Vergoeding lasertherapie/ipl Rosacea of couperose

Voormalig community-lid

Wat is het idee?

Rosacea is een chronische aandoening van de gelaatshuid. De bloedvaatjes zijn verwijd en soms zijn de haarzakjes ontstoken. Dit laatste kan soms worden bestreden met antibiotica maar de verwijde bloedvaatjes kunnen meestal alleen worden behandelend met lichttherapie. De meeste verzekeraars zien dit als een cosmetische ingreep, terwijl het ontsierende aspect slechts een deel van het probleem is. Het gloeien/branden van de huid is heel pijnlijk. Veel verzekeraars vergoeden deze behandeling dan ook vanuit een aanvullend pakket en ik zou dit bij zilveren kruis heel graag ook zo zien.

Zilveren Kruis heeft gereageerd op jouw idee

Eva gaf de volgende reactie:


Na je extra toelichting ben ik naar onze beleidsmakers gegaan. De collega's die kijken naar deze vergoeding. Met de vraag of dat ze dit idee willen en kunnen uitvoeren. Als doel dus een aangepaste vergoeding in 2020. Helaas gaan we je idee nu niet uitvoeren. 

Bij twee punten of argumenten wil ik graag nog even stilstaan.
Ieder jaar zijn er steeds een aantal onderwerpen (vergoedingen) waar we ons extra op richten. Voor 2020 is dat niet deze vergoeding. Waardoor tijd en ruimte ook een belangrijk argument is. Hierover straks meer. 

Als tweede punt ons huidige beleid, waar ik graag wat extra toelichting op wil geven. Omdat we hierin dus geen aanpassingen gaan doen in 2020, kijkende naar jouw voorstel. Het klopt dat we lasertherapie/IPL niet vergoeden bij couperose en rosacea. Dit is meer een vorm van camouflagetherapie die we alleen vergoeden als het gaat over een behandeling van littekens, wijnvlekken of pigmentvlekken in hals en gezicht. Het gaat dan om de lessen in camouflage en de hierbij noodzakelijke fixerende pasta's, crèmes, poeders en dergelijke. Het verschil zit hem erin dat we dit nog zorgkosten vinden. En de camouflage/verwijdering van couperose en rosacea cosmetisch. 

Kijkende naar je eerste reactie is dit bovenstaande argument je waarschijnlijk al bekend. Omdat je aangeeft dat het ontsierende aspect maar een deel van het probleem is. En daarmee kom ik weer terug op het 'tijd en ruimte' argument. 
Het is bekend bij mijn collega's dat couperose en rosacea in het gezicht inderdaad kan leiden tot jeukende, prikkende of brandende huid. Er zijn crèmes te koop die dit verminderen. Maar de couperose/rosacea verdwijnt hierdoor niet. Lasertherapie kan helpen om de klachten te verminderen of te laten verdwijnen. Als wij overwegen om de kosten toch te gaan vergoeden, dan moeten we eerst verder onderzoek gaan doen. Denk aan de gevolgen voor onze aanvullende verzekeringen (financieel, klantbehoefte e.d.). Zoals eerder aangegeven lukt dat in ieder geval niet meer voor 2020. 

Wanneer we in de toekomst kiezen om ons te richten op deze vergoeding. Dan zal jouw idee ook als één van de signalen meegenomen worden. Omdat dit dus niet op korte termijn (2020) zal zijn, sluit ik dit idee af op 'wordt niet uitgevoerd'.

  • Welkom en bedankt voor het indienen van je idee. 

    Hier bij het Denk Mee onderdeel van de community proberen we de problemen en wensen van klanten om te zetten in verandering. Met als resultaat producten, diensten en beleid of om duidelijk uit te leggen waarom Zilveren Kruis de verandering niet kan bieden. De eerste stap is om goed te begrijpen welk concreet probleem je zou willen oplossen. 

    Daarom begin ik eerst met een samenvatting:

    Als ik het goed begrijp is dit idee gericht op mensen met rosacea of couperose. Deze mensen hebben last van verwijde bloedvaatjes. Het gevolg hiervan is dat de huid rood is. Maar ook dat de huid pijnlijk is vanwege het gloeiende en brandende gevoel.

