Hero Image

Wanneer doe je extra moeite om een rekening te controleren?

Moet je nog eigen risico betalen, bijvoorbeeld na bezoek aan het ziekenhuis? Dan krijg je van ons bericht dat we een bedrag afschrijven. De ene keer lees je dat bericht en geloof je het wel. Een andere keer wil je misschien controleren waar de rekening vandaan komt en hoe die is opgebouwd. Beide is natuurlijk mogelijk. Wij willen beter begrijpen: in welke situatie is een kort bericht via mail of in de app voor jou voldoende?  

Wanneer doe je extra moeite om een rekening helemaal uit te pluizen? En hoe doe je dat? 

Log in en reageer

  • Ik ben ingelogd, ik lees wat mijn eigen bijdrage is en.klik op bekijk uw zorgkosten......dan vind ik het zo apart dat ik weer helemaal opnieuw moet inloggen.

  • Goed bezig, ! Hoe het zit met rekeningen van het ziekenhuis en eigen risico kun je lezen op onze website. Ik hoop dat dat je vraag beantwoordt.

  • In dat geval controleer je de rekening(en) nauwkeuriger, ? Waarom is dat? En hoe pak je het aan? Neem me eens mee.

  • Goed geregeld, ! En je tip over inzicht in tarieven nemen we mee. Dank je wel!

  • Dag Rogier! De vraag gaat over het controleren van rekeningen. Ik heb daar vrijelijk van gemaakt "het onder controle houden van rekeningen".  Hetgeen mij heden ten dage een noodzaak lijkt! In de zorg moest zogenaamd "marktwerking" plaatsvinden, weet je nog, houdt dit als achterliggende gedachte, bij het lezen van wat ik schrijf. In de "economische mensenwereld" is het best een ongeschreven regel, dat prijzen/geldbedragen/waarden van tevoren vast staan, tot op bepaalde hoogte. Bij bepaald soort producten en betaalmiddelen kent men zelf een "dagwaarde", zodat men overzicht in een kostenplaatje houdt. Mij valt op dat  in de "medische wereld" maar een kleine groep beroepslui van de hoed en de rand weet, daar waar het gaat om de kosten, de keiharde munt!  Ik kan inkomen, dat eenzelfde ingreep, bij de ene patiënt anders kan verlopen, als bij de ander, waardoor de geldmeter blijft lopen en dus eenzelfde ingreep een verschillend kostenplaatje oplevert. Maar, dat het zó ingewikkeld moet zijn, om een kostenberaming cq offerte te maken, vind ik eerlijk gezegd een vreemde zaak. Zeker voor mensen met een beperkt budget wordt daardoor de gang naar medische zorg, waaronder bv de tandarts, enorm belemmerd. Al heeft men een aardige ZKV met een prima dekking, wanneer het geldmetertje gaat lopen, bij een percentage dekking, weet men doorsnee niet vanaf wáár de kosten worden berekend. Ik ken ook geen tandartsen die in de wachtkamer een prijslijstje hebben hangen met de kosten voor een 1,2 en 3 vlaks plombering of extractie. Denk aan de achterliggende gedachte: diezelfde tandarts kent ook geen "groepskorting" wanneer men bv met het hele gezin de kiezen laat plomberen. Of reclame aanbiedingen: 1 betalen, 2 geplombeerd. Het klinkt wellicht ludiek, maar dit is nu marktwerking. Zó kan men op voorhand goed budgeteren en controle voeren op te betalen rekeningen. Achteraf percentages berekenen op een sommetje lijkt mij basisschoolkennis. Voorwaarden en globale regelgeving van de verzekeraars worden steeds meer transparant. Maar, wat is het basisbedrag van een bepaalde behandeling, of ingreep? Daarvan is op voorhand maar weinig bekend. Jouw vraag; wat is de oplossing? Wat mij betreft: een prijslijstje bij het intake gesprek. Een financiële verantwoording, waarin gebruik van bv ziekenhuisbed, OK, uurloon iig bekend zijn. (ik weet dat de marktwerking in die zin werkt, dat verzekeraars en ziekenhuizen een soort van marchanderen en klusteren in prijzen doen en veel later pas een "prijs per persoon" gegeven kan worden, maar dan heeft de patiënt allang betaald)

  • Offline

    Dit komt zelden voor, eerst log ik in op mijn ZK en bekijk daar de rekening die gestuurd is, die kan ik tot nog toe steeds koppelen aan mijn laatste behandelingen. Als dat klopt betaal ik het resterende eigen risico. Hierbij ga ik er vanuit dat de hoogte van de rekening overeenkomst met de afspraken tussen zorgverlener en het Zilveren Kruis. Inzicht in de geldende tarieven met omschrijving van de behandeling, zou wel meer duidelijkheid verschaffen en mij daarmee in staat  stellen te beoordelen of die rekening terecht verstuurd is door de zorgverlener.

  • Als ik regelmatig mijn fysiotherapie of ziekenhuisbez

  • Offline

    Wanneer er een bericht komt van het zilverenkruis, check  ik altijd waar het bedrag voor is, en maak een kopie voor eventuele belasting teruggave. Opvallend is dat rekeningen van het ziekenhuis, waarvan de behandeling ergens in september/ oktober gedaan is, hiervan in januari de rekening van het zilverenkruis komt. Hierdoor moet je maximaal zelf betalen van je eigen risico van €385,-, terwijl, wanneer de rekening in december komt mij dit aan eigen risico scheelt omdat dat bedrag al bijna gebruikt is. Of dit komt door indienen van het indienen aan het zilverenkruis of dat het aan het zilverenkruis ligt is mij onduidelijk. 

  • Niet enkel af gaan op wat de instelling zegt maar onderzoek doen hoe het kan dat er zoveel verschil zit in wat een instelling declareert en een patiënt zegt er geweest te zijn

    Uiteindelijk is het gewoon fraude nl onterechte rekeningen sturen. 

    Ook best frustrerend dat de instelling dopr de verzekeraar bindelings gelooft word en ik als patiënt zijnde niet. 

    Het gaat uiteindelijk wel om zorg geld wat ze onterecht krijgen