp geen steunkousen aan krijgen. Ouderen zullen dat ook niet altijd zelf kunnen.

  • Offline

    Ik wil nog een hulpmiddel noemen dat heel belangrijk is voor mij: mijn medicijn app. Daar leef ik de hele dag mee. 
    Ik kan geen medicijndoos of -zakjes gebruiken omdat ik, naast een paar tabetjes, veel dingen gebruik die je daar niet in kunt stoppen, zoals 3 soorten oogdruppels, spuiten, pufjes. De medicijn app is heel fijn om niks te vergeten. Het is wel de kunst om consequent alles af te vinken wat ik gedaan heb.

  • Offline als antwoord op Sophie - Zilveren Kruis

    Support beurs in Utrecht (heet tegenwoordig anders), Rehacare beurs in Düsseldorf, hulpmiddelen firma die een presentatie gaf bij de reumapatiënten vereniging. Op het internet kun je alles vinden, maar echt uitproberen is ook heel belangrijk.

  • Offline als antwoord op Sophie - Zilveren Kruis

    niet echt. Een gewone strijkplank kan nog steeds. Stoffen doet mijn echtgenoot en het zwaardere werk heb ik een hulp, gelukkig

  • Offline als antwoord op RianWes

    Mooie voorbeelden  ! Ik lees ook dat je soms even moest oefenen of moest zoeken naar welk hulpmiddel je ligt. Je verbaast je over hoe weinig kennis er is. Waar haal jij je kennis vandaan over welke hulpmiddelen bij jou passen en hoe je ze het best kan gebruiken?

  • Offline

    Hulpmiddelen gebruiken? Ik doe niet anders.

    Toen ik nog in de senioren- en gehandicaptenraad zat gingen we wel eens met al mijn hulpmiddelen in een stand staan op een ouderenbeurs of voorlichting geven bij ouderenbonden. Mensen weten zo weinig wat er te koop is. Voor bijna elk probleem is er wel een hulpmiddel.Elke dag op de thuiszorg zitten wachten daar heb ik echt geen zin in. Ik heb ook nog een leven naast mijn handicap. Nou is natuurlijk niet alles met simpele hulpmiddelen op te lossen en ik heb ook wel eens periodes dat ik thuiszorg nodig heb.

    Ik zal een paar hulpmiddelen uitlichten:

    – Al heel veel jaren gebruik ik een sokaantrekker. Die zijn er in vele soorten en maten, het is vooral uitproberen wat je het beste ligt. Het vergt ook wel enige oefening, dat gaat niet in één keer lukken.

    -Ook voor het steunkousen aantrekken zijn er verschillende hulpmiddelen die soms niet allemaal even handig zijn.

    – Mijn nieuwste aanwinst is een hulpmiddel voor het druppelen van de ogen, voor die hele kleine pipetjes. Ik heb niet genoeg kracht in mijn vingers en ik kan mijn armen niet goed optillen. Het hulpmiddel is een soort klein hefboompje waar je het pipetje in schuift. Ik moet wel gaan liggen, maar dan lukt het prima (5 keer per dag). De apotheek gaf het mij, maar wist zelf eigenlijk niet goed hoe het werkte. Ook de oogarts was niet op de hoogte van dit hulpmiddel, hij was blij dat ik het meebracht. Een soortgelijk hulpmiddel is er ook voor wat grotere druppelflesjes. Dan moet ik nog wel eens denken aan de buurman die jarenlang gedruppeld is door de thuiszorg. Het zou standaard geleverd moeten worden bij oogdruppels.

    Verbazend hoe weinig kennis er bij professionals en patiënten is over hulpmiddelen. Misschien kunnen jullie er meer voorlichting over geven?

  • hoi   , krijgt jouw vrouw hier hulp bij? Of zijn er ook dingen die zij met een hulpmiddel juist zelf kan doen?

  • Offline als antwoord op martha1949

    hoi  , gebruik je ook hulpmiddelen voor de taken die je nog wel zelf kan?