    Die verwijde bloedvaatjes kunnen meestal alleen maar behandeld worden met lichttherapie. Wat zowel wat doet aan de rode huid als aan de pijnlijke huid. Daar is op dit moment bij ons (Zilveren Kruis) geen vergoeding voor, omdat het wordt gezien als een behandeling van cosmetische aard. Je zou daar graag verandering in willen zien. Omdat het volgens jou niet alleen gaat om een cosmetische behandeling. Maar juist ook een behandeling tegen de pijnlijke huid (pijnbestrijding.)

    Je voorstel en daarmee oplossing is een vergoeding vanuit de aanvullende verzekering. Voordat we daar verder naar gaan kijken wil ik eerst terug naar het probleem.

    Klopt mijn samenvatting zoals ik heb hem geschreven? En is dit dan, heel kort samengevat, het probleem dat je zou willen oplossen:
    Dat er voor patiënten met couperose en rosacea geen behandeling vergoed wordt die wat doet aan de pijnklachten als gevolg van de verwijde bloedvaatjes. Of zijn die behandelingen er wel en gaat het hem juist om de combinatie? Een behandeling die wat doet aan de pijnklachten en op cosmetisch vlak.

    Tot slot nog een laatste vraag: Stel jij dit voor als patiënt? Dat jij ook zelf tegen het probleem aanloopt en een vergoeding zou willen ontvangen. Of is er een andere aanleiding? 

    Ik ben benieuwd naar je antwoorden Leonie. Er ontbreekt bij mij nog wel wat kennis over beide aandoeningen. Nu heb ik er wel eens van gehoord, maar ik wil toch nog wat meer erover lezen. Dus in de tussentijd zal ik wat websites bekijken, om de volledige situatie beter te kunnen begrijpen.

  • Voormalig community-lid
    Voormalig community-lid

    Hoi Eva, 

    Die samenvatting klopt, ja. Ik zal het nog wat aanvullen (voor zover ik er zelf van afweet, ik ben ook geen expert). 

    Er zijn dus twee vormen van Rosacea. De ene vorm, met een bacteriële ontsteking van de huid en bijbehorend kenmerkende uitslag die op puistjes lijkt, is redelijk te behandelen. De andere vorm, die zonder puistjes, is de vorm die ik heb. (Inderdaad, ik ben patiënt) Deze is niet of nauwelijks te behandelen met medicatie. Een optie die vaak effectief is, zij het meestal tijdelijk, is het behandelen van de verwijde bloedvaatjes. Die verdwijnen dan. Uiteindelijk groeien er weer vaatjes terug en er is een redelijke kans dat hetzelfde probleem dan weer optreedt maar dan ben je hopelijk weer een paar jaar verder. 

    Het klopt ook dat het ontsierende aspect slechts deel van het probleem is, hoewel dit wel ook serieuze psychische gevolgen kan hebben. Ik zal een foto toevoegen zodat je een idee hebt. Ik ben overigens nog een vrij “mild geval”. Het branden van de huid doet ook veel pijn. Het houdt me uit mijn slaap en mijn wangen worden zo gloeiend heet dat mijn bril ervan beslaat. Het klinkt bijna komisch, maar ik heb daardoor al een keer een aanrijding gehad. Contactlenzen zijn geen optie meer omdat mijn ogen ook zijn aangetast. Ik moet er dus wel echt iets aan doen. 

    Ik vind het vooral zuur dat er wel een vergoeding is voor camouflagetherapie, zilveren kruis erkent dus kennelijk wel de gevolgen die een cosmetisch probleem kan hebben, en dit is een aandoening die ook op andere manieren beperkend is. Ik zou graag zien dat zilveren kruis dezelfde vergoeding biedt voor laser- en lichttherapie als andere verzekeraars. 

    Ik hoop dat ik je vragen zo heb beantwoord. Anders hoor ik het graag! 

    Groetjes Leonie

    AC279A76-B3E7-4B62-B810-AE1DF82C787F.jpeg

  • Voormalig community-lid
    Voormalig community-lid

    PS ik weet niet wat de gangbare tarieven zijn, maar mijn dermatologiepraktijk biedt deze behandeling aan voor rond de 25 euro per sessie, afhankelijk van het oppervlak, en er zijn 2 tot 5 sessies nodig. Geen onhaalbare bedragen dus, maar voor mensen met een laag inkomen best schrikken, dat geld kan ik goed gebruiken. Bijvoorbeeld voor mijn ziektenkostenpremie. 

  • Bedankt voor de extra toelichting Leonie.

    Het is zo te lezen een aandoening met verschillende gevolgen of aspecten.
    Aan de ene kant de pijn. Zoals jij die zelf ook ervaart, de branderigheid. Met alle gevolgen van dien. Zoals zelfs een aanrijding, wat moet dat schrikken zijn geweest. Hopelijk ben je daar zonder al te veel kleerscheuren vanaf gekomen (en de andere persoon ook)! 
    En aan de andere kant het cosmetische aspect, wat natuurlijk ook zijn gevolgen zal hebben in het dagelijkse leven. 

    Zelf heb ik ook nog wat op internet gelezen. Over zowel rosacea als couperose. En heb nog enkele vragen. Om aan de ene kant de situatie wat duidelijker te krijgen. En aan de andere kant het probleem waar jij tegenaan loopt helder te hebben. 

    Om te beginnen over de aandoeningen zelf: 

    In je eerste reactie heb je het over couperose en rosacea. Op internet lees ik dat couperose een symptoom kan zijn van een onderliggend probleem zoals rosacea. Heeft jouw idee betrekking op beide aandoeningen? En kan er in beide gevallen last zijn van de combinatie pijn en het ontsierende effect? Ik had trouwens ook gelezen op internet dat niet iedereen pijnklachten heeft. Herken jij dit? Misschien zit daarin ook een verschil tussen de beide aandoeningen? 

    Dan wil ik nu graag verder ingaan op het probleem waar jij tegenaan loopt. Dat je een vergoeding zou willen in de vorm van lasertherapie is me duidelijk. Ook dat dit voor jou een dubbel positief resultaat heeft, zowel tegen de pijn als het ontsierende effect.

    Ik heb nog één verdiepende vraag. Om er zo hopelijk achter te komen waar voor jou precies het punt zit waarom het anders zou moeten. Waar jij de nadruk op legt; pijnbestrijding, cosmetische behandeling, de combinatie (wegen ze even zwaar) of iets anders. Daarom zou ik je willen vragen om onderstaande vraag te beantwoorden: 

    Stel er komt in de toekomst een vergoeding zoals jij voorstelt. Wanneer mag iemand dan gebruik maken hiervan volgens jou. En wanneer niet? Denk hierbij aan zaken zoals: Wel of niet pijnklachten ervaren. Wel of niet al een andere (cosmetische of pijnbestrijding) behandeling hebben gehad. De verschillende soorten aandoeningen / vormen van rosacea. 

    Ik hoor graag hoe jij dit ziet. 
    Voor nu wens ik je alvast een fijn paasweekend! 

  • Voormalig community-lid
    Voormalig community-lid

    Hallo Eva, 

    dit beantwoordt denk ik beide vragen: ik vind dat lasertherapie bij couperose en Rosacea vergoed zou moeten worden als een dermatoloog vindt dat het de aangewezen therapie is. Niet meer en niet minder. Of het bij sommige patiënten minder pijn doet weet ik niet. Ik weet wel dat het ontsierende aspect volkomen ontwrichtend kan zijn en hele grote, en voor de verzekering kostbare, psychologische gevolgen kan hebben. Het kan mensen een angststoornis opleveren. Het is ook een non-discussie vind ik, aangezien zilveren kruis wel degelijk de impact van cosmetische problemen erkent door bijvoorbeeld laser bij acne-schade aan de huid wél te vergoeden. 

    Wat het verschil is tussen couperose en Rosacea weet ik niet exact. Mijn dermatoloog zegt dat het twee verschillende aandoeningen zijn. Ik ben geen arts. Ik neem aan dat er hier bij zilveren kruis mensen werken met genoeg kennis van zaken, en dat ik het niet voor ze hoef te Googlen, als leek. 

    Daaruit voortvloeiend heb ik voor jou een vraag: met wie spreek ik eigenlijk? Ik zie dat je community manager bent, betekent dat dat jij bij zilveren kruis werkt? En zo ja, waarom moet je je dan behelpen met Google en consulteer je niet gewoon een arts